Kış mevsiminin 5 eşsiz sebzesi

Soğuk kış mevsiminin sunduğu, bağışıklığı güçlendirici ve sağlıklı sebzelerin reçetesini çıkartan Diyetisyen Nagehan Afşar, kışın 5 eşsiz sebzesini anlattı. "Kış mevsim

YAŞAM SAĞLIK 25.12.2021 14:55:00 0
Kış mevsiminin 5 eşsiz sebzesi

Beyaz Lahana hakkında konuşan Diyetisyen Nagehan Afşar, “Turpgiller ailesinden olan sonbahar ve de kış sebzesi olarak yetiştirilen bir lahana çeşididir. Bu sebze tam bir protein ve vitamin deposudur. B, C ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır ve mineralden oldukça zengindir” diyen Afşar “Bu sağlık deposu sebze kalori açısından da oldukça düşüktür. Sindirime yardımcı olmakta, romatizma kaynaklı reaksiyonların azaltılmasında etkili bir sebzedir” dedi.

 

BROKOLİ

 

Brokolinin Yeşil renkli kalın ve dolgun çiçekleriyle sağlık deposu bir kış sebzesi olduğunu kaydeden Nagehan Afşar, “Yapılan araştırmalarda brokoli, şalgam, karnabahar gibi sebzelerin sağlık açısından birçok faydasının olduğu gösterilmiştir” dedi. Brokolinin kanser hastalığına karşı etkili bir savaşçı olduğunu belirten Afşar, “Brokoli, B karoten açısından oldukça zengin bir sebzedir ve bu içerik kanser hastalıklarında oldukça etkili bir savaşçı görevindedir. İçerdiği potasyum ile sinir sistemini destekler sahip olduğu potasyum ve kalsiyum mineralleri ile tansiyon durumunun dengede tutulmasına yardımcıdır. Ve yüksek C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemimizi desteklemektedir” ifadelerini kullandı.

 

KARNABAHAR

 

Karnabahar sebzesinin de besin içeriğinin gücü sayesinde beslenmede önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Afşar, “Yüksek miktarda fosfat ve potasyum içermektedir. Ayrıca kadınlarda göğüs kanserinden koruyucu olduğu gösterilen indol-3 karbonal içeriği bulunmaktadır. Düşük yağ ve düşük kalori içeriği ile de kilo kontrolü sağlamak isteyen kişilerin sofrasında önemli bir yere sahiptir. İçerisinde bulunan fosfor, cinsiyet hormonları, E vitamini ve yüksek protein içeriği ile cinsel gücünüzü arttırır” dedi.

 

TURP

 

Turpun; C vitamini, folik asit ve potasyumca zengin olduğu gibi aynı zamanda magnezyum ve B vitaminleri açısından da oldukça zengin olduğunu kaydeden Afşar, “Özellikle siyah turp köklerinin yüksek oranda antioksidan içerdiği, beyaz ve kırmızı turpların ise karotenoid bakımından zengin olduğu bilinmektedir. Ayrıca turp içeriğine acı tadı veren glukozinolat bileşikleridir. Bu bileşiğin ise metabolik hastalıklardan ve kanserden koruyucu etkiye sahip olduğu bilinmektedir” diyerek turpun ne kadar önemli bir sebze olduğunu vurguladı.

 

PANCAR

 

Pancarın lif, mineral ve vitaminlerden yana oldukça zengin bir sebze olduğunu söyleyen Diyetisyen Nagehan Afşar “Özellikle içerisindeki betalain maddesi ile metabolik hastalıklardan koruyu etki göstermektedir. Pancar aynı zamanda yüksek nitrat içeriğine sahiptir bu özelliği ile kan basıncını düşürdüğü ve kalbi koruduğu bildirilmiştir. Ayrıca pancar suyu sporcular arasında güvenle tüketilebilen besinsel ergojenik destek olarak kabul almıştır” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ