Okul çağında sağlıklı beslenme alışkanlığı çok önemli

Diyetisyen Bircan Aslan, çocuk beslenmesi ile ilgili bilgiler verdi. Çocuklarda büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağında, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının çok önemli olduğunu dile

YAŞAM SAĞLIK 17.12.2021 14:13:00 0
Okul çağında sağlıklı beslenme alışkanlığı çok önemli

Çocuklarda beslenme ile ilgili önerilerde bulunan Aslan, “Okul çağındaki çocukların beslenmesi; yaşa, cinsiyete, fiziksel aktiviteye ve kiloya göre değişiklik göstermekle birlikte günlük öğün sayıları en az 4 öğün olmalıdır. Çocukların beslenme programında; karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral ile yağlar yeterli düzeyde olmalıdır. Süt ve süt ürünlerinden 2-3 porsiyon, et ve yumurta ya da kuru baklagillerden 2-3 porsiyon, mevsim sebze ve meyvelerinden en az 5 porsiyon, ekmek ve tahıl gurubundaki besinlerden 6-9 porsiyon ile yağ ve yağlı bitkilerin tohumlarından yeterli düzeyde tüketim gereklidir” dedi.

 

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI

 

Günün en önemli öğünü olan kahvaltının; çocuklarda dikkat, ders çalışma, anımsama ve öğrenme yeteneği ile bunların bütünü olan okul başarısı üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olduğunu kaydeden Diyetisyen Aslan, “Sabah kahvaltısında; peynir, zeytin, yumurta ve mevsim sebzelerinin yanı sıra beyin gelişimi açısından önemli bir yere sahip olan omega–3 yağ asitlerinden zengin ceviz, pekmez ve fındık ezmesi ile az miktarda bal tüketimi uygundur” diye konuştu.

 

ÇOCUKLARIN YEMEK YEME SAATLERİ BELLİ OLMALIDIR

 

Çocukların yemek yeme saatlerinin belli olması gerektiğini kaydeden Aslan, “Öğün aralarında çocukların iştahını kesecek şeker, çikolata, asitli içecekler ile besleyici değeri olmayan raf ürünlerini tüketmeleri sınırlandırılmalıdır” dedi.

 

ZARARLI BESİNLER BİR ANDA YASAKLANMAMALIDIR

 

Besin değeri düşük ya da zararlı gıdaları bir anda yasaklamanın çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlandığını kaydeden Aslan, “Arkadaşları bu besinleri tüketirken, bu konuda yasak koymak cazibeyi artırır. Bunun yerine besinlerin zararları anlatılmalı, bunlarla ilgili videolar izletilerek ikna yoluna gidilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

BESLENME ÇANTALARINA MEYVE KONULMALIDIR

 

Diyetisyen Aslan, “Taze meyveler içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bu nedenle beslenme çantasında her gün farlı renk ve çeşitlilikte meyve koyarak farklı vitamin ve mineral alımını sağlayın” dedi.

 

BİRLİKTE YEMEK YENİLMELİDİR

 

Çocukların ebeveynlerini kendileri için rol model olarak kabul ettiğini söyleyen Aslan, “Dolayısıyla oluşturduğunuz beslenme alışkanlıklarınız çocuklarınıza da yansıyor. Bu nedenle ebeveynler çocuklarına örnek ve yol gösterici olmalıdır. Evde sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar hazırlayın. Hatta bunları çocuğunuzla birlikte yapın. Bununla birlikte, kahvaltıyı birlikte yapmaya ve akşam yemeklerinde de aynı masada olmaya özen gösterin” tavsiyelerinde bulundu.

 

ÇOCUKLARINIZIN BESLENME ÇANTALARINI BİRLİKTE HAZIRLAYIN

 

Akşamları beslenme çantasını beraber hazırlamanın, çocuğun okula götürdüğü ara öğünlere daha sempatik yaklaşmasını sağlamaya yardımcı olacağını dile getiren Aslan, “Aynı zamanda hangi gıdanın kendisi için nasıl bir yarar sağladığını da anlatabilir ve sağlıklı beslenme alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazanmasına yardımcı olabilirsiniz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU