"Türkiye ilk defa hukuksuz bir zamla karşılaştı"

Devlete ait Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker) geçen salı günü şekere yüzde 25 oranında zam yaptı. Yönetim kurulu olmadığı için şekere zam yapamayan Türkşeker'in mevzuatı çiÄ?

GÜNDEM 20.11.2021 13:53:00 0

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, şekere yapılan yüzde 25’lik zamma sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşım ile tepki gösterdi.

 

“’AŞIRI KAR YAPARIM’ DÜŞÜNCESİNE KAPILDI”

 

Zamların dur durak bilmediğini, temel gıda maddelerine sürekli zam geldiğini belirten Milletvekili Gaytancıolğu, “Ama ilk defa Türkiye hukuksuz bir zamla karşılaştı. Şekere hukuksuz bir zam yapıldı. Neden mi? Çünkü Türkiye’de şeker fabrikaları özelleştirildikten sonra bir kısmı kamuda kaldı; Türkşeker’in işlettiği fabrikalar, bir kısmı da özel sektörün işlettiği fabrikalar. Özel sektör piyasaya mal vermeyince yani şeker vermeyince, stoklayınca fiyatların yükselmesini bekledi ve ‘aşırı kar yaparım’ düşüncesine kapıldı. Devlet de aslında zam yapamazdı çünkü Türkşeker’in yönetim kurulu olmadan, yönetim kurulu kararı olmadan bir zam açıklayamazlardı ancak tek adam rejimi olduğu için tepeden inme bir şekilde Türkşeker’e zam kararı aldırdılar ve şekere yüzde 25 zam yapıldı” dedi.

 

“YOKSULLAŞAN BİR TÜRKİYE VAR”

 

“Türkşeker zam yapınca piyasaya yeniden şeker verilmeye başlandı, özel sektör de piyasaya mal arz etmeye başladı” diyen Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Ama dolardaki artışlardan sonra piyasada yeniden şekerde ve yağda, belki bundan sonra diğer ürünlerde de maalesef sıkıntı olacak. Yeniden 1980 öncesindeki kara borsa günlerine dönmemek için çözüm üretmek, üreticiyi desteklemek gerekiyor. Türkiye’nin toprak kaynakları, su kaynakları var. Bunlar harekete geçirilerek çiftçi desteklenmeli. Çiftçiye ciddi bir desteklemeyle ucuza gübre temin etmek, ucuza akaryakıt temin etmek lazım ama bugünlerde bunlar neredeyse mümkün değil çünkü hükümetin gündeminde bunlar yok. Aşırı derecede fiyat artışları, hayat pahalılığı, yoksullaşan bir Türkiye var” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN