"Mekânın Ve Zamanın İki Yakasında Hacı Bektaş Veli"

Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta Hacı Bektaş Veli'nin yaşamı ve hayat felsefesi ele alındı. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen "Mekânın ve Zamanın Ä?

GÜNDEM 24.12.2021 17:29:00 0
 

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan konferansa Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Kelağaahmet, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şahin Kılıç, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen, Edirne Cem Vakfı Şubesi Başkanı Akın Çetin ile çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli katıldı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Kültürü Açısından Hacı Bektaş-ı Veli Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Taşğın, Hacı Bektaş Veli’nin Horasan’da doğduktan bir süre sonra Türkistan’a, Azerbaycan’a ve en nihayet Rumeli dâhil Anadolu’ya geldiğini ifade etti. Anadolu sahasındaki yerleşim ve faaliyetlerini belli bir aşamaya ulaştırdıktan sonra yetiştirdiği öğrencilerini Türk hâkimiyetinde bulunan yerlere gönderdiği ve irşat faaliyetlerini sürdürdüğü bilgisini paylaşan Prof. Dr. Ahmet Taşğın “Hacı Bektaş Veli’nin faaliyet gösterdiği dört mekân, bilindiği gibi siyasal, sosyal, kültürel ve benzeri yönleriyle birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Ancak o, tüm farklılıklarına rağmen bu mekânların tamamında büyük saygı ile karşılanmış ve kabul görmüş, her gittiği yerde insanların gönüllerinde taht kurmuş, kısaca geniş kitlelere ulaşmıştır. Bu genişlik ve hüsnükabul kuşkusuz sebepsiz değildir” ifadelerini kullandı.

 

TESTİDE, KÜPTE NE VARSA DIŞINA O SIZAR

 

Hacı Bektaş Veli’nin bir ilim denizi ve hikmet nehri olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Ahmet Taşğın, “Testide, küpte ne varsa dışına o sızar. Hazret-i Hünkâr bir ilim denizi, bir nehir olduğuna göre o nehirde yüzen, o nehirde kulaç atan öğrencileri, halifeleri de nehrin tadını ve kokusunu yansıtmışlardır. Rumeli’de Seyyid Ali Sultan, Deniz Ali Baba, Ali Koç Baba, Sarı Saltuk Hazretleri ve daha pek çoğu Hacı Bektaş Veli’nin ilim, irfan denizinde yüzmüşler ve oradan aldıkları feyizle muhtelif mekânlarda onun adına var olmuşlar. Hacı Bektaş Veli ve onun halifeleri, bütün insanları Allah’ın kulu görmüş, onları asla ırkına, dinine, mezhebine, meşrebine göre ayırmamış, bilakis insan olarak görmüş ve hepsi ile hakkı, hakikati paylaşmıştır” dedi.

Haber / İrem BANÇO