İnanlı Çeşmesi restore ediliyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Muratlı'da bulunan ve 1916-1917 yıllarında yapılan İnanlı Çeşmesi'nde restorasyon çalışmalarına başladı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı K

GÜNDEM 28.12.2021 17:23:00 0
İnanlı Çeşmesi restore ediliyor

Restorasyon çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ’ın sahip olduğu kültürel ve tarihi mirası ile çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Bu değerleri koruyabilmek, korurken özüne sahip çıkmak ve yaşatabilmek amacıyla çalışmalara devam ettiklerini kaydeden Albayrak, “İnanlı Çeşmesi restorasyon çalışmasının şehrimize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILACAK

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nden çalışmalarla ilgili yapılan açıklamada “Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi tarafından gerçekleştirilecek çalışmalar kapsamında İnanlı Çeşmesi'nin özgün taş ve mermer yüzeyleri atomize su ve ab57 jel uygulaması ile temizlenecek. Rutubet ve tuzlanmadan dolayı bozulmuş ve müdahale görmüş olan sıvalar itinalı bir şekilde sökülerek, özgüne uygun harç ile yenilenecek. Dış hava şartlarından dolayı niteliğini yitirmiş veya dökülmüş sıvalar da itinalı raspa edilerek, özgün harcına uygun malzeme ile yenileme çalışması yapılacak. Yüzeysel sıva çatlağı olan bölümlerde itinalı boya ve sıva raspası yapılacak, özgün malzeme ve teknikle yeniden sıvanacak. Duvar örgüsünde çatlak olması durumunda statik rapor doğrultusunda uygulama yapılacak” denildi.

 

TARİHİ 1916-1917 YILLARINA DAYANIYOR

 

Korozyona uğramış metal yüzeyler tel fırça veya kumlama ile temizlendikten sonra 1 kat antipas, 2 kat yağlı boya ile boyanacağı dile getirilen açıklamada, “5 cm'den az taş yüzey kayıplarında harç ile onarım; 5 cm'den fazla taş yüzey kayıplarında çürütülerek, özgün taş ile tümleme yapılacak. Özgün olmayan malzeme ve yapım tekniği ile yapılmış bölüm ise kaldırılacak. Tüm çimento harçlı sıva ve beton yapı elemanları kaldırılarak özgün harcına uygun malzeme ile yenilenecek. İnanlı Çeşmesi Kitabesinde İnanlı suyu Beşinci Ordu Menzil Çeşmesi Sene 1335 yazmaktadır. Hicri takvime göre 1335 olan yapım yılı miladi takvimde 1916-1917 yıllarına denk geliyor” ifadelerine yer verildi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ