Sağlıklı yaşam, sağlıklı çevre ile mümkün

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Edirne AB Bilgi Merkezi, Trakya Üniversitesi ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde "AB-Türkiye Gençlik İklim Forumu" düzenlendi.

GÜNDEM 1.12.2021 18:25:00 0
Sağlıklı yaşam, sağlıklı çevre ile mümkün

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen foruma Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt, Trakya Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Belgin Elipek, Edirne AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Elif Yardımcı ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

“KRİTİK BİR EŞİKTEYİZ”

 

Forumun açılışında konuşan ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, forumun iklim değişikliği kriziyle mücadele etmek için küresel dayanışma ihtiyacından yola çıkarak hazırlandığını söyledi. Forum ile tüm dünyada yaşanan iklim krizi karşısında gençlerin yaklaşımlarını ve geliştirecekleri çözüm önerilerini ortaya koymayı hedeflediklerini belirten Recep Zıpkınkurt, “İklim krizi ve sebep olacağı sosyal yıkımlar açısından kritik bir eşikteyiz. Tüm dünyayı teyakkuz durumuna geçiren şey de karşı karşıya olduğumuz bu kriz. Araştırıp öğrenen, üstüne düşünen, iyi olanı bulmaya çalışan ve o yönde harekete geçen siz gençler, geleceğin karar vericilerisiniz” dedi.

 

“TEK KULLANIMLIK HER ŞEY DÜNYAYI ÖLDÜRÜYOR”

 

Doğayı sevmek, onu korumak ve gelecek nesillere güzel bir miras bırakmak istediklerini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz da sağlıklı yaşamın sağlıklı çevre ile mümkün olacağını söyledi. Günümüzün en büyük çevresel sorunlarından birini mikroplastiklerin oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, nehirler ve denizler başta olmak üzere ekosisteme önemli zararları olduğunu dile getirerek “Kendisi küçücük ama çevreye ve sağlığa zararları çok büyük. Tek kullanımlık her şey dünyayı öldürüyor. Hem doğada yaşayan canlılar hem de insanlar için ciddi bir tehlikeden söz ediyoruz” dedi.

 

 

SU KITLIĞINA VE KURAKLIĞA DİKKAT ÇEKTİ

 

Küresel iklim değişikliğinin sonucunda dünyanın birçok yerinde artan su kıtlığına ve kuraklığa da dikkat çeken Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, “Bilim insanları, 2025 yılında 2 milyar, 2050 yılında ise 7 milyar kişinin su bulma ihtimalinin kalmayacağını öngörüyor. 2100 yılında ise insanoğlunun yaşayabileceği bir ortam olmayacağı öngörüsünde bulunuluyor. Dünyanın çölleştiği bir gerçek. Bunun tamamı çevreyle ilgili, çünkü iklim değişiyor. Her yapılan yanlış şey, doğaya ve çevreye ciddi zararlar veriyor. Doğanın dengesi bozulunca iklim de değişiyor. Sürdürülebilir bir yaşam için önce çevremizi korumalıyız” dedi.

 

 

SUNUMLAR YAPILDI

 

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat Eğitim ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen forumun açılışında Meteoroloji Mühendisi Bünyamin Sürmeli ve AB İklim Anlaşması Elçisi Prof. Dr. Nezih Orhon, iklim konusunda sunum yaptı. Açılış konuşmaları ve sunumların ardından Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’ndeki salonlarda bir araya gelen öğrenciler, moderatörlüğünü Trakya Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Belgin Elipek, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Hukuk Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Çağlar ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve AB İklim Anlaşması Elçisi Prof. Dr. Nezih Orhon’un yaptığı İklim alt başlıklarında paralel oturumlara katıldı. “İklim, Meslekler, Uzmanlıklar”, “İklim Adaleti ve Haklar” ve “İklim, İletişim, Medya ve Savunuculuk” atölyelerinde çalışmalar da yürüten öğrenciler, gün sonunda atölye çıktılarının sunumunu gerçekleştirdi. Forumun sonunda moderatörlere teşekkür sertifikaları verildi.

 

Haber / İrem BANÇO