24 milyonluk ek bütçe mecliste tartışmalara neden oldu

Kapaklı Belediye Meclisi'nin Kasım Ayı Olağan Toplantısı dün saat 14.00'da Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı. Gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlandığı

GÜNDEM 2.11.2021 17:56:00 0
24 milyonluk ek bütçe mecliste tartışmalara neden oldu

Meclis başkan vekili Ziya Arslan başkanlığında yapılan toplantıya Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ile mazeret bildiren meclis üyeleri Adem Sekmen, Eray Güner, Nalan Çolak ve Tahsin Aras katılmadı. Ek gündem maddelerinin gündeme alınmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Toplantının ilk gündem maddesinde İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün “Çetinkaya” isminin Pınarça Mahallesi 213 ada 5 parselin cephesi olan isimsiz yola verilmesi konulu yazısı görüşülerek İmar Komisyonu’na havale edildi.

 

ÖDENEK AKTARIMI VE EK BÜTÇE TALEPLERİ GÖRÜŞÜLDÜ

 

Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün Pınarça Mahallesi 236 ada 4 parselde bulunan 69 metrekarelik belediye hissesinin hissedarına satışı konulu yazısının görüşülerek oy birliği ile kabul edilmesinin ardından Pınarça Mahallesi 236 ada 4 parselde bulunan 23 metrekarelik belediye hissesinin hissedarına satışı konulu yazı da oy birliğiyle kabul edildi. Bahçelievler Mahallesi 1083 ada 2 parselde bulunan 1 metrekare belediye hissesinin hissedarına satışının oy birliği ile kabul edilmesinin ardından toplantı Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün Ödenek Aktarımı konulu yazısının görüşülmesi ile devam etti. İlgili gündem maddesinin Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesinin ardından toplantının 6’ncı gündem maddesinde Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün Ek Bütçe yapılması konulu yazısı görüşüldü. Yol yapım gideri ve araç kiralamalardan oluşan fiyat farklarından dolayı hazırlandığı belirtilen 24 milyon TL’lik ek bütçe talebi mecliste tartışmalara neden oldu.

 

 

“ÇOK FAZLA EK BÜTÇE YAPIYORUZ”

 

Gündem maddesiyle ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Halil İbrahim Erkan, “2021 yılı için hazırlanan 200 milyon TL’lik bütçemiz var. Neredeyse her üç ayda bir ne hikmetse ek bütçe yapıyoruz. 48 milyon TL’lik ek bütçe, 3 milyon TL’lik ek bütçe yaptık. Şimdi 24 milyon TL’lik ek bütçe eklenecek. Bununla birlikte 275 milyon TL’ye çıkan bir bütçe. İnşallah hayırlı olur bu. Hemen yanımızda bulunan Çerkezköy ilçesinin nüfusu bizden fazla iken bütçesi 190 milyon TL iken bizim bütçemiz 275 milyon TL. Komisyondaki arkadaşların bu konuda biraz daha dikkatli olması, memur arkadaşlarımızın da öngörülerini daha önceden ne yapılacak ona göre yapması lazım. Çok fazla ek bütçe yapıyoruz. Şunu hatırlatmamda yarar var. Bundan 3-4 ay önce bütçesi milyar TL’yi geçen büyükşehirde 40 milyon TL’lik bir ek bütçe için AK Partili arkadaşlar büyük bir savaş verdiler ve ret oyu verdiler” dedi.

 

“BİZ HİÇBİR EK BÜTÇEYE İTİRAZ ETMİYORUZ”

 

Halil İbrahim Erkan’a cevap veren AK Parti Grup Sözcüsü Şakir Sezgin de “Kendileri 2014-2019 arası Kapaklı’da gerçekten hizmet ermiş olsalardı bizler bugün bu ek bütçelere çok fazla ihtiyaç duymayacaktık. Çerkezköy ile kıyasladığı için söylüyorum. Büyükşehirde de 2-3 ayda bir ek bütçeler geliyor. Biz hiçbir ek bütçeye itiraz etmiyoruz. Çerkezköy’de 2014-2019 arası güzel çalışmalar oldu. Ama bizim 2014-2019 Kapaklı ile kıyaslayalım, hangi çalışmalar yapılmış? Büyükşehir gerçekten Kapaklı’ya ciddi anlamda bütçe ayırıp birtakım şeyleri yapmış olsaydı bizler de birtakım çalışmalarda geride dururduk. Örneğin Emlak Konutları’nda Büyükşehire ait olan yolların asfaltlanmasını Kapaklı Belediyesi yapıyor vatandaşlar mağdur olmasın diye” ifadelerini kullandı.

 

 

“BÜYÜKŞEHİRE BU KADAR HAKSIZLIK ETMEMEK LAZIM”

 

Yeniden söz alan Halil İbrahim Erkan, Şakir Sezgin’e cevap vererek “Arkadaş cevap veriyor da keşke daha önceki döneme ait hizmet yapılıyor mu yapılmıyor mu ifadesini kullanmasaydı. Büyükşehir Belediyesi de, önceki dönemde veya ondan önceki dönemde de bütün belediye başkanları veya meclis üyeleri Kapaklı’ya ne gerekiyorsa o günün şartlarında, o günün bütçesiyle hizmet etmişlerdir. Bunun en güzel örneği de Kapaklı’mızın ilçe olmasıdır. Büyükşehirden hizmetler geliyor mu, evet geliyor, büyük yatırımlar geliyor. Altyapı gözle görülmediği için sanki büyükşehir buraya bir şey yapmıyormuş gibi görünüyor. Hizmetin esasını asıl büyükşehir yapıyor burada. Biz inşaatın temelinden çıkınca ‘oh’ dersiniz. Üzerine yapılan makyajdır. Büyükşehire de bu kadar haksızlık etmemek lazım” diye konuştu.

 

“HİZMET EDİYORSA TABİ Kİ ÖNÜNÜ AÇMAMIZ LAZIM”

 

AK Partili Meclis Üyesi Metin Kanat da “Büyükşehirde biz hiçbir ek bütçeye hayır demedik. Biz asla hizmete karşı değiliz. Büyükşehir hizmet ediyorsa tabi ki önünü açmamız lazım. Özellikle altyapıda büyükşehirin yapmadığı işleri bizim ilçe belediyemiz yapıyor. Ben aslında buna da karşı değilim. Tabi ki yardımlaşarak yapmak lazım. Onların yetişmediği yerlerde biz yetişiyoruz, nihayetinde vatandaşa hizmet ediyoruz” dedi. AK Partili Nizamettin Çoban da “Pınar Bulvarı’nın altyapısını büyükşehir yaptı. 1 buçuk-2 kilometrelik bir yol. Şu anda Hürriyet Caddesi ve Cambazlar Caddesi’nin altyapısını Kapaklı Belediyesi yapıyor” dedi. Halil İbrahim Erkan da “Yaptığınız bu hizmetin karşılığında mahsuplaşmayı yapacaksınız. Yani yapılan iş yine büyükşehirin parasıyla yapılmış olacak” dedi. Erkan’ın bu sözleri üzerine AK Partili bazı Meclis Üyeleri, büyükşehirin mahsuplaşma yapmadığını belirtti.

 

EK BÜTÇE TALEBİ PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NA HAVALE EDİLDİ

 

Yapılan tartışmalarına ardından Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün Ek Bütçe yapılması konulu yazısı Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Toplantının bir sonraki gündem maddesinde ise imar planı değişikliği talebi görüşülerek İmar Komisyonu’na havale edildi. Karaağaç Eski Muhtarı Kerim Demir’in genç yaşta hayatını kaybeden oğlu Ufuk Demir’in isminin Karaağaç Mahallesi’nde isimsiz sokağa verilmesi, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Kıbrıs Gazisi Mehmet Er’in isminin Pınarça Mahallesi’nde isimsiz bir sokağa verilmesi, Temmuz ayında Erikli’de boğularak hayatını kaybeden Kapaklıspor altyapı oyuncusu Kerem Enginar’ın isminin bir parka, sokağa veya stadyuma verilmesi taleplerine ilişkin yazılar da İmar Komisyonu’na havale edildi. Gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından toplantının ilk oturumu sona erdi. Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu 5 Kasım Cuma günü saat 14.30’da yapılacak.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU