"Öğrenmek yeni durumlara uyum sağlama becerisidir"

İnsanın dünyaya geldiği andan itibaren öğrenme sürecinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Öğrenmek yeni durumlara uyum sağlama becerisidir. Öğrenmek hayattaki cevap ihtimalleri içerisinde yeni b

YAŞAM SAĞLIK 25.12.2021 14:53:00 0

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, düşünme becerilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. İnsanın hep düşünen bir varlık olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Hep düşünen ve konuşan bir varlık olarak muhasebe yapması insanın temel bir unsurudur. Zaten insanın düşünmesi için de 5 duyuya gelen bilgiler dışında kendi zihinsel teorilerini de ihtiyacı vardır. Mesela nörobilim tarafından bunlara   zihin teorisi ve teori teorisi isimli iki yeni kavram eklendi. Zihin teorisinde şu var: Mesela ileri otistik olan kişiler ya da empati yapamayan bazı hastalıklı kişiler zihin teorisi yapamıyor. 1 yaşındaki çocukları bir odaya toplasanız birisi oturup ağlasa hepsi aynı anda ağlamaya başlar. Neden? Başkasının acısı ile kendi acısı arasındaki farkı anlayamıyor, empati yapamıyor. Zihin teorisi geliştirip de ‘O onun acısı. Benim bir yerim acımıyor ki onunki acıyor’ diyerek o ayrımı yapamıyor. Bu bir zihin teorisi geliştirmektir. Bu sadece insanda vardır, diğer canlılarda yoktur. İleri otizm vakalarında bu gelişmiyor” diye konuştu.

 

DÜŞÜNME BECERİSİNİ GELİŞTİREMEYEN ÇAĞI KAÇIRIR

 

Düşünce becerilerinin insanın hayatta kendini tanıması ve sağlıklı karar vermesi için çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bizim de içerisinde yer aldığımız Doğu kültürünün en zayıf tarafı, düşünce temelli bir toplum değiliz, duygu temelli bir toplumuz. Önem verdiğimiz, kalbimizi bağladığımız, sevdiğimiz kişiye kendimizi kaptırarak gidiyoruz fakat bu çağ bilgi çağı. 21. Yüzyıl bilgi çağında en büyük beceri, düşünce becerisi. Bu beceriyi geliştiremediğin zaman sen çağı kaçırıyorsun. Çağı kaçırdığın zaman insanlar bilgilerle ve datayla sizi yönetecek hale geliyor. Onun için eleştirisel düşünceyi önemsemeliyiz. Biz üniversite olarak 2016’dan sonra eleştirel düşünceyi bazı bölümlerde zorunlu ders haline getirdik. Eleştirisel düşünceyi kullanmayan duyduğuna inanır. Aklına ilk geldiğine inanır ve hatalar yapar. Onun için genel düşünceyi öğrendikten sonra özel düşünme tekniklerini bilmek gerekiyor” dedi.

 

BAĞLANTISAL DÜŞÜNCEDE BELLEĞE İŞLEME VAR

 

Günümüzde metabilişsel diğer adıyla metakoglitif düşünce diye bir kavram üzerinde durulduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Eleştrisel düşüncenin de daha ilerisi derin düşünce. Derin düşüncenin bir özelliği var: Kişi bir şey olur, bir şey düşünür ve karar verir ama derin düşünce de bağlantısal düşüncedir. Olaylar arasında bağlantı kurar, bağlantıyı kayda geçirir ve o şekilde düşünceyi kabul eder. Böyle durumlarda o düşünceyi belleğe işliyor, hafızaya kaydetmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

 

HAFIZANIN 6 SADIK BEKÇİSİ: 5 N 1 K

 

Derin düşünce becerisinin kazanılmasında bazı metodlar bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Derin düşünce metodunu kullanan kimse 5 N 1 K kuralını uyguluyor. Bunu aslında iletişimciler bulmuş ve bir beyin cerrahı bunu bilimsel kanıtlarıyla doğrulamış. Derin düşüncenin en çok böyle bilinen fakat çok uygulanmayan bir kuralı var. Aklına bir düşünce geldi ya da birisinden bir şey duydun. İletişimcinin double check yöntemi vardır. İkinci bir kaynaktan kontrol ettirirler öyle haber yaparlar. Kimin söylediği, ne söylediği,nerede söylediği, ne zaman söylediği, nasıl söylediği sorularını sorduğun zaman beyinde altı tane network kullanılıyor. Bu altı networkle bilgiyi beyine kayıt ettiği zaman kalıcı oluyor.  O bilgiyi kimin söylediği, nerede söylediği, nasıl söylediği soruları sayesinde  o bellek o bilgiyi çağırabiliyor. Kalıcı bilgiyi alıyor, 5N1K’ya hafızanın altı sadık bekçisi denilmiş. Bilgiyi belleğe kaydeden altı sadık bekçi gibi bu derin düşüncede daha doğrusu metabilişsel düşüncede çok önemli bir yöntemdir” diye konuştu.

 

METAVERSE: YENİ BİR EVREN OLUŞTURULUYOR

 

Günümüzde öne çıkan kavramlardan birinin de metaverse olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Metaverse nereden çıktı? Meta öte demek, verse evren demek. Metaverse demek, evren üstü düşünmek demek. Şu anda evren üstü düşünceyi yani metabilişsel düşünceyi kullanarak, zihin üstü düşünceyi kullanarak metaverse diye yeni bir sanal evren oluşturuluyor. Bu tamamen insan beyninin hayal dünyasının bir ürünüdür. Son derece önemli ve ilginç bir kavram. Yakın bir gelecekte, önümüzdeki yıllarda şu anda nasıl cep telefonu bizim hayatımızın bir parçasıysa metaverse de öyle hayatımızın bir parçası olacak. Böyle evrenlerde nesne olmayalım, özne olalım. Onun için metabilişsel düşünceye, evrensel düşünceye ve bilime bizim de bilime katkı sağlamamız lazım.” diye konuştu.

 

BUGÜNE ODAKLANARAK GELECEK YATIRIMI YAPILMALI

 

Stratejik düşüncenin yıllar içerisinde tecrübeyle geliştiğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gençler stratejik düşünceyi daha öğrenmemiş oluyorlar. Genç kuşak sadece anı yaşa gibi bir yaşam felsefesiyle yaşıyor. Halbuki o gerçeği siz de biliyorsunuz anı yaşa değil, anda yaşadır. Geçmişi düşün, geleceği tamamla ama bugünde yaşa demektir. Yani geçmiş ve geleceği yok sayarak yaşa demek değildir. Bazı filozoflar geçmişe takılıp kalmamak için veya gelecekte keşke ve acabalardan kendilerini korumak için, bir mermerin üzerine bugün yazıyorlar ve masalarının üzerine koyuyorlar. Geçmişe dalıp gittiği zaman hemen bugün yazısına bakıyor, bugünkü işini yapıyor. Bugüne odaklanarak gelecek yatırımı yapmış oluyorsunuz” dedi.

 

Haber / Buse SERİN