Tekirdağ, sanayi olarak Türkiye'nin en güçlü illerinden biri

Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliği ile düzenlenen Sanayi ve Teknoloji İş Birliği Kurulu (SANDEK) Makine ve Metal Sektörü B

GÜNDEM 17.11.2021 13:59:00 0
Tekirdağ, sanayi olarak Türkiye

Açılışa, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede,  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Osman Savaş, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, Çorlu TSO Meclis Başkanı Erdim Noyan, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı temsilcileri ve firma yetkilileri katıldı.

 

 “BÜYÜK İŞLETMELERİN EN FAZLA KÜMELENDİĞİ İL

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, “Tekirdağ ili 13 Organize Sanayi Bölgesi hemen tüm sektör ve alt sektörlerde üretim yapan güçlü sanayi altyapısı ve üretimden ihracatı baz aldığımız zaman 7 milyar doların üzerinde ihracatı işletme başına düşen yaklaşık 58 çalışan sayısıyla Türkiye’nin Kocaeli’nden sonra en fazla büyük işletmelerin kümelendiği il durumundayız” ifadelerini kullandı.

 

“TEKİRDAĞ SANAYİDE TÜRKİYE’NİN EN GÜÇLÜ İLLERİNDEN BİRİ”

 

Tekirdağ’ın sanayi olarak Türkiye’nin en güçlü illerinden biri olduğunun altını çizen Akçal, “Bu güçlü sanayi alt yapısını daha yüksek noktalara çekmek için dünyada ileri teknoloji kabul edilen ülkelerin uygun olduğu sektör firmalarının bu sektörlerde faaliyet gösteren firmaların teknoloji firmalarını ilimize davet ettik. Buradaki amacımız firmalarımıza iş bulmak olduğu gibi ileri teknoloji üreten firmaların teknoloji kabiliyetlerini Kobilere aktararak Kobilerin teknoloji seviyelerini yükseltmek bunu yaparken de yurt dışından ithal edilen birçok firmanın yerlileşmesini bu toplantıda amaçlamaktayız” dedi.

 

“ANKARA’YLA TRAKYA’YI BÜTÜNLEŞTİRDİK”

 

Akçal’ın ardından konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “2019 yılından sonra yüz yüze toplantıları maalesef korona virüs nedeniyle yapamadık. Pandeminin bitmesiyle Ankara’yla Trakya’ya bütünleştirerek buradaki firmaları ama oraya götürerek ama oradaki firmalarımızı Trakya’da ağırlamanın heyecanını yaşıyoruz. Bizler bakanlığımız öncülüğünde valiliğimizin öncülüğünde sanayi faaliyetlerine ve ARGE faaliyetlerini yürütüyoruz” dedi.

 

“DÜNYAYI AYAĞINIZA GETİRİYORUZ”

 

“İhracatın artırılması için odalarımızla birlikte firmalarımıza kolaylık sağlıyoruz” diyerek sözlerine devam eden Şahin, “Savunma sanayiyle ilgili ben dünyanın neresine mal satmak istiyorum derseniz ürününüz varsa bizler sizlere bedava destek vererek dünyayı ayağınıza getiriyoruz ve sizlere uygun müşteriler buluyor ve o müşterilere gerekirse birebir danışmanlık yaparak mal satmanızı sağlıyoruz. Bunu ücretsiz olarak yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“NKÜ TRAKYA DA GİRİŞİMCİLİK ENDEKSİNDE İLK 50’ DE”

 

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in ardından konuşan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, “Bugün Sanayi ve Teknoloji iş buluşmaları kurulunda bir araya geldiğimiz için çok mutluyuz. Mensubu bulunduğum Namık Kemal Üniversitesi Makine Mühendisliği olarak bugün makine ve metal iş kolundaki görüş alışverişinden dolayı çok mutluyum. Üniversitemiz Trakya da girişimcilik endeksinde ilk 50’ de bulunan bir üniversitedir. Teknolojinin geliştirilmesi üretilmesi noktasında üniversitemiz her türlü çalışmaya her türlü iş birliğine açıktır” dedi.

 

 

“DÜNYADAKİ DİĞER FİRMALARIN GÖZDESİ BİR SANAYİ ALANI”

 

Ardından Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede Tekirdağ’ın sanayi açısından çok önemli bir il olduğunu belirterek, “Trakya’da bulunan Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve İstanbul’un Avrupa Yakası sadece ülkemiz sanayicilerinin değil Avrupa Ülkelerine yakınlığı ve ulaşım yolları üzerinde bulunması noktası dolayısıyla dünyadaki diğer ülke firmalarının da gözdesi bir sanayi alanı haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE'DE SANAYİ YATIRIMLARI ÖLÇEK BÜYÜTÜYOR”

 

Geniş orman ve tarım alanlarını da koruyarak bu bölgede sanayi kurmak isteyen özellikle İstanbul içinden büyüme hedefi olan firmaları bölge valileri ve yerel yönetimleriyle iş birliği yaparak yerleştirmeye gayret ettiklerini kaydeden Büyükdede, “Özellikle Tekirdağ OSB’leri, limanı ve iyi bir üniversite eğitim alt yapısı bulunması dolayısıyla bölgenin en gözde sanayi şehri haline gelmektedir. Türkiye'de sanayi yatırımları ölçek büyütüyor. Bölgemizde mevcut beyaz eşya, otomotiv, makine plastik tekstil, ilaç kimya, her türlü metal sektörleri yanında savunma uzay havacılık, nükleer enerji raylı sistemler ve gemi inşa sektörlerine hizmet verecek sanayilerinde yeni sisteme dahil edilmesini arzu ediyoruz” dedi.

 

 

“4. DÜZEYDE SANDEK YAPMASI KARARLAŞTIRILAN İLK İL”

 

“Tekirdağ sanayisinin gelişmiş olması ve yeni çalışmalar için potansiyel taşıyor olması ve paydaşların istekli çalışmaları nedeniyle bakanlık tarafından en üst seviyede desteklenen 4. Düzeyde SANDEK yapması kararlaştırılan ilk ilimiz olmuştur” diyerek sözlerine devam eden Büyükdede, “Biz bugün siz değerli katılımcılarımız ile düzenlenen etkinlik Tekirdağ için çok önemli bir adımdır. Bu yeni yapıyla önümüzdeki süreci içerisinde bakanlığımız sanayinin gelişmiş olduğu illerde doğrudan kurul çalışmalarının aktif bir parçası haline gelecektir” ifadelerini kullandı.

 

“BAŞARILI BİR İL OLMASININ ALTINDA İYİ BİR KADRO YATIYOR”

 

Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin ardından konuşan Vali Aziz Yıldırım, Tekirdağ’ın başarılı bir il olmasının altında iyi bir kadro olduğunu belirterek, “Belki yurt dışından ithal edilen malzemeler belki bizim tarafımızdan yapılıyordur, bu toplantılarının sonucunda bunu göreceğiz. Belki ihtiyacı olan firmalarımızın bana böyle bir şey lazım dediğinde bunu çok kolay yaparım diyecek sanayicimiz var. Bunları karşı karşıya getirebilirsek yan yana getirebilirsek biz sinerjinin ortaya çıkabileceğine inanıyoruz” dedi. 

 

 

TARIM ALANLARININ YÜZDE 3’ÜSANAYİ ALANI OLARAK KULLANIYOR

 

Çok büyük bir üretim kapasitesinin olduğuna inandığını belirten Vali Yıldırım, “6 bin 313 km 2 toplam Tekirdağ ilinin yüz ölçümü var, bunun yaklaşık yüzde 65’i tarım alanı. Ama bu tarım alanlarının yüzde 2.8’i yaklaşık yüzde 3 diyelim sanayi alanı olarak kullanılıyor. Biz bunu yüzde 10 kadar çıkarabilir yüzde 10’a kadar çıkarmak ne anlama geliyor. Bugün 13 tane OSB var. Bugünkü sanayilerimizin toplam tarım alanı olarak işgal ettiği yeri 3,5 katına çıkarmak anlamına gelir. Yani 13 OSB’yi 35-40’a çıkarmak tabi büyüklüğüne bağlı olarak mümkün olabilecek demektir” ifadelerini kullandı.

 

“İSTANBUL ARTIK SIKIŞTI”

 

Yeni yatırımların Tekirdağ’da meydana gelebileceğini belirten Yıldırım, “İstanbul artık sıkıştı bu tarafa doğru geliyor ama bunun bir şartı var. Öncelikle bu işi planlamamız lazım. Yüzde 10’nun nereler olduğunu iyi planlarsak hiçbir zarar vermeden yeraltı suyuna, çevreye, suya doğaya vs. hiçbir zarar vermeden üretimimizi katlayabilir. Bu sayede kişi başına düşen milli gelirimizi artırabiliriz” dedi.

 

SUNUM YAPILDI

 

Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından kamu kurumları ve firmalar sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdiler. Toplantı firma yetkililerinin ikili iş görüşmeleriyle devam etti. Toplantının, Tekirdağ’da bulunan firmaların farklı sektörlere üretim yapabilmesi ve iş birlikleri geliştirebilmesi amacıyla düzenlendiğini açıklayan yetkililer, “İlimiz firmalarının yüksek teknoloji içeren sektörler olan savunma, uzay, havacılık, nükleer enerji, raylı sistemler, gemi inşa gibi sektörlere üretim yapması, işbirlikleri geliştirmesi suretiyle il firmalarının daha katma değerli ürünler üretmesini sağlamak, teknoloji firmalarının ithal ettiği ürünleri yerlileştirmek ve Tekirdağ firmalarına pazar bularak büyütmek amacıyla düzenlenen Sanayi ve Teknoloji İş Birliği Kurulu (SANDEK) Makine ve Metal Sektörü Buluşmaları Toplantısı’nın açılışı gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ