Projenin 5 yıllık getirisi 111 milyon 86 bin 580 TL

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından il genelinde arıcılığı geliştirmek ve desteklemek için hayata geçirilen Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi'nin 5 yıllık getirisinin 111

GÜNDEM 1.11.2021 17:54:00 0
Projenin 5 yıllık getirisi 111 milyon 86 bin 580 TL

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi'nin Türkiye genelinde arıcılık konusunda bir belediye tarafından bugüne kadar uygulamaya konulan en büyük proje olma özelliğine sahip olduğunu ifade etti. Bu projeyi Büyükşehir Belediyesi olarak, Tarım ve Hayvancılığın yaygın olduğu Tekirdağ’da, çiftçilere ek gelir kaynağı olması ve bitkisel üretimi arttırmak amacıyla uygulamaya koyduklarını belirten Başkan Albayrak, “Bölgemizde buğdaydan sonra en yoğun şekilde tarımı yapılan ayçiçeği bitkisinin gerek nektar gerek polen olarak arıcılar için çok uygun bir bitki olması nedeniyle bölgemiz bal üretimine çok uygundur. Tekirdağ tarımsal üretim deseni ve arazi kullanım dağılımı dikkate alındığında, ilimizdeki arıcılığın mutlak suretle geliştirilmesi gerektiği açıkça görülmektedir” dedi.

 

138 KİŞİYE 5 YILDA T22 BİN 293 KOVAN DAĞITILDI

 

Proje kapsamında il genelinde kriterlere uygun olan bin 138 kişiye beş yılda toplam 22 bin 293 adet kovan dağıtıldığını dile getiren Albayrak, “Kovan alan yetiştiricilerimizden projeye devam eden 982 kişisi 30 kovanlık işletme seviyesine ulaşarak proje ile Arı Yetiştiricileri Birliğine üye olabilir ölçeğe ulaşmıştır. Özellikle ayçiçeği bitkisi göz önünde bulundurularak, 2015-2020 yılları arasında dağıtılan 22 bin 293 adet arı kovanlarının polinasyon yolu ile ayçiçeğindeki verim artışının 2015-2021 yılları arasındaki getirisinin toplam 75 milyon 526 bin 200 TL olduğu hesaplanmaktadır” dedi. Başkan Kadir Akbayrak, projenin devamı olarak önümüzdeki yıllarda ana arı üretim tesisi, bal paketleme ve ambalajlama, pazar ağının kurulması gibi projeleri uygulamaya koymayı hedeflediklerini ifade ederek “Projenin en önemli çıktısı tabiki bal üretimidir. Yıllara göre dağıtılan arı kovanlarından üretilen bal miktarlarının getirisini hesapladığımız zaman 35 milyon 830 bin 380 TL katma değer sağlandığı görülmektedir. Kovan alımı, eğitim ve diğer giderleri ile birlikte proje bedeli 2 milyon 786 bin 720 TL’dir. Buna karşılık projenin bugüne kadarki getirisi (Polinasyon ve Bal üretimi değeri olarak) toplam 75 milyon 256 bin 200 + 35 milyon 830 bin 380  = 111 milyon 86 bin 580 TL’dir” bilgisini verdi.

 

 

ÇEŞİTLİ EĞİTİMLER DÜZENLENDİ

 

Projeyle ilgili yapılan açıklamada “Öte yandan proje kapsamında, eğitim yayım ihtiyacının karşılanarak özellikle elde edilen ürünün kalitesini arttırmak ve yetiştiricilikte yapılması gereken temel doğruların neler olduğunu göstermek için bir dizi eğitim programı da düzenlenmiştir.  Arıcılık konusunda bilgi birikimi ve deneyimi ile bilinen Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu tarafından arı yetiştiricilerine yönelik "Modern Arıcılık Teknikleri, Arıcılıkta Başarı Yolları, Bölgede Arıcılığın Sorunlarının Belirlenmesi, Çözüm Yolları ve Değerlendirilmesi" gibi birçok konuda ilçe merkezlerinde 40 eğitim düzenlenmiş ve bu eğitimlere yaklaşık bin arı yetiştiricisi katılmış olup, eğitimlerin bir kısmı uygulamalı olarak arazide yapılmıştır” denildi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ