"Edirne'nin kültürel yaşamına yön veriyoruz"

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) tarafından düzenlenen ve Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan 4. Uluslararası Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü Sempozyumu'nda Edirne masaya yatırıldı

GÜNDEM 4.11.2021 17:21:00 0

Dönem başkanlığını Kırklareli Üniversitesinin üstlendiği; Trakya Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinin üye olduğu Trakya Üniversiteler Birliği ortak bilimsel çalışmalarına devam ediyor. Araştırmacı ve akademisyenlerin katıldığı 4. Uluslararası Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü Sempozyumu, “Edirne'nin Geleceği” alt başlığında çevrim içi üç oturumda gerçekleştirildi. Edirne’nin tarihî, kültürel, sanatsal ve turizme dayalı kalkınma potansiyelinin ele alındığı sempozyum, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Koordinatörü Prof. Dr. Ayhan Gençler ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat’ın açılış konuşmaları ile başladı.

 

“EDİRNE’NİN GELECEĞİNE IŞIK TUTULACAK”

 

Bölgesel kalkınmada üniversitelerin oldukça önemli ve belirleyici bir rolü olduğunu vurgulayan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin de, “Edirne, tarihî mirasımızı ve kültürel zenginliğimizi en iyi yansıtan şehirlerden. Bu özelliğinden ötürü sempozyumun Edirne’de, Trakya Üniversitesinde düzenlenmesi çok önemli. Sempozyumda Edirne’nin tarihî, kültürel, endüstriyel, beşeri ve sosyal kalkınma alanlarındaki gelişimlerinin ele alınacağı akademik çalışmalar ışığında şehrin kısa, orta ve uzun vadedeki vizyonu şekillenecek, geleceğine ışık tutulacak ve yön verilecektir” dedi.

 

“SOSYAL AÇIDAN BÜYÜK KATKI”

 

Bölgesel kalkınmada üniversitelerin rolünü Trakya Üniversitesi özelinden açıklayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da, “Akademik ve idari olmak üzere 5 bin çalışanı, 42 bin öğrencisi ile şehir yaşamında önemli bir yere sahibiz. Pandemiyle birlikte bir kez daha gördük ki şehirler, öğrenci olmadığında suyu çekilmiş değirmen gibi kalır ve mahzunlaşır. Öğrenciler, bir şehre anlam ve değer katarken hem ekonomik hem de sosyal açıdan büyük katkı sağlarlar” dedi.

 

“TURİZM HAREKETLİLİĞİNİ İKİ KATINA ÇIKARACAĞIZ”

 

Edirne’nin tarihî, kültürel ve sanatsal yaşamına da sahip çıktıklarını ve yön verdiklerini ifade eden Rektör Tabakoğlu “Ecdadımızın mirası beş tarihî binamızda eğitim ve müzecilik faaliyetlerinde bulunuyoruz. Mimar Kemaleddin’in eseri tarihi gar binasında Güzel Sanatlar Fakültesi, askeri kışlada Mimarlık Fakültesi, Edirne Sarayı’nın bahçesinde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Sultan II. Bayezid Külliyesi’nde ödüllü müzelerimizle misafirlerimize medeniyetimizin en güzel örneklerini sunuyoruz. Üstlendiğimiz kazı ile Edirne Sarayı’nı tekrar turizme kazandırabilirsek Edirne’nin turizmin hareketliliğini iki katına çıkaracağız. 75 kişilik dev bir kadrosuyla Balkan Senfoni Orkestra’mız hem bölgenin hem Balkanların en büyük orkestrası. Tüm gücümüzle bu coğrafyaya sanatla ve kültürle dokunmaya çalışıyoruz” dedi.

 

 

“İHTİSASLAŞMA HEDEFİ İLE ÖRTÜŞMEKTE”

 

TÜB Dönem Başkanı olarak son açılış konuşmasını yapan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, “Üniversiteler hem bölgesel hem küresel olabilme kabiliyetiyle bölgesel kalkınmada kamu harcamaları açısından en düşük maliyetle en yüksek başarı ve verimin elde edilmesine katkı sağlamaktadır. Böylece üniversiteler, ‘Küresel Düşün Yerel Uygula’ stratejisini en iyi hayata geçirebilecek ve çevresine yön verecek, yol gösterecektir. İşte bu konuların detaylarıyla incelendiği Uluslararası Bölgesel Kalkınmada Üniversitelerin Rolü sempozyumlarından 4’üncüsünü Edirne’nin Geleceği temasıyla gerçekleştiriyoruz. Yapılan bu faaliyet aslında bir anlamda da YÖK’ün bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma hedefi ile de örtüşmektedir” dedi. Bölgesel Kalkınmada Turizmin Önemi, Bölgesel Kalkınmanın Dinamikleri ve Sanatsal, Kültürel Mirasın Bölge Kalkınmasına Etkisi isimli üç oturumda düzenlenen “4. Uluslararası Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü-Edirne’nin Geleceği” sempozyumunu https://www.youtube.com/watch?v=-SWA26cPM4M linkinden izlenebilecek.

 

Haber / Menşure KARDEŞ