Ağız ve diş muayeneleri belirli aralıklarla yapılmalı

Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla açıklama yapan Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, ağız ve diş hastalıklarının; dünyada olduğu gibi ülkemizde de en

YAŞAM SAĞLIK 23.11.2021 15:34:00 0
Ağız ve diş muayeneleri belirli aralıklarla yapılmalı

Ülkemizin ilk dişçilik yüksekokulu olan “Dişçi Mekteb-i Aliyesi”nin, Tıp Fakültesi bünyesinde 22 Kasım 1908 tarihinde kurulduğunu belirten yetkililer, “1996 yılından bu yana her yıl 22 Kasım günü Diş Hekimliği Günü, 22 Kasım’ı içine alan hafta ise Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır” dedi.

 

SAĞLIKLI BİR YAŞAM, AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIYLA BAŞLAR

 

Sağlıklı bir yaşamın ağız ve diş sağlığıyla başladığını ifade eden yetkililer, “Bu nedenle ağız ve diş sağlığını bozan faktörler vücut sağlığını da etkilemektedir. Bazı hastalıkların ilk ve en önemli belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekir. Bu sebeple ağız ve diş sağlığı son derece önemlidir. Ağız ve diş hastalıkları; dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan sağlık sorunudur. 2019 yılı TÜİK verilerine göre, 0-6 yaş grubunda yüzde 6,4 ve 7-14 yaş grubunda yüzde 14,2 ile çocuklarda ilk beş hastalık arasında yer almaktadır. Toplumda görülme sıklığının yüksekliği, genel sağlığa olan etkileri gibi nedenlerden dolayı bahse konu hastalıklar önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmekte ve mücadelede tedaviden çok koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulaması gerektiği tüm dünyada kabul görmektedir. Bu kapsamda yürütülen çalışmalarla, anne adayından başlayarak gebelik döneminde annenin, bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemi dâhil tüm toplumun düzenli diş hekimi kontrolleri ve eğitimlerle ağız diş sağlığı bilgilerinin arttırılarak doğru tutum ve davranış alışkanlıklarının oluşturulması ile hastalıkların yaygınlık ve şiddetinin azaltılması, koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde etkinliğin ve ulaşılabilirliğin arttırılması hedeflenmektedir” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU