Zübeyde Hanım'ın ismi Kapaklı'da ölümsüzleştirildi

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ismi Kapaklı'da ölümsüzleştirildi. Kapaklı Belediyesi tarafından yapılan Çocuk Akademisi ve Gündüz BakÄ?

GÜNDEM 5.11.2021 17:14:00 0
Zübeyde Hanım

Kapaklı Belediye Meclisi, Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nın 2’nci oturumunu dün saat 14.30’da Meclis Başkan Vekili ziya Arslan başkanlığında yaptı. Kapaklı Atatürk kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda komisyon raporları görüşülerek karara bağlandı.

 

KOMİSYON RAPORLARI GÖRÜŞÜLDÜ

 

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve mazeret bildiren meclis üyeleri Eray Güner, Erol Özkan, Nalan Çolak, Adem Sekmen, Feyzullah Yorulmaz, Emrah Sevinç’in katılmadığı toplantıda ilk olarak İmar Komisyonu raporları görüşüldü. Zübeyde Hanım isminin ilçede yer alan bir parka verilmesi talebine ilişkin komisyon raporu görüşülürken, İsmetpaşa Mahallesi 389 ada 2 parselde yapımı devam eden Çocuk Akademisi ve Gündüz Bakımevi’ne Kapaklı Belediye Zübeyde Hanım Çocuk Akademisi ve Gündüz Bakımevi isminin verilmesi yönündeki komisyon raporu mecliste oy birliğiyle kabul edildi. Mimar Sinan Mahallesi Mühendis Sokak yanında bulunan park alanına Şah Baba isminin verilmesi konusunun daha ayrıntılı incelenebilmesi için komisyon çalışmalarının devam etmesine karar verilirken, Çetinkaya isminin Pınarça Mahallesi 213 ada 5 parselin cephesi olan isimsiz yola verilmesi talebine ilişkin komisyon raporu da görüşüldü. Pınarça Mahallesi’nde mekânsal adres kayıt sistemi çalışmaları devam ettiğinden konunun İmar Müdürlüğü’nün çalışmalarına dahil edilmesi yönündeki komisyon raporu mecliste de oy birliği ile karara bağlandı.

 

KOMİSYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK

 

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde de imar planı tadilatıyla ilgili İmar Komisyonu raporu görüşülerek konuyla ilgili komisyon çalışmalarının devam etmesine karar verildi. Karaağaç Eski Muhtarlarından Kerim Demir’in hayatını kaybeden oğlu Ufuk Demir’in isminin Karaağaç Mahallesi’nde isimsiz bir sokağa verilmesi konusunda komisyon çalışmalarının devam etmesine karar verilirken, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Kıbrıs Gazisi Mehmet Er’in isminin Pınarça Mahallesi’nde isimsiz bir sokağa verilmesi talebine ilişkin komisyon raporu da görüşülerek Pınarça Mahallesi’nde mekânsal adres kayıt sistemi çalışmaları devam ettiğinden konunun İmar Müdürlüğü’nün çalışmalarına dahil edilmesi yönündeki komisyon raporu mecliste de oy birliğiyle kabul edildi.

 

 

İSMİ KAPAKLI’YA YAŞATILACAK

 

Toplantı, Temmuz ayında Erikli’de boğularak hayatını kaybeden Kapaklıspor altyapı oyuncusu Kerem Enginar’ın isminin bir parka, spor alanına veya stadyuma verilmesi talebine ilişkin İmar Komisyonu raporunun görüşülmesiyle devam etti. Atatürk Mahallesi İlkyaz Sokak’tan cephe alan isimsiz park alanına Kerem Enginar Parkı isminin verilmesi yönündeki komisyon raporu mecliste de oy birliğiyle kabul edildi.

 

24 MİLYON TL’LİK EK BÜTÇE KABUL EDİLDİ

 

İmar Komisyonu raporlarının görüşülerek karara bağlanmasının ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporları görüşüldü. Ödenek aktarımı ile ilgili komisyon tarafından oy birliğiyle alınan karar meclisten de oy birliğiyle geçti. Toplantıda 24 milyon TL’lik ek bütçe ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu da görüşülerek, mecliste oy birliğiyle kabul edildi.

 

 

“BURADA MUHALEFET YAPAN YOK”

 

Gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan, Salı günü yapılan toplantıda ‘Biz hiçbir ek bütçeye itiraz etmiyoruz’ diyen AK Partili Meclis Üyeleri Şakir Sezgin ve Metin Kanat’a belgelerle cevap verdi. Erkan, “Ben büyükşehirde genellikle muhalefette olan arkadaşlarımızın ek bütçe, bütçe, ki asıl bütçeye bile ret verdiklerini söylemiştim. Ama benim yanlış hatırladığım söylendi. Şakir kardeşim bir iki konuda komisyondan oy birliğiyle evet demiş. Burada neredeyse 30 tane karar var. Sadece ek bütçeyle ilgili veya şirketlere para aktarımı ile ilgili Büyükşehrin ve TESKİ’nin bütçeleriyle ilgili kararların hepsine ret oyu kullanmışlar. Ben daha önce de söylemiştim Mustafa başkanımıza. ‘Sen çok şanslı bir belediye başkanısın’ demiştim. Burada muhalefet yapan yok. Muhalefet nerelerde nasıl yapılıyor biz görüyoruz. Sanki bizim yanlış hatırladığımız gibi bir algı oluştu. Büyükşehir Belediyesi ulaşım dairesi 50 tane otobüs almak için ek bütçe istiyor, arkadaşlarımız ona da hayır diyor. Bu belgeleri onlara da verebilirim” dedi.

 

“DETAYLI İNCELEYEMEDİKLERİ İÇİN HAYIR DEMİŞLER”

 

AK Partili Meclis Üyesi Metin Kanat da, “TESKİ’nin 2020 yılı bütçe kesin hesabını oy birliğiyle geçirmişiz. Belediye olarak ek bütçe istemişiz. Ek bütçeyi nerede kullanacağımızı detaylandırmışız. Büyükşehirdeki arkadaşlara da sordum, ara komisyonda geçirmek istedikleri 1 ya da 2 ek bütçeyi bizim arkadaşlarımız detaylı incelemek istemişler. Konunun komisyonda daha detaylı incelenmesini tavsiye etmişler. Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımız da ‘biz ara komisyonda geçireceğiz. İster kabul deyin, ister hayır deyin’ demişler. Bilgi sahibi olmadıkları, detaylı inceleyemedikleri için hayır demişler. Bunun da gerekçesi var” dedi.

 

“BÜYÜKŞEHRİN HAZIRLADIĞI BÜTÇEYE BİLE HAYIR DEMİŞSİNİZ”

 

Bunun üzerine konuşan Halil İbrahim Erkan da, “Benim ifade ettiğim konu bu değil, bir tanesine evet demişler. Burada dosyalarca karar var. Komisyon kararları ve belediye meclisi. Burada hiçbir belediye başkanının protokol yapma yetkisine hayır denilebilir mi? Bunların içerisinde yazılı hayır oyu kullandığınız da var. Büyükşehrin hazırladığı bütçeye bile hayır demişsiniz” ifadelerini kullandı.

 

“SEÇİM BİTTİ, ERTESİ GÜN OTOBÜSLER KALKTI”

 

Konuyla ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Ruhi Özden de, “Ulaştırma ile ilgili İbrahim bey ret verdiğimizi söyledi. Ulaştırma ile ilgili gerekçeli nedenimiz var. Dedik ki; daha önce seçim sürecinde Kapaklı’dan vatandaşlarımız hastaneye yürüyordu. Bu hastane ile ilgili otobüsler vardı. Seçim sürecinde 2 tane otobüs koydular. Bu otobüsleri kaldırdılar. Daha sonra Ulaşım Dairesi bizden 40-50 tane otobüs alınacağını belirterek, bir ücret talebinde bulundu. Biz de dedik ki, ‘Kapaklı’daki vatandaşlarımız hastaneye gidemiyor. Bu hastaneye herhangi bir otobüs koyacak mısınız?’ diye. Koymayacaklarını söylediklerinde biz de ret oyu verdik. Gerekçeli nedenimiz buydu. Yani burada mağdur olan Kapaklı’da yaşayan vatandaşlarımızdı. Hala şu anda hastaneye gidemiyor vatandaşlar. Var olan otobüsleri de kaldırdılar. Seçim sürecinde otobüsler vardı. Seçim bitti, ertesi gün otobüsler kalktı” dedi.

 

“KONUYU KİŞİSELLEŞTİRMEYELİM”

 

Bunun üzerine tekrar söz alan Halil İbrahim Erkan, “Orada alınacak 50 tane otobüs sadece Kapaklı’ya değil; bunun içerisinde Süleymanpaşa da var, Marmaraereğlisi de var, Şarköy de var, bütün ilçeler var. Biz bütün ilçeler adına karar veriyoruz. Konuyu kişiselleştirmeyelim. ‘50 tane otobüs alacağız, Kapaklı’da ulaşım sıkıntısı var’ diyoruz, ‘hayır alamazsınız’ diye vetoyu veriyorsunuz” şeklinde konuştu.

 

Haber / Buse SERİN