Koçak: Sizin bir kuruşunuzu masada bırakan namerttir

MESS ile yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine grev kararı alan Türk Metal Sendikası bugün saat 16.30'ta Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri önünde mitin

GÜNDEM 27.12.2021 19:59:00 0
Koçak: Sizin bir kuruşunuzu masada bırakan namerttir

Metal işçilerinin eylemine CHP Tekirdağ Milletvekilleri Candan Yüceer ve İlhami Özcan Aygun, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Türk-İş’e bağlı sendikalar da destek verdi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak, bugünlerde bütün fabrikalardan, alanlardan emeğin sesinin yükseldiğini belirterek, “Yiğit Türk Metallilerin sesi geliyor. Dinleyin, duyun bu sesi… Bakın ne diyorlar? ‘Artık yolun sonuna geldik, artık bıçak kemiğe dayandı, bugüne kadar ölümüne çalıştık, şimdi hesap zamanı’ diyorlar. Bizi duymazdan gelenler duyana kadar haykıracağız. Ölümüne çalıştık, şimdi kazanacağız. Vallahi de kazanacağız, billahi de kazanacağız” dedi.

 

“ŞİMDİ TÜRK METALCİLER KONUŞACAK”

 

Metal emekçilerinin pandemi sürecinde kimsenin sokağa çıkamadığı günlerde tam kadro tezgahlarının başında olduğunu söyleyen Koçak, “Durmadan dinlenmeden çalıştık. Salgını hiçe saydık. Ölüme meydan okuduk. Salgının en ağır günlerinde bile, çalıştık, ürettik, kazandırdık. Şimdi zamanı geldi. Şimdi de biz kazanacağız. Türkiye’nin dört bir yanındaki fabrikalarda alın teri dökenler, Çerkezköy’ü, Kapaklı’yı, Çorlu’yu Türkiye’nin yükselen yıldızı yapanlar, krizde bile ihracatı omuzlayanlar kazanacak. Ölüme meydan okuyan Türk Metalciler kazanacak. Şimdi zamanı geldi. Şimdi herkes susacak, Türk Metalciler konuşacak. Sadece onların sesi duyulacak” dedi.

 

 

“O TASLAK BİZİM ONURUMUZDUR”

 

130 bin metal emekçisini ilgilendiren MESS’le sözleşme görüşmelerinin  12 Ekim’de başladığını anımsatan Koçak, “Biz, 12 Ekim’de masaya bir taslak koyduk. O taslak, bizim taslağımızdı. Tek tek bütün üyelerimizin beklentisi, isteği, arzusu o taslaktaydı. Metal emekçileri o taslağı alın teriyle yazmıştı. Biz ne istemiştik taslakta?  Ücretlerimize ortalama yüzde 30’a yakın bir zam istedik. Peki karşılığında ne bulduk? MESS’in 12 zam teklifini bulduk. Şimdi revize ettiler, gönüllerinden ancak yüzde 17 koptu. Yeter mi? Yetmez. Kabul ettik mi? Hayır! Buradan MESS’e sesleniyoruz: O taslak bizimdir, bizim onurumuzdur, biz onurumuzu çiğnetmeyiz. Bugüne kadar kimseye çiğnetmedik, bundan sonra da çiğnetmeyiz” ifadelerini kullandı. MESS’in sadece ücretlerle ilgili teklifleri değil, çalışma hayatına ilişkin yaklaşımının da kendileri için bir hayal kırıklığı olduğunu söyleyen Koçak, “MESS, esnek çalışma, deneme süresi, denkleştirme, kıstalyevm gibi artık geride kaldığını düşündüğümüz uygulamaları, teklif adı altında yeniden masaya getirmiştir.  Daha doğrusu vicdanı sızlamadan bizlerin karşısına çıkarabilmiştir. İşte o an bizim için kırılma noktasıydı.  Buraya kadar dedik ve o masadan kalktık. Şimdi herkes bilsin ki; biz masaya oturup müzakere etmesini de, alana çıkıp kora kor mücadele etmesini de iyi biliriz.  Kimse bizi test etmeye kalkmasın. Kim gelirse gelsin alayına hodri meydan” dedi.

 

 

“EYLEMSE EYLEM, GREVSE GREV”

 

MESS’in, emekçinin emeğini hiçe sayan teklifleri üzerine masadan kalktıklarını, arabulucu sürecinden de bir sonuç alınamadığını, arabulucunun aradan çekildiğini söyleyen Koçak, “Ve MESS’le baş başa kalmış olduk. Dedik ya hodri meydan diye. Gereğini de yerine getirdik. Bize tanınan süreyi beklemeden, ne olacaksa olsun, inceldiği yerden kopsun dedik ve grev kararı aldık. Hodri meydan, eylemse eylem, grevse grev. Bizi bilenler bilir. Biz, hodri meydan diyorsak laf olsun diye söylemeyiz. Bugün, asgari ücretliler yüksek zam alıyorsa, bütün çalışanlar brüt asgari ücret tutarı kadar vergiden muaf oluyorsa, vergi matrahı yükseltiliyorsa, bu sayede her ay cebimize fazladan para girecekse ve biz, ‘Vergi vergi’ diyerek cebimize göz dikenlere ‘dur’ diyebiliyorsak, bunun arkasında Türk-İş vardır, Türk Metal vardır. Bunun arkasında Türk Metal’in Genel Başkanı Pevrul Kavlak vardır. Bunu herkes böyle bilsin. Yüzbinlerce metal işçisinden aldığı güçle, sonuna kadar mücadele eden Genel Başkanımıza selam olsun” diye konuştu.

 

 

“EMEK MÜCADELESİNDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

 

Pevruk Kavlak’ın “Emek mücadelesi sadece sözleşmelere sığmaz” sözünü anımsatan Murat Koçak, “Her yerde her an mücadele halindeyiz. Samsunglu kardeşlerim burada. Kora kor mücadeleyle örgütlendiler. İlk kez sözleşme görecekler. Size söz veriyorum: Örgütlenirken çektiğiniz çilelere değecek. Sizin yüzünüz gülene dek mücadele edeceğiz. Bu alanda, Aksa Jeneratör’den de kardeşlerim var. Onlar da kora kor mücadele veriyor. Her türlü hileye, baskıya, zora rağmen, korkmadan yılmadan yollarına devam ediyorlar. Buradan, anayasal hakkı olan sendikal örgütlenme hakkını kullandığı için işten atanları, ekmeğiyle oynayanları buradan uyarıyorum.  Kirli oyunlarına hala devam edenleri buradan uyarıyorum. Yaptığınız suçtur.  Yol yakınken vazgeçin, yoksa yargılanacaksınız, bedelini ödeyeceksiniz. İşten atılan kardeşlerim de burada. Sizinle gurur duyuyoruz. Emin olun, oraya geri döneceksiniz. Size söz veriyorum: Biz kazanacağız, hepimizi kazanacağız.  Emek mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

 

 

“ZAFERE YÜRÜYORUZ”

 

Vardiya giriş çıkışlarında eylemlerinin devam edeceğini söyleyen Koçak, 2 Ocak’ta da Kocaeli mitinginde olacaklarını ifade etti. İşverenlere de seslenen Murat Koçak, “Eğer sizler, oradan bakınca bu alanda sadece işçi görüyorsanız, yanılıyorsunuz. Bu alandakiler, sadece işçi değildir. Bu alandakiler anadır, babadır, eştir, evlattır, abidir, abladır, kardeştir, arkadaştır, dosttur. Bu alandakiler insandır, insan. Hem de en hakikisinden insandır. Onlar olmadan, o fabrikalarınız boş binalardır. Makineleriniz işe yaramaz metal yığınlarıdır. Onlar olmadan firmalarınız, işyerleriniz, işletmeleriniz yoktur, üretiminiz yoktur, kârınız yoktur, cepleriniz bile boştur. Onun için aklınızı başınıza alın. Hakkını isteyen bu işçiye hakkını verin. Siz vermezseniz, emin olun ki biz alacağız. Hem de söke söke alacağız. Genel Başkanımızın liderliğinde zafere yürüyoruz. Ama bilin ki; zafer yolu zordur, çetindir.  Birlik ister, beraberlik ister, cesaret ister.  Onun için kol kola girin, safları sıklaştırın.  Hariçten gazele izin vermeyin. Sadece Genel Merkezden gelen bilgilere itibar edin. O zaman zaferden hiç şüpheniz olmasın. Allah yar ve yardımcımız olsun. Sizin bir kuruşunuzu masada bırakan namerttir” diye konuştu.

 

“BU HAKLI DİRENİŞİNİZDE YANINIZDAYIZ”

 

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da “Bu haklı direnişinizde yanınızdayız. Sizin birlik beraberlik içerisinde aşamayacağınız hiçbir şey yok. Bize düşen ne varsa birlikteyiz, beraberiz” dedi. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise “Alın terinizi, emeğinizi, anayasal hakkınız olan örgütlenme özgürlüğünüzü, sosyal haklarınızı, insan onuruna yaraşır çalışma koşullarınızı yok sayanlara, görmezden gelenlere karşı başlattığınız mücadeleyi selamlıyorum” dedi. 2021’in zor bir yıl olduğunu söyleyen Yüceer, “Salgının ekonomik ve sosyal etkileri hala devam ediyor. Ekonomik kriz bir yandan, pandemi bir yandan, enflasyon bir yandan gerçekten bunu yıl boyunca derinden hissettik. Ama 2022’yi hep beraber kucaklıyoruz. Ve hala umutlarımız var, beklentilerimiz var. Bugün biz 2022’yi kucaklayabiliyorsak, bu beklentiler, bu umutlar hala varsa, bu sizler sayesinde var. Bu salgında aşısız, sağlıksız koşullarda çalışmaya, üretmeye çalışan emekçi kardeşlerim sayesinde var. Bu canı pahasına şifa dağıtmaya çalışan sağlık emekçileri sayesinde var. Bu gerçeği herkes bilecek. Ama artık mızrak çuvala sığmıyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Gerçek enflasyon çarşıda, pazarda, mutfakta kendini gösteriyor. Zamlar yağmur gibi yağıyor. Dolarla birlikte fiyatlar yükseliyor, ama dolar düşüyor fiyatlar düşmüyor. Sizler emeğiniz, alın teriniz, onurunuz için mücadele veriyorsunuz. Eğer asgari ücret açlık sınırının altına inmişse, bu zorlu çalışma koşulları varsa, modern çağın kölesi olmuşsa emekçiler bu grev, bu mücadele haktır. Bu mücadeleyi görmemek, duymamak insafsızlıktır, zulümdür. İşçinin, emekçinin bir lokma ekmeğine göz dikenlere karşı her zaman yanınızdayız” dedi.

 

“HER ZAMAN SİZLERLE BİRLİKTEYİZ”

 

MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz de mitingde yaptığı konuşmada “Allah bu birliğinizi daim etsin. Ne mutlu size ki Pevruk Başkan gibi bir genel başkanınız var, adam gibi adam ilçe başkanlarınız var. Sizin hakkınızı meydanlarda, masalarda gözetiyorlar. İnşallah söke söke hakkınızı alacaklar. Türk milliyetçileri Türk emekçisinin her zaman yanındadır. Her zaman sizlerle birlikteyiz. Türk işçisi Türk milletinin temel taşıdır, taşıyıcı kolonudur” ifadelerini kullandı.

 

 “YİNE EN İYİ SÖZLEŞMEYİ BİZ YAPACAĞIZ”

 

TMS Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden ise yaptığı konuşmada “Şimdiye kadar nasıl en yüksek, en iyi toplu iş sözleşmelerine imza attıysak bu sözleşmede de kazanan biz olacağız. 2 Ocak’ta da genel başkanımızla birlikte Kocaeli mitinginde olacağız. Hep birlikte mücadele edeceğiz. Yine en iyi sözleşmeyi biz yapacağız” dedi.

 

Haber/ Gülveren ALTUNOĞLU