Edirne Kırmızısı kumaşa işleniyor

Trakya Üniversitesi'nde iki farklı noktada ekimi yapılan Rubia tinctorum bitkisinin hasadı sonrası Edirne Kırmızısının kumaşa işlenmesi çalışmalarına başlandı.

GÜNDEM 22.11.2021 15:03:00 0
Edirne Kırmızısı kumaşa işleniyor

Trakya Üniversitesi tarafından Edirne Kırmızısının kent kimliğine ve ekonomiye kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar devam ediyor.

 

BİR ARAYA GELDİLER

 

Bilim insanı ve araştırmacıların yer aldığı Edirne Kırmızısı Çalışma Komisyonu, Edirne Kırmızısına rengini veren Rubia tinctorum bitkisinin hasadı sonrası rengin kumaşa aktarılması aşamasını değerlendirmek için önceki gün bir araya geldi.

 

İZLENİLECEK ADIMLAR BELİRLENDİ

 

Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Park ve Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tan, Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğretim Üyesi Nilgün Becenen, Eczacılık Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Gülşah Gedik, Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Ufuk Bağcı, Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Öğr. Gör. Necla Bakla, Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. İsmail Yüce ile Edirne Kırmızısı Projeler Koordinatörü ve Özel Kalem Orkun Akman’dan oluşan komisyon, önceki gün bir araya gelerek izlenecek adımları belirledi.

 

 

“ZAMAN, SABIR VE EMEK İSTİYOR”

 

Edine Kırmızısı Stratejik Planı dâhilinde çalışmaların devam ettiğini kaydeden Edirne Kırmızısı Projeler Koordinatörü Orkun Akman, “Üniversitemizin farklı bölümlerinden değerli bilim insanlarıyla rengi sadece kent kimliğine, kültürüne, sanat yaşamına ve turizmine değil aynı zamanda bilimsel metotlar sonucu kent ekonomisine de sürdürülebilir şekilde kazandırmak adına çalışmalar yürütüyoruz. Ziraat, tekstil, eczacılık, mühendislik gibi farklı disiplinlerden gelen hocalarımızla adım adım sürdürdüğümüz çabalar karşılığını buluyor. Edirne Kırmızısını temelden ele alıp somut bir ürüne dönüştürmeyi hedeflediğimiz bu çalışmalar zaman, sabır ve emek istiyor. Nasıl ki yüzyıllar önce Edirne Kırmızısı uğruna büyük emekler harcandıysa bugün de aynı titizlik ve sabırla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yoğun mesai harcayan komisyon üyesi hocalarımızla birlikte Edirne Kırmızısına büyük önem veren Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na teşekkür ederiz. Sağlam ve emin adımlarla yürüttüğümüz bu çalışmalar aynı zamanda yerel kalkınmaya da destek olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

FARKLI KUMAŞ TÜRLERİNE UYGULANACAK

 

Rubia tinctorum bitki hasadı sonrası toz haline getirilen bir ve iki yıllık bitki köklerinin laboratuvar ortamında renk analizinin yapılması sonrası Edirne Kırmızısı, farklı kumaş türlerine uygulanacak.

 

Haber / Menşure KARDEŞ