"Sanayiyi geliştirirken diğer alanlara zarar vermemek önemli"

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse edilen 3 milyon Avro bütçesi "Trakya'nın Verimli KOBİ'leri" Projesinin açılış etkinliğine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan

GÜNDEM 29.12.2021 18:08:00 0

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hazırlanan "Trakya'nın Verimli KOBİ'leri" Projesi Açılış Etkinliği, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, oda ve borsa temsilcileri, üniversite temsilcileri ve firma temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Bugün saat 12.00’da Çorlu Hilton Inn Otel’de düzenlenen program öğle yemeği ile başladı. Yemeğin ardından otelin toplantı salonunda düzenlenen Trakya'nın Verimli KOBİ'leri Projesi Açılış etkinliğinde konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Trakya Kalkınma Ajansı olarak Trakya bölgemizde rekabetin çok yoğun olduğu imalat sanayinin rekabet gücünü artırmak için birçok projeyi hayata geçiriyor, mali ve teknik destekler aracılığıyla yardımcı olmaya çalışıyoruz. İmalat sanayinde rekabetçiliğin güçlendirilmesi adına verimlilik odaklı üretimin ön plana çıkması gerekiyor. Üretim sürecinde yer alan hammadde, işgücü, sermaye, enerji ve denetim gibi değişkenlerle gerçekleştirilecek iyileştirmeler, işletmelerin birim maliyetlerindeki düşmelere neden olacak ve onların rekabetini artıracaktır” dedi.

 

 

 

“KARARLILIKLA YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ”

 

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez de “Sanayi odaklı kalkınma sürecimiz hızla devam ediyor. Salgının en etkili olduğu 2020 yılında herkes küçüldü neredeyse, ama biz büyüdük ülke olarak. Bu yılın ilk üç çeyreğinde yakaladığımız büyüme rakamları ile inşallah 2021’i çift haneli büyümeyle kapatacağız. Son dönemlerde finans piyasalarındaki hareketleri takip edebiliyorsunuzdur. Bunların konjonktürel olduğunu lütfen düşünün. Yakın zamanda rahatlamayı göreceğiz. Dünyada da bir çalkantı var. Çok olağanüstü dönemlerden geçiyoruz. O yüzden de çok takılmamanızı tavsiye ediyorum özellikle sanayicilerimize. Elbette sizlerin işlerimi etkiliyor olabilir ama mümkün mertebe biraz daha orta ve uzun vadeye kanalize olursanız çok daha iyi olacak. Devlet olarak biz ekimizden geldiği kadar kamusal ve finansal birçok aracı kullanıyoruz. Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik kalkınma için kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz” dedi.

 

 

“TRAKYA’YA BÜYÜK KATKILAR SUNACAK”

 

Yatırımcıların ve girişimcilerin düşük maliyetlerde finansmana erişimine büyük önem verdiklerini kaydeden Dönmez, Avrupa Birliği ile mali iş birliği çerçevesinde 2007 yılından bu yana yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında bugüne kadar 88 projeye 780 Milyon Avro destek sağladıklarını dile getirdi. Uluslararası projelere önem verdiklerini ifade eden Dönmez, sanayide dijital dönüşümün önemine de dikkat çekerek “Verimliliğin anahtarı dijitalleşmeden geçiyor. Verimli çalışan firmalar daha rekabetçi oluyor. Daha az çevreyi kirletiyor. Dolayısıyla bu açıdan bu projenin Trakya’ya büyük katkılar sunacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

 

“YATIRIMLAR İÇİN ÇEKİM MERKEZİ”

 

Tekirdağ’ın verimli toprakları ile bölge sanayisine sağladığı hammadde katkısı, sahip olduğu Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölge ile güçlü sanayi altyapısı, ulaşım, lojistik ve nitelikli işgücü imkanları, Anadolu ile Avrupa kıtası arasındaki coğrafi konumu bakımından adeta yatırımlar için çekim merkezi olduğunu dile getiren Bakan Yardımcısı Dönmez, “Sanayide verimliliğinin artırılması, Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi, üniversite ve sanayi birlikteliğinin güçlendirilmesi çok önemli. Tekirdağ Ar-Ge ve teknoloji ekosisteminde lider kentlerden biri olma yolunda ilerliyor” dedi. Ankara’da Paris Anlaşması görüşmeleri yapılırken, anlaşmanın imzalanmasını en fazla destekleyen bakanlığın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olduğunu söyleyen Dönmez, “Çünkü biz sanayicimize güveniyoruz. Tekirdağ bu açıdan çok önemli. İnşallah Tekirdağ Marmaraereğlisi OSB Projesini de 2022 yılı Yatırım Programına Yeni Proje olarak dahil etmek için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığımıza teklif edeceğiz” dedi.

 

“TARIM DA BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

 

Bakan Yardımcısı Dönmez, “Tekirdağ’da mümkün olduğu kadar tarım alanlarına zarar vermeden OSB’lerin büyümesini ve çoğalmasını sağlamamız lazım. Tarım da bizim için çok önemli. Dolayısıyla sanayiyi geliştirirken diğer alanlara zarar vermemek bizim açımızdan çok önemli” diye konuştu. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Türkmenli Göleti ve Naipköy Baraj Gölü ile bu baraj göllerini besleyen havzaların korunması için bilimsel çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Dönmez, “Tekirdağ İklim Değişikliği Eylem Planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile birlikte iklim değişikliği ile mücadele kapsamında hazırladığımız bir doküman. Ülkemizin havza bazlı ilk çevre projesi olan ve Bakanlık olarak desteklediğimiz ‘Ergene Havzası OSB Müşterek Atıksu Arıtma Tesislerinde Arıtılmış Suların Marmara’ya Deşarjını Sağlayacak Proje’de deşarj hattının görüntülenmesi ve su kalitesinin izlenmesi faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. İnşallah bu projelerle topraklarımızı, derelerimizi, havamızı temizleme gayreti içerisindeyiz.  Yine Marmara Havzası’nda su kalitesinin izlenmesine yönelik çalışmalarımız sürüyor. Çerkezköy OSB’de hava kalitesinin artırılmasına yönelik faaliyetler yürütüyoruz” diye konuştu. Çerkezköy OSB’de 2019 yılında Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin açıldığını, geçtiğimiz ay da Sanayide Dijital Dönüşüm Laboratuvarını açtıklarını belirten Bakan Yardımcısı Dönmez, “İlimizdeki Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizin sayısı 68’e ulaştı. Verimlilik artışında önemli konulardan biri de model fabrika ya da yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezi de dediğimiz merkezler. Tekirdağ’a Model Fabrika kurulum süreci konusunda çalışmalarına hız verdik. Şimdiden şehrimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile ilgilide konuşan Dönmez, “Atölyelerde, geleceğin bilim insanları, araştırmacıları, girişimcileri olabilecek gençlerimize ücretsiz teknoloji eğitimleri veriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“VERİMLİLİĞE ODAKLI ÜRETİMİ TEŞVİK EDECEĞİZ”

 

3 milyon avro bütçeli Trakya’nın Verimli KOBİ’leri Projesinin Rekabetçi Sektörler Programının en önemli ve katma değeri yüksek projelerinden biri olduğunu kaydeden Dönmez, “Bu projede, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’de imalat sanayindeki KOBİ’lerimizin verimliliğe odaklı üretim gerçekleştirmelerini teşvik edeceğiz” dedi.

 

 

“TRAKYA’DA İMALAT SEKTÖRÜNÜN GELİŞMESİNE ÖNEMLİ KATKIDA BULUNACAK”

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da programda yaptığı konuşmada, “Enerji verimliliği, endüstriyel işletmelerde üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Enerji girdisinin üretim içindeki payının azaltılması ve aynı üretimin daha az enerji tüketerek gerçekleştirilmesidir. Elektrik üretiminin önemli bir kısmı sanayi sektöründe tüketilmektedir. Bu sebeple, sanayi sektöründe enerji verimliliği sürdürülebilir kalkınma açısından çok önemlidir. Sanayi sektöründe daha az enerjiyle aynı üretime ulaşmanın yanında enerji verimliliği; enerjiye harcadığımız paranın önemli bir bölümünün boşa harcanmamasını, yurtdışından enerji talebimizin azalmasını, küresel iklim değişikliğinin en önemli sebepleri arasında olan enerji üretim ve tüketim süreçlerinde ortaya çıkan sera gazı emisyonlarının azaltılmasını sağlayacaktır. Bu sebeple, alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki küçük değişiklikler bizlere çok şey kazandıracaktır. Ülkemizde enerji verimliliği alanında birtakım çalışmalar yapılmaktadır. Trakya'nın Verimli KOBİ'leri Projesi bu çalışmalardan biridir. Verilecek danışmanlık hizmetleri ve eğitimler, KOBİ’lerimize büyük faydaları olacak, işletmelerin sürdürülebilirliğini ve piyasada rekabet avantajı sağlayacak, karlılığını arttıracaktır. Bunun yanında bu proje, KOBİ’lerin bilinçli büyümesine, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet güçlerinin artırılmasına ve Trakya’da imalat sektörünün gelişmesine önemli katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU