Lüleburgaz'da atıklar paraya dönüşecek

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Meclis toplantısında belediyenin çevreci yatırımlarından biri olan Akıllı Atık Tanıma Sistemi ile Dönüşüm Kartını tanıttı. Gerenli, "Bu kartÄ?

GÜNDEM 18.11.2021 13:19:00 0
Lüleburgaz

Belediye Başkan Gerenli, tüm Lüleburgazlıları kart sahibi olmaya ve metal-plastik atıklarını Akıllı Atık Tanıma Sistemi’ne atmaları çağrısında bulundu.

 

PİLOT UYGULAMA GENÇLİK PARKINDA BAŞLADI

 

Başkan Gerenli, Dönüşüm Kart projesinin 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinden önce sunulduğunu kaydederek, “En önemli adımlarımızdan biri seçimden önce projesini sunduğum ve halkımıza yapacağımızın sözünü verdiğim Lüleburgaz’da Akıllı Atık Tanıma Sistemi’ni hayata geçirdik. Bununla birlikte dönüşüm kartlarımız vatandaşlarımızın kullanımına açıldı. Pilot uygulamaya Gençlik Parkı’nda başladık” şeklinde konuştu.

 

 

DAĞITILMAYA BAŞLANDI

 

Her bir plastik ile metalin geriye dönüşebileceğini hatırlatan Başkan Gerenli, “Bu kapsamda vatandaşları geri dönüşüme teşvik etmek için Dönüşüm Kartları dağıtmaya başladık. Bunlar yeter ki deforme olmasın. Düzenli bir şekilde saklansın, kaynağında ayrıştırılsın. Kaynağında ayrıştırılmış Akıllı Atık Tanıma Sistemleri’ne getirilen bu geri dönüşüm malzemeleri orada ayrıştırılacak. Öncelikle bütün komşularıma bu kart dağıtılacak. Vatandaşlarımız bu kartın sahibi olacak. Sistem sizlere verilen kartı tanıyacak. Bu kartı okuttuğunuzda her bir atılan atık için karta TL karşılığı olan puan yüklenecek” dedi. Projenin geri dönüşümü teşvik etmenin yanı sıra geleceği kurtaracak önemli projelerden biri olduğunu söyleyerek, “Bu aynı zamanda geri dönüşümü teşvik edecek çok ciddi bir proje. Lüleburgaz’da bu pilot uygulama yaygınlaşırsa başarısı artarsa geleceğimizi kurtaracağız. Plastiği ve metali yere gömmeyeceğiz, toprağımızı kirletmeyeceğiz. Aynı zamanda bunların geri dönüşümünü sağlayacağız” diye konuştu.

 

“ÇEVREMİZ İÇİN CİDDİ ADIMLAR ATIYORUZ”

 

Sıfır atık politikasını sonuna kadar desteklediklerini de sözlerine ekleyen Gerenli, dönüşüm kartlara atılan atıklar sayesinde yüklenen puanların Türkiye’nin birçok noktasındaki restoran ve marketlerde kullanılabileceğini kaydetti. Öte yandan Başkan Gerenli uygulamanın Türkiye’de örnek bir pilot uygulama olduğunun altını çizerek, “Bunu başardığımız zaman ülkemizin geleceği için, kentimizin daha temiz ve nefes alınabilir bir kent olması için, çevremiz için çok ciddi adımlar atmış olacağız” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN