Ayak uyuşması mutlaka dikkate alınmalı!

Ayak uyuşmasının pek çok farklı nedeni olabileceğini belirten uzmanlar, uyuşmanın bel bölgesinde sinir sıkışmasından, diyabete kadar çeşitli sebepleri olabileceğine dikkat çekiyor. Ayak uyuşmaların?

YAŞAM SAĞLIK 22.12.2021 15:48:00 0
Ayak uyuşması mutlaka dikkate alınmalı!

Ortopedi Uzmanı Numan Duman, ayak uyuşmasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Ayak uyuşmasına çeşitli şikayetlerin eşlik ettiğini belirten Numan Duman, “Eğer uyuşma bel bölgesinden kaynaklanıyorsa sinirlerin duyusal ve motor fonksiyonları olması nedeniyle duyusal semptomlara ek olarak motor güçsüzlük de eşlik edebilir. Hastanın kalça diz ayak bileği ve parmaklarında güçsüzlük hareket kısıtlığı olabilmektedir. Periferik sinir sıkışması sendromunda da hareket kısıtlanması güçsüzlük eşlik edebilmektedir” dedi.

 

DİYABET HASTALARINDA AYAKTA UYUŞMA GÖRÜLEBİLİR

 

Diyabetik hastaların ayaklarında da uyuşma görülebildiğini ifade eden Numan Duman, “Diyabetik hastalıklara bağlı olarak gelişen uyuşmalarda tüm diyabet komplikasyonlarını görebilmekteyiz. Bunlar trofik değişiklikler olarak bilinmektedir. Trofik değişiklik, erken dönemde kıllanma artışı, ilerleyen dönemde kıl sayısında azalma, ciltte incelme ve kuruma, tırnaklarda kalınlaşma ve kaslarda küçülme anlamına gelir” diye konuştu. Ortopedi uzmanı Numan Duman, terleme azlığı, kıllanma azlığı, cildin nemlenmesinde azalma, dolaşım bozuklukları, diyabetik ülser ve yaralara ilerleyen zamanlarda uyuşma semptomlarının eşlik edebileceği uyarısında bulundu.

 

FİZİK TEDAVİ VE İLAÇLA GERİLEMEZSE DİKKAT!

 

Ayak uyuşmasının tedavisinde çeşitli yöntemlerin kullanıldığını kaydeden Numan Duman, “Mekanik semptomlar yani bel ile ilgili durumlar fizik tedavi ve ilaç ile gerilemezse uygun endikasyonlar cerrahi tedavi ile rahatlatılabilir. Periferik nöropatiler sinir dekompresyon cerrahisi ile tedavi edilebilir. Metabolik nöropatiler ise glikoz regülasyonu ile kontrol altına alınabilir tüm yakınmalar için nöropatik ilaç grupları denenebilir” diye konuştu. Ayak uyuşması için öncelikle nöroloji uzmanına başvurulması gerektiğini kaydeden Numan Duman, “Nöroloji değerlendirilmesi sonrasında ilgili branşlara yönlendirme yapılmaktadır. Beyin cerrahisi, ortopedi, dahiliye ve endokrinoloji uzmanına yönlendirme yapılabilir” dedi. Ayak uyuşmalarının genelde nöropatik hastalık durumlarında görüldüğünü kaydeden Numan Duman, “İlk olarak bel bölgesinde omurilik daralması, bel fıtığı ya da disk hernisi akla gelmektedir. Sonrasında periferik nöropatileri örneğin peronal sinir sıkışması, tarsal tünel sendromu akla gelen ön tanılardır” diye konuştu.

 

DİYABET HASTALARINDA ELDE VE AYAKTA UYUŞUKLUK OLUŞABİLİR

 

Tüm bu mekanik sorunların gözden geçirilip hastanın muayene edilmesinin ardından metabolik hastalıklara yönelmek gerektiğini ifade eden Numan Duman, “Örneğin diyabetik nöropati hastalarda eldiven çorap tarzında nöropati yapar. Hastanın elinde ve ayağında uyuşukluk hissizlik meydana gelebilir” dedi.

 

FİZİK TEDAVİYE İKİ HAFTADA YANIT VERMELİ

 

Ortopedi uzmanı Numan Duman, “Bel bölgesinde ya da periferik sinir sıkışmasından kaynaklanan şikayetlerin iki hafta içerisinde fizik tedavi ve medikal tedaviye yanıt vermesi beklenir. Tedaviye yanıt vermezse ya da uyuşmaya hareket kısıtlığı eşlik ederse vakit kaybetmeden cerrahi yardım almak beyin cerrahisi ya da ortopedi uzmanına başvurmak gerekmektedir” uyarısında bulundu.

 

DİYABETİK HASTALAR AYAK UYUŞMASINI DİKKATE ALMALI

 

Diyabetli hastalarda ayak uyuşmasının farklı sonuçlara yol açabileceğini söyleyen Ortopedi Uzmanı Numan Duman, “Diyabetik hastada kronik ilerlemenin yanında ani gelişen şeker yükselmesi, hayatı tehdit edebilen diyabet koması, ayakta ülser, yara veya enfeksiyona sebebiyet verebilmektedir. Bu durumlar hasta ve yakınları tarafından dikkatle takip edilmeli rutinin dışındaki klinik tablo gözden kaçırılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Haber / İrem BANÇO