Edirne'nin Kalelerini kitap haline getirdi

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. İsmail Hakkı Kurtuluş'un "Edirne Kaleleri" adlı kitabı yayımlandı.

GÜNDEM 23.11.2021 16:26:00 0
Edirne

Arkeoloji ve Sanat Yayınları’ndan yayımlanan kitabı ile ilgili açıklamalarda bulunan Arş. Gör. Dr. İsmail Hakkı Kurtuluş, “Edirne şehri, köklü geçmişinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve buna bağlı olarak onlara ait yüksek miktarda mimari ve küçük sanatlarla ilgili birikimlere sahip olmuştur. Adından da anlaşılacağı üzere Edirne Kaleleri kitabı, Edirne il sınırları içinde bulunan ve günümüze farklı durumlarda ulaşan kaleleri içermektedir” dedi.

 

“GENİŞ BİR REHBER OLACAK”

 

Yazdığı kitabın, söz konusu kaleler hakkında daha önce bir çalışma yapılmamış olduğundan ilk olma özelliği taşıdığını da sözlerine ekleyen Kurtuluş, “Kitapta, alanda yer alan tüm kale kalıntıları tespit edilmiş, izleri takip edilebilen kalelerin planları çıkarılmış, geniş bir kaynak taramasıyla geçmişlerine ait ipuçları aranmış ve arazi verileri değerlendirilerek tarihlendirilmeleri yapılmıştır. Bu çalışma ile Edirne il sınırları içinde kale sayısının bilinenden daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Bölgede duvar izi bulunan 16, savunma duvar izi bulunmayan muhtemel kale alanları 7, üzerinde arazi çalışması yapılmayan, hakkında bilgi bulunan kale alanı 1 tane olmak üzere 24 alan üzerinde çalışılmış ve değerlendirilmiştir. Ayrıca Türkiye sınırına yakın Bulgaristan ve Yunanistan’da bulunan bazı kaleler, katalog ve değerlendirme bölümünde, geçmişteki bölgesel kale konumlandırmalarına açıklık getirmek ve karşılaştırma amacıyla kullanılmıştır. Kitap, kale mimarisinin gelişimi, Trakya, Edirne bölge tarihçesi ve kale mimarisi ile ilgilenenlere geniş bir rehber olacak niteliktedir” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN