Ses ve Nefes Kullanımı anlatıldı

Dünyaca ünlü koro şefleri Doç. Ahter Destan ve Dr. Nikolay Merdzhanov, Trakya Üniversitesinde "Ses-Nefes Kullanımı Semineri" verdi. Devlet Konservatuvarının düzenlediği seminer sonrasında şefler, Rekt?

GÜNDEM 17.12.2021 13:10:00 0
Ses ve Nefes Kullanımı anlatıldı

Uzman Müzikolog Ersin Antep’in yönettiği “Ses-Nefes Kullanımı” başlıklı seminerin ardından, uluslararası alanda büyük bir üne sahip koro şefleri Doç. Ahter Destan ve Dr. Nikolay Merdzhanov, Rektör Yardımcısı ve Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer eşliğinde Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na konuk oldu. Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat ve Gösteri Merkezi’nde katıldıkları seminer sonrası yaptıkları ziyarette Koro Şefleri Doç. Ahter Destan ve Dr. Nikolay Merdzhanov, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile ses ve nefes konusunda bilgi alışverişinde bulundu.

 

“DAHA GENİŞ KAPSAMDA YAPILMALI”

 

Devlet Konservatuvarı yanında Trakya Üniversitesinin diğer birimlerinden de yoğun katılımın olduğu etkinlik için misafir şeflere teşekkür eden Rektör Tabakoğlu, seminerin daha geniş kapsamlı şekilde yapılması yönünde değerlendirmede bulundu.

 

“DÜNYA ÇAPINDA İKİ BÜYÜK USTAYI AĞIRLADIK”

 

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer de, “Dünya çapında iki büyük ustayı Üniversitemizde ağırladık. Değerli ustalarımızı merakla dinledik, gerçekten de bilgi ve tecrübelerinden yararlandık, öğretim tekniklerimiz içine ses ve nefese dair yeni eğitim pratikleri katma yolunda notlarımızı aldık. Engin bilgilerinden özellikle öğrencilerimizin yoğun bir ilgiyle faydalanmasını şahitlik ettik. Beethoven Sempozyumu’nda ayrıca hayran olduğumuz ve gerçekleştirdiği konserlerle dev bir isim olan Ahter Hocamızı, bizden çok dünyada büyük bir üne sahip bulunan Nikolay Hocamızı misafir etmek bizler için ayrı bir mutluluk kaynağı oldu. Kendilerine şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

DOÇ. AHTER DESTAN

 

2005 yılında Fransa’da Ankapella Korosu ile katıldığı “34. "Florilège Vocal’ International Choir Competition”da değer görüldüğü birincilik ödülü sonrası 2006 yılında Autun’da “Musique en Morvan Festival” ile Vaison-la-Romaine’deki “Şampiyon Korolar Festivali”ne davet alan Ahter Destan; birçok uluslararası festival ve yarışmada jüri üyesi olarak görev aldı. Ülkemizde de Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu Şefliği, Devlet Çoksesli Çocuk Korosu yanında Ankapella, Serenas Gençlik Korosu gibi koroların şefliğini yapan, 100 Ses Koro Okulu eğitmenleri arasında yer alan Destan; Mimar Sinan, Hacettepe, Bilkent, Gazi Üniversitesi gibi kurumlarda ders verdi.

 

DR. NİKOLAY MERDZHANOV

 

Türkiye’de Antalya Devlet Opera ve Balesi Korosu yanında Bulgaristan’da Sofya “The Bulgarian Voices Angelite” Kadınlar Folk Korosu ile Silistra Büyükşehir Belediyesi Çoksesli Korosu Şefliği görevlerinde bulunan ve Blagoevgrad “Neofit Rilski” Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Koro Şefliği Bölümü’nde dersler veren Dr. Nikolay Merdzhanov; dünyanın dört yanında katıldığı festivaller yanında birçok uluslararası organizasyonun komitesinde bulunuyor. Balkan Koro Forumu ve Avrupa Birliği Koro Şefleri Kurumuna üye olan ve dünyaca ünlü festivallerde kadınlar korosu, folklorik koro, karma koro alanlarında pek çok ödülü bulunan Merdzhanov; profesyonel caz müzisyeni olarak konserler ve eğitimler gerçekleştiriyor.

 

Haber / İrem BANÇO