"Öğretmenler, yaktıkları ilim ışığı ile cehaleti yok eder"

Büyük fedakârlık göstererek geleceğin teminatı olan çocukları yetiştiren, onlara iyiyi ve doğruyu gösteren, Cumhuriyet değerlerini, vatan ve millet sevgisini öğreten öğretmenlerin en özel günü ol

GÜNDEM 24.11.2021 15:29:00 0

Bundan 93 yıl önce 1928’de bugün ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ unvanını alan Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefe, mutluluk hedefine ulaştırmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri milletin istikbalini yoğuran kültür ordusu. Bu iki ordunun her ikisi de kıymetlidir, yücedir, verimlidir, saygıdeğerdir” diyerek, toplumdaki yerini özlü bir şekilde ifade ettiği öğretmenlerin en özel günlerinden biri olan 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamaları Çerkezköy’de çelenk sunma töreni ile başladı.

 

 

ÇELENK SUNMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

 

Hükümet Konağı önünde saat 10.30’da düzenlenen çelenk sunma törenine; Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, Kaymakam Adayı İsa Bertan, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Serkan Engin, İlçe Emniyet Müdürü Harun Özcan, Belediye Başkan Yardımcıları Nedim Yılancı ve Enver Bayram, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Öner, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hasan Hüseyin Yarlıgan, Türk Ocakları Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Burak Candaş, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Hasan Volkan Aksoy ve Arif Zenginal, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, hayırseverler, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çelenginin Atatürk Anıtı’na sunulması, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından çelenk sunma töreni sona erdi.

 

“BİR NAKKAŞ TİTİZLİĞİ İLE İLMEK İLMEK İŞLİYORLAR”

 

Çelenk sunma töreninin ardından saat 11.00’de Çerkezköy Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen kutlama programına geçildi. Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının manevi huzurunda Çerkezköy Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi Müzik Öğretmeni Gözde Dağ yönetiminde 1 dakikalık Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Çerkezköy’de görev yapan ve adaylık süreci tamamlanan öğretmenlerin yemin etmesi ile devam etti. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmasının yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Gümüş, “Her birimiz için gözümüzün nuru, gönül bahçemizin gonca gülleri çocuklarımızı ve yarınlarımızın teminatı olan gençlerimizi; sevgi ve emekle bir nakkaş titizliği ile ilmek ilmek işleyerek yarınlara hazırlayan, onların millî ve manevi değerlerinin gelişmesinde ve korunmasında aktif rol oynayan, salgın sürecinde küçücük ekran başında yavrularımızın geleceği için uzakları yakın eden, yemek masasını tahta yaparak çocuklarımızın kalbine baharlar getiren, ufku görebilmelerine liderlik eden, kimi zaman bir dağ köyünde, sobanın yanında veya tahtanın önünde. Kimi zaman karlı yollarda, okul bahçesinde. Ama her daim sınıfında, yavrularımızın yüreğinde, ilim irfan yolunda ve onlara eğitim ışığıyla yol açıp yön gösteren, yaptığı çalışmalarla meslek ve ülke şuuru ile değerlerimize değer katan, iz bırakan, bilgi ve hikmet sahibi asalet unvanlı mimarlar olarak Yeni Türkiye’nin geleceğinin inşasında örnek ve öncü olan meslektaşlarım. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nüz kutlu olsun” şeklinde konuştu.

 

 

“SİZLERE VERİLEN DEĞER, HER ŞEYE DEĞER”

 

“Sizleri sadece 24 Kasımlarda değil, yetiştirdiğiniz bahçenin binlerce çiçeğinden birileri olarak hayatın her alanında, topluma kattığınız değerlerle her zaman anıyoruz” diyen Gümüş, “5 yıldan fazla bu ilçede görev yapıyorum, sizlere daha iyi eğitim ortamları hazırlamak için ekibimle birlikte sadece bir gün değil her gün sizlerle olmaya çalıştık. Unutmayalım ki, sizlere verilen değer, her şeye değer” ifadelerini kullandı.

 

“ÇOCUKLARIMIZI FEDAKARCA YETİŞTİRİYORLAR”

 

Hüseyin Gümüş’ün ardından konuşma yapan Kaymakam Murat Duru, “İnsanın ve toplumların düşmanı olan cehaleti; yaktıkları ilim ışığı ile yok eden, geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızı fedakarca yetiştiren, dünyanın en kutsal, en saygıdeğer mesleğini icra eden öğretmenlerimizin öğretmenler gününü en içten dileklerimle kutluyorum. Bildiğiniz gibi “24 Kasım Öğretmenler Günü” Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1928’de millet mektepleri başöğretmenliğine seçilmesinin yıl dönümüdür ve 1981 yılından beri de büyük bir coşku içinde öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 

“MİLLETİ YÜCELTEN ÇOK ÖNEMLİ BİR VARLIK”

 

Öğretmenler gününün amacının hem Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak hem de öğretmenin toplumdaki yeri, rolü, önemi ve değerini ortaya koyup onu hak ettiği en onurlu ve müstesna yere oturtmak olduğunu kaydeden Kaymakam Duru, “Ayrıca öğretmenliğin milletimiz ve gelecek nesiller için ne kadar yüce bir değer olduğunu bugünde ortaya koymaktır. Atatürk, Kurtuluş Savaşını ve hayata geçirdiği yenilikleri hep sabırlı, ikna edici, güven verici, bilgili öğretmenliği sayesinde başarmıştır. Atatürk, ‘Benim asıl anlatılacak yanım öğretmenliğimdir. Topluma, millete ben öğretmenlik yapabiliyorsam beni onunla anlatın. Yoksa kazandığım yaptığım öteki işlerle beni anlatmanız pek önemli değildir’ sözleriyle öğretmen yönünün anlatılmasını istemekle, öğretmenin milleti yücelten çok önemli bir varlık olduğunu vurgulamıştır” dedi.

 

“SORUMLULUK GEREKTİREN YÜCE BİR GÖREVDİR”

 

“Karşılığı hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek kadar saygın ve fedakarlık mesleği olan öğretmenlik, sınırları okul ve sınıf duvarlarıyla çizilemeyen, belli bir zaman dilimine sığamayacak kadar önemli sorumluluk gerektiren yüce bir görevdir” diyen Kaymakam Duru, “Bu çok özel görevin, tarihin derinliklerine inildikçe hep böyle kabul edildiği görülmektedir. Hz. Ali “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” sözü ile öğretmenlik mesleğini en mükemmel güzellikte yüceltmiştir. Yüce yaratan tarafından dünya yaratıldığından beri öğreticilik yaşadıkları dönemlerde “peygamberlere” daha sonra “alimlere” ve çağımızda da öğretmenlere emanet edilmiş olup, sonsuza kadar da böyle devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

 

HİZMET ŞEREF BELGESİ VERİLDİ

 

Daha sonra tüm emekli öğretmenler adına Mustafa Salih Özkadıoğlu’na Kaymakam Murat Duru ve Kaymakam Adayı İsa Bertan tarafından Hizmet Şeref Belgesi ve çiçek takdim edildi. Program, resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile devam etti.

 

 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

 

Okul öncesinde resim dalında 1’inci olan Müjgan Serkan Karagöz Anaokulu Öğrencisi Defne Minel Demirel, ilkokullarda resim dalında 1’inci olan Yunus Emre İlkokulu öğrencisi Irmak Çiftçi, ortaokul düzeyinde şiir dalında 1’inci olan 75. Yıl Ortaokulu Öğrencisi Melis Alözkan ve lise düzeyinde kompozisyon dalında 1’inci olan Sarbak Metal Anadolu Lisesi öğrencisi Tülin Kahriman ödüllerini Kaymakam Duru’dan aldı. Okul öncesinde resim dalında 2’nci olan Azize Şahap Bozkurt Anaokulu Yusuf Ege Yüksel, ilkokul düzeyinde resim dalında 2’nci olan Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu öğrencisi Zeynep Gülce Güvensoy, ortaokul düzeyinde şiir dalında 2’nci olan Şehit Erdem Uçar Ortaokulu öğrencisi Elanur Kaya ve lise düzeyinde kompozisyon dalında 2’nci olan Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi öğrencisi Elif Seda Güvensoy, ödüllerini Kaymakam Adayı İsa Bertan’dan alırken, Anasınıfı düzeyinde resim dalında 3’üncü olan Recep Arif Gabralı İlkokulu öğrencisi Kerem Kaymak, ilkokul düzeyinde resim dalında 3’üncü olan İnci Narin Yerlici İlkokulu öğrencisi Ayşe Rana Gül, ortaokul düzeyinde şiir dalında 3’üncü olan Metin Seçkin Ortaokulu öğrencisi Zehranur Adanır ve lise düzeyinde kompozisyon dalında 3’üncü olan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencisi Tuanna İkra Akın ise ödüllerini Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’dan aldı.

 

 

 

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

 

Ödül töreninin ardından Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Deniz Hatice Ilgın, ‘Dünyanın Bütün Çiçekleri’ isimli şiiri okudu. Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi öğrencilerinin, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri Sertaç Kılıç, Harun İlyas Karaca ve Nurullah Kaçmaz yönetiminde hazırladığı oratoryo gösterisi ile program etti. Oratoryo gösteri esnasında oynatılan, Tunceli'de alçak pkklı teröristlerce kaçırılarak şehit edilen öğretmen Necmettin Yılmaz ve yine terör örgütü pkk’nın şehit ettiği öğretmen Aybüke Yalçın'ın resimleri ve ailelerinin röportajlarının yer aldığı video gösterimi izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi Müzik Öğretmeni Gözde Dağ yönetiminde hazırlanan Gençlik Korosu ile program sona erdi.

 

 

Haber / Buse SERİN