Streçlemeli Kombi Rulo Balya Makinesi düzenlenen törenle hizmete sunuldu

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Edirne Ziraat Odası iş birliğinde hazırlanan "Yem Bitkileri Ekilişlerinin Artırılması ve Mekanizasyonun Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında satın alına

GÜNDEM 16.11.2021 15:52:00 0
Streçlemeli Kombi Rulo Balya Makinesi düzenlenen törenle hizmete sunuldu

Değirmenyeni köyünde düzenlenen programa, Vali Ekrem Canalp Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İl Genel Meclis Üyeleri, il ve ilçe Ziraat Odaları yetkilileri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

 

“HAYVANCILIKTA EN ÖNEMLİ GİRDİ MALİYETİ YEM”

 

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Edirne Ziraat Odası iş birliğinde tarımda mekanizasyon anlamında bu tarım aletini Edirneli çiftçilerin hizmetine sunduklarını kaydeden Vali Canalp, “Hayvancılıkta en önemli girdi maliyeti biliyorsunuz yemdir. Bu cihaz bize hayvancılıktaki en önemli girdi maliyeti olan yem grubunda maliyetleri düşürecek. Bu cihazla ucuz kaba yem ihtiyacını işleme imkânı bulunacak” dedi.

 

 

“TARIMDA MEKANİZASYONA İHTİYAÇ VAR”

 

Maliyetleri düşürebilmek için tarımda mekanizasyona şiddetle ihtiyaç olduğunu da belirten Vali Ekrem Canalp, “Edirne’de bu cihazı yaygınlaştırdığımız zaman çok rahat bir şekilde kaba yemi işleme imkânı bulacaklar. Bu cihazın çalışma prensibine göre yem bitkilerini topluyor rulo haline getiriyor ve içine gerekli katkı malzemelerini katarak kullanılabilir hale getiriyor. Bu cihazın güzel bir tarafı da işlemi yaparken bitkinin içine kattığı katkı malzemesi ile yemler daha çabuk fermente olarak et ve süt verimini arttırıyor. Edirne’de biz genel olarak tarım alanlarını tek ürün almak amacıyla kullanıyoruz, bu cihaz sayesinde ürünü kısa sürede toplamak suretiyle iki ürün ekerek kaba yem ihtiyacını karşılamış olacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

920 BİN TL ÖDENEK GÖNDERİLDİ

 

Proje ile ilgili açıklama yapan yetkililer, “İl genelinde meralarda otlatma baskısının azaltılması, yem bitkileri ekiminin yaygınlaşması ve hayvancılığın ihtiyaç duyduğu kaba yem temininin sağlanması amacıyla “Yem Bitkileri Ekilişlerinin Artırılması ve Mekanizasyonunun Yaygınlaştırılması” projesi İl Müdürlüğümüz tarafından 2021 yılı güz dönemi için hazırlanmış ve Bakanlığımız tarafından kabul görerek, 920 bin TL ödenek gönderildi” dedi.

 

ÜRETİCİLERE TOPLAM 24 BİN 200 KİLOGRAM TOHUM DAĞITILDI

 

Proje kapsamında 289 üreticiye 3 bin 450 kilogram macar fiğ, 9 bin 225 kilogram İtalyan çimi, 3 bin 525 kilogram yem bezelyesi ve 8 bin kilogram yulaf olmak üzere toplam 24 bin 200 kilogram tohum (yüzde 75’i hibeli olarak ) dağıtıldığını da belirten yetkililer, “Projenin mekanizasyonun yaygınlaştırılması kısmında ise Edirne Ziraat Odası İşbirliğiyle yüzde 75 Bakanlığımız yüzde 25 Edirne Ziraat Odası Katkılı Streçlemeli Kombi Rulo Balya Makinesi alınmış olup Makinenin işletilmesi yapılan protokol ile Edirne Ziraat odasına devredilerek üreticilerimizin hizmetine sunuldu” ifadelerini kullandı.

 

Haber / İrem BANÇO