Vali Yıldırım: Bol bol üzüm tüketmek lazım

Tekirdağ Bağcılık ve Araştırma Müdürlüğü tarafından Tekirdağ'da üzümden yapılan geleneksel ürünleri tanıtmak amacıyla Geleneksel Üzüm Ürünleri Tanıtım Etkinliği düz

GÜNDEM 7.11.2021 18:55:00 0
Vali Yıldırım: Bol bol üzüm tüketmek lazım

Etkinliğe; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, eşi Güllühan Yıldırım, Vali Yardımcıları Osman Abdullah Günaydın, Fidan Bozkır, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ülkü Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı katıldı.

 

“SADECE TANIMAK, TANITMAK YETMİYOR”

 

Etkinlikte konuşan Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, “Bugün de burada bu amaca katkı sunmasını beklediğimiz etkinliğimizde yurdumuzda üzümden yapılan geleneksel ürünlerimizi tanıtmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Elbet nihai amaca ulaşmak için sadece tanımak, tanıtmak yetmiyor. Bunların standart bir ürün haline gelmesi, güvenilir bir gıda olarak tescili ve dış pazarlara açılıp global bir lezzete dönüşmesi için çalışmalar yürütmek gerekir. Enstitü olarak bizler de bu konularda çalışmalar yürütmekteyiz. Enstitümüzde “Üzüm Teknolojileri Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi" projemiz bulunmakta. Bu merkezde geleneksel üzüm ürünlerinin standart bir ürün haline getirilmesi yanında üzümden fonksiyonel gıdalar ve inovatif ürünler geliştirilmesi çalışmaları yürüteceğiz. Merkezin bina projesi tamamlanmış yakın bir zamanda İlimiz Valiliği Yatırım ve Koordinasyon Birimi aracılığıyla ihale edilecektir” ifadelerini kullandı.

 

 

“TEKİRDAĞ’IMIZDA 35 BİN DÖNÜM ARAZİDE ÜZÜM ÜRETİLİYOR”

 

Vali Aziz Yıldırım da, “Bağcılık Araştırma Enstitüsü Türkiye’de tek. 1450 kadar üzüm çeşidi var ve bunların her biri epeyce bir hasat yapılabilecek vaziyette üzüm çeşitleri. Bunun yanında bağcılık enstitüsü kendisi de üzüm fidesi oluşturuyor ya da tohumları oluşturuyor, yeni cinsler elde ediyor hakikaten kendilerini tebrik ediyorum üzümcülüğe ciddi katkıları var. Ancak Tekirdağ’ımızda 35 bin dönüm arazide üzüm üretiliyor. Eskiden çok daha fazlaydı. Manisa’da bu 700 bin dönüm. İzmir’de daha fazla. Yani bizde aslına bakarsanız üzüm üretimimizi artırabiliriz. Tabi üretici şunu söyleyebilir. Hadi ürettim de nasıl satacağım. Hangi alanda bundan para kazanacağım. Gayet doğal. İşte buradaki faaliyetlerde üzümün hangi alanlarda kullanılabileceği nasıl tüketilebileceği üzümden neler yapılabileceğine dair fikir veren ürünleri görüyoruz. Bugünkü faaliyetimiz bunun için” dedi.

 

“PEK ÇOK ALANDA FAYDALANABİLİRİZ”

 

Üzümün hem yaşının hem kurusunun hem kendisinin hem de yaprağının çok işe yaradığını kaydeden Vali Yıldırım, “Buranın kalite garantisi ile gözünüz kapalı burada üretilenleri tüketebilirsiniz. Velhasıl üzümden pek çok şey yapabiliriz, pek çok alanda faydalanabiliriz. Çünkü soğuk kış günlerinde insanı üzüm kadar ısıtan başka bir yiyecek herhalde yoktur. Bunu bol bol tüketmek mümkün olabilir. Tabi ki bol bol tüketmek için bol bol üretmek lazım. 35 bin dönüm arazinin biraz daha artmasını, üzümcülük ile uğraşan vatandaşlarımızın sayısının artmasını da canı gönülden istiyorum. Katılımlarınız için çok teşekkür ederim. Buradaki ürünlerde emeği geçenlere teşekkür ederim. İnşallah bunu geliştirerek devam edeceğiz, Tekirdağ belki de üzüm ürünleri ile de anılan bir il haline gelecek. Hepinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Haber / Menşure KARDEŞ