Zayıflamaya yardım eden 14 besin

Kış aylarında pek çok insan hareketsizlik, stres ya da yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle kilo alabiliyor. Bu dönemde hangi gıdalarla nasıl beslenileceği büyük önem taşıyor. Sağlıklı

YAŞAM SAĞLIK 19.11.2021 13:12:00 0
Zayıflamaya yardım eden 14 besin

Zayıflamaya yardımcı besinlerin bazı ortak özelliklerinin bulunduğunu kaydeden Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Her besinin kalorisi ve besin ögesi miktarları değişkenlik göstermektedir. Besinlerin açlık, hormonlar ve kalori yakmak üzerindeki etkileri birbirlerinden farklıdır. Çünkü besinlerin içerisindeki bileşenler, vücutta farklı metabolik yollara dahil olur ve farklı etkilere yol açar. Yapılan araştırmalarda kilo kaybı için yol gösterecek bazı besinlere işaret edilmektedir ancak sağlıklı bir şekilde kilo vermek için bir uzmana danışılması gerektiği unutulmamalıdır” dedi.

 

BAKLAGİLLER

 

Baklagillerin yüksek lif ve protein içeriği ile tokluk sürecini uzatan besinler olduğunu kaydeden Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Ayrıca dirençli nişasta olarak adlandırılan bir karbonhidrat türünü içerir. Bu sayede kilo kaybı açısından yararlıdır. Mercimek, kuru fasülye, barbunya ve nohut, bu besin gurubu içerisinde yer alan besinlerdir. Yağ oranı azaltılarak pişirilmesi, günlük yağ tüketiminin azaltılmasını sağlar” bilgisini verdi.

 

SÜT ÜRÜNLERİ

 

Süt ürünlerinin protein açısından zengin besinler olduğunu kaydeden Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Ayrıca içerdikleri kalsiyum minerali zayıflamayı destekler. Bu ürünlerden olan peynir, süt ve yoğurta göre çok daha az karbonhidrat ve kalori, çok daha fazla protein içerir. Lor peyniri gibi çökelek gibi peynirler diğerlerine oranla çok daha az kalori içerdiklerinden ve daha doyurucu olduklarından zayıflamaya yardımcı besinler olarak değerlendirilir” dedi.

 

AVOKADO

 

Yağ içeriği ile birlikte su oranı da fazla olan avodakonun, düşünüldüğü kadar kalorili olmadığını söyleyen Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Bu meyvenin zayıflamaya yardımcı besinler içerisinde olması için en uygun tüketim şekli, salatalara eklenmesidir. Bu sayede sebzelerin doyuruculuğunu artırır” ifadelerini kullandı.

 

ELMA SİRKESİ

 

Elma sirkesinin zayıflama konusunda uzun süredir popüler olan bir besin olduğunu kaydeden Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Karbonhidratlı besinler yenildikten sonra kan şekerinin düzenlenmesini sağlar ve doygunluk hissini artırır. Uzun süreli düzenli kullanımının sağlık üzerine olumlu etkileri de vardır” dedi.

 

FINDIK

 

İçerdiği yağ nedeni ile zayıflama programlarında korkularak yaklaşılabilen fındığın, aslında faydalı bir besin olduğunu söyleyen Dyt. Aslıhan Altuntaş, “İçerdiği lif ve sağlıklı yağlar sayesinde metabolizmayı destekler. Tüketim miktarı, yine günlük tüketilmesi gereken kaloriye göre ayarlanmalıdır” bilgisini verdi.

 

SOMON

 

Somon balığı gibi yağlı balıkların, içerdikleri yağ çeşidi olan Omega -3 dolayısı ile muhteşem etkileri olan protein kaynakları olduğunu söyleyen Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Somon, balıklar içerisinde diğerlerine nispeten daha az kalorisi olan ve daha uzun süre tok kalmayı sağlayan bir balıktır. Yapılan araştırmalar, somon tüketiminin obezite ve metabolik hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde, iltihapların engellenmesinde etkili olduğunu göstermektedir” dedi.

 

LAHANAGİLLER

 

Lahanagiller ile ilgili de bilgi veren Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Brokoli, karnabahar, lahana, Bürüksel lahanası bu sebzelerdendir. Lif oranı yüksektir. Diğer sebzelere oranla daha fazla ve daha kaliteli protein içerikleri vardır. Yüksek lif, protein ve düşük kalorileri ile zayıflamaya yardımcı besinlerdir” ifadelerini kullandı.

 

DANA ETİ VE TAVUK GÖĞSÜ

 

Diyet içeriğinde protein kaynaklarının bir miktar artırılmasının gece acıkmalarını yarı yarıya azalttığının kanıtlandığını söyleyen Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Bu da kırmızı etin zayıflayamaya yardımcı bir besin olmasını sağlar. Haftada 3-4 kez 100-120 gram kadar kırmızı et tüketimi, olumlu etkileri görmek için yeterlidir. Eğer hali hazırda kalp, karaciğer gibi hastalıklarınız mevcut ise elbette bu tüketimi azaltmak gerekmektedir” dedi.

 

PATATES

 

Patatesin, diyet programlarında daima uzak durulması gerektiği düşünülen bir besin olduğunu söyleyen Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Ancak haşlanarak tüketildiğinde kişide kan şekeri ile ilgili bir rahatsızlık yok ise son derece faydalıdır. Beslenme öğününde ekmek niyetine tüketilebilecek olan bir sebzedir. Bir ince dilim ekmek, bir avuç içi kadar patatesle eşdeğerdir” diye konuştu.

 

ÇORBA

 

Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Sebzeleri katı olarak tüketmek yerine çorbasını yaparak tüketmenin; alınan kaloriyi azalttığı, tokluk süresini ise uzattığı yapılan araştırmalarla da kanıtlanmıştır” dedi.

 

YUMURTA

 

Yumurtanın, yüksek kaliteli proteine ve sağlıklı yağlara da sahip olduğunu kaydeden Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Uzun süre tokluğu destekleyen ve gün içerisinde daha az acıkmanızı sağlayacak olan zayıflamaya yardımcı bir besindir. Kalp, kolesterol sorunu olmayanlar günde bir kez yumurta yiyebilir” diye konuştu.

 

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

 

Yeşil yapraklı sebzelerin, çok düşük kaloriye ve sağlıklı karbonhidratlara sahip olduğunu dile getiren Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Lif içerikleri de yüksektir. Özellikle içerdikleri kalsiyum ile yağ yakmaya yardımcıdırlar. Yaptığınız yemeğin hacmini artırırken kalorisini artırmayan bu besinler ile birlikte doyarak kilo vermek mümkün olur” dedi.

 

YOĞURT

 

Yoğurdun, bağırsak sağlığı için çok önemli olan probiyotik özellikte bir besin olduğunu dile getiren Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Sağlıklı bir bağırsak sayesinde obezite engellenebilir, leptin ve insülin direnci kırılabilir ve enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturulabilir. 2 yaşından sonra toplam yağ tüketimini azaltmak için yarım yağlı yahut az yağlı yoğurtlar tercih edilmelidir” dedi.

 

CHİA

 

Chia tohumlarının, dünyadaki en besleyici besinler arasında yer aldığını söyleyen Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Bir porsiyonunda 11 gram lif içeren bu besin tam bir bağırsak polisi olarak adlandırılmaktadır. Yenildiği zaman içerisine hapsedebildiği su miktarı fazla olduğu için midede şişerek doygunluk hissinin daha çabuk oluşmasını ve uzun süre korunmasını sağlamaktadır” dedi.

 

Haber / Buse SERİN