Vali Canalp: Bu tesis gece gündüz Edirne için çalışacak

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Milletvekili Fatma Aksal, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve protokol üyeleri Meriç Nehri kıyısında bulunan kum ocağı bünyesinde faaliyet gösterecek hazır beton, kilit parke taşı ür

GÜNDEM 14.11.2021 15:33:00 0
Vali Canalp: Bu tesis gece gündüz Edirne için çalışacak

 

Santralin açılışının yapıldığı kum ocağının İstanbul'un da kum ihtiyacını birçok anlamda karşıladığını kaydeden Vali Canalp, “Kum ocağı aynı zamanda kurulmuş olan beton üretim tesisi ile de farklı bir fonksiyonu yerine getirecek. İhtiyaç duyduğumuz betonu neredeyse yarı fiyatıyla üreteceğiz. Sadece betonda değil, burada kilitli parke taşı üretim tesisini de kazandırmış olacağız. Edirne’mizin tüm idari birimlerinin parke taşı ihtiyacını da buradaki tesiste yarı fiyatına yapacağız. Meriç’in kumları, Lalapaşa’nın toprağından üretilen çimento ile işlenecek ve parke taşına dönüşecek. O parke taşı da 253 köyümüzde, köylülerin ayağını tozdan, çamurdan kurtaracak. Bu tesisimizin hemen yanında 3 Nehir 1 Şehir projemizi hayata geçiriyoruz. Bu proje çerçevesinde kendi sınıfında dünyanın en büyük barajını yapıyoruz. Yine aynı şekilde 14 arşimet tribünü ile yine kendi alanında en büyük elektrik üretim santralini yine Meriç’in üzerinden 2 kilometre aşağıda kurmuş olacağız. Şu anda projemizin en ehemmiyetli olan kısmının yüzde 70'ini bitirdik. Kurmuş olduğumuz bu şantiye ile şu anda temel sağlamlaştırma çalışmaları yapıyoruz. Yani 5 katlı bina kadar nehir tabanında, aşağı iniyoruz, nehir tabanında sağlam zemini buluyoruz, bulmuş olduğumuz sağlam zeminde 5 katlı bina şeklinde nehir tabanını tekrar inşa ediyoruz ve biz de kuracağımız dünyanın kendi sınıfındaki en büyük barajı da bu sağlam zemin üzerine kurmuş olacağız. Gerçekten gece gündüz çalışıyoruz. Edirne’de şu anda geceleri de çalışan başka bir şantiye var mıdır çok emin değilim. Ama bir şeyden eminim; bizim 3 Nehir 1 Şehir projemiz, sadece gündüzleri değil, geceleri de aynı çalışmaya devam ediyor. Sabahlara kadar çalışıyoruz; gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

 

“AHŞAP ÜRETİMİ DE YAPILACAK”

 

Tesiste ahşap üretimi de yapılacağını söyleyen Vali Canalp, "Bugün burada açılışını yapacağımız aslında 3 farklı tesis var. Bunlardan bir tanesi beton üretim tesisi, ikincisi parke taşı tesisi, üçüncüsü de ahşap işleme atölyesi. Ahşap işleme tesisimiz sadece Böcek Mektebi için ihtiyaç duymuş olduğumuz ahşabı işlemekle kalmayacak, bundan sonra Edirne’de yapacağımız tarihi dokuya uygun bütün binalardaki ahşap işlerini de çok uygun fiyatlar ve koşullarla burada kendimiz yapıp çok daha fazla binayı kurtarma imkanına sahip olacağız”diye konuştu. Açılışın ardından Vali Canalp ve protokol üyeleri kontrol odasında düğmeye basarak üretimi başlattı.

 

Haber / Erdal AYDIN