Yer altı suları alarm veriyor

Trakya Bölgesi'nin yer altı sularının yüzde 85'inin tükendiğini kaydeden Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "Kalıcı bir çözüm, sul

GÜNDEM 7.11.2021 19:02:00 0
Yer altı suları alarm veriyor

Türkiye'nin geneldeki yağışların 3'te 1'ini Trakya'nın aldığını ifade eden Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "Trakya'ya baktığımız zaman bu oran, Türkiye ortalamasından çok daha fazla yağış almakla birlikte Trakya, kişi başına düşen su miktarına baktığımız zaman Türkiye ortalamasının sadece 3'te 1'i mertebesinde. Bu ne demek? Bu şu demek, evet Türkiye ortalamasına göre iyi bir yağış alıyoruz ama buradan beslenim oranından daha fazla kullanım oranı var demektir. Bu baskıyı kimler oluşturuyor, detaylarla bakalım. Tarımsal sulama” dedi. Sularımızın yüzde 75'inin tarımsal sulamalarda kullanıldığını kaydeden Tecer, “Yüzde 15'i sanayi üretiminde kullanılıyor. Yüzde 10'luk kısmı ise evsel içme ve kullanma amacıyla tükettiğimiz sulardan oluşuyor” dedi.

 

SU TASARRUFU ÇAĞRISI

 

Su tasarrufunun çok önemli olduğuna değinen Tecer, “Evlerimizde sularımızı tasarruflu kullanalım, banyoda, diş fırçalarken falan bunlar evet aktivist ve masum faaliyetler. Ama kalıcı bir çözüm, sularla ilgili kalıcı bir netice alabileceğimiz konusunda kaygılıyız. Bizim bu bölgede özellikle sulama suyunda kullandığımız suyun miktarını, endüstriyel faaliyetlerde tükettiğimiz suyun miktarını mutlaka ve mutlaka azaltmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU