Çorlu, Saray ve Ergene'de kurtuluş coşkusu

1 Kasım Çorlu, Saray ve Ergene'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Çelenk sunumuyla başlayıp etkinliklerle devam eden programlarda kurtuluş coşkus

GÜNDEM 1.11.2021 17:46:00 0
Çorlu, Saray ve Ergene

Çorlu’da Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen ve kurumların çelenklerinin Atatürk Anıtı'na sunulması ile başlayan törende Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Çelenk sunma törenine; AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Çorlu 5. Kolordu Komutanı Tümgeneral Tevfik Algan, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Bilgehan Yücel, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve vatandaşlar katıldı.

 

 

“ÇORLU’MUZ 99. YIL ÖNCE BUGÜN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU”

 

Atatürk Meydanı'nda düzenlenen çelenk sunma töreninin ardından 1 Kasım Çorlu'nun düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü kutlamaları yağışlı hava nedeniyle, Çorlu Belediye Binası’nda bulunan Memduh Şevket Esendal Sahnesi’nde düzenlenen etkinlikler ile devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, "Bu gururlu günde sizlerle, güzel kentimiz Çorlu’muzun düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünü kutlamak için bir aradayız. Ne mutlu bizlere ki, atalarımızın canlarını feda ederek düşman işgalinden kurtardıkları bu kutsal topraklarda, bugün daha mutlu, gururlu ve onurlu bir şekilde yaşıyoruz. Çorlu’muz 99. yıl önce bugün, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşı sayesinde Batı Trakya’da ve kentimizde süren düşman işgalinin 1 Kasım 1922 tarihinde son bulmasıyla özgürlüğüne kavuşmuş oldu” dedi.

 

 

“TÜRKİYE’NİN İSTİKBAL MÜCADELESİDİR”

 

“Zaferler savaş meydanlarında, askeri güç ve taktiklerle kazanılır” diyen Sarıkurt, “Geçmişte kazanılan bu büyük zaferlerin kalıcı olmasını sağlayabilmek ise çok daha büyük bir mücadeleyi gerektirir. Bu da ilim ve irfan mücadelesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel yapı taşlarını oluşturan Atatürk ilke ve devrimlerini yaşatabilmek için, geri kalmışlığa ve cehalete karşı büyük bir savaş vermemiz gerekmektedir. Zira mücadelemiz Türkiye’nin istikbal mücadelesidir. Yolumuz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılâplarına bağlı, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin yoludur. Atalarımızın bize emanet ettiği tam bağımsız, ilerici, laik Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatma ülküsü bizlerin ödevidir” ifadelerini kullandı. 

 

 

“RUHLARI ŞAD OLSUN, VATANIMIZ VAR OLSUN”

 

Sarıkurt, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kalbimizin ‘özgürlük’ heyecanıyla attığı; kurtuluş sevincini yaşadığımız bu gururlu 1 Kasım gününde, ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.’ diyen Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyorum. O’nun yolunda, izinde yürümekten de büyük bir gurur duyduğumu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bizlere bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü kazandıran, kurduğu Cumhuriyet ile Türk milletinin kaderini değiştiren Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, kahraman Türk ordusu ve onun komutanlarının ebedî ruhlarına Çorlulu hemşehrilerim adına saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Ruhları şad olsun, vatanımız var olsun!" Program, Çorlu Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu tarafından kurtuluş temalı koreografinin sahnelenmesi ve Uncular Süleyman Peker Ortaokulu ve Hanife-Şefik Celep İlkokulu öğrencilerinin şiirler okuması ile sona erdi.

 

 

“ANADOLU KÜLLERİNDEN DOĞDU”

 

Saray’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü de düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı. Atatürk Alanı’na saat 10.00’da çelenk sunumuyla başlayan tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Çelenk törenin ardından kutlama programı olumsuz hava koşulları dolayısıyla saat 11.00’da Beyza Adalı Kapalı Spor Salonu’nda devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş yaptı. Törende konuşan Başkan Erkiş, “’Bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen bir liderin peşinde yüzlerce yıl süren savaşların hemen sonrasında bitkin bir halde bir ülke. Küllerinden doğmuş en güzel örneklerini ise bilhassa halkın savaştığı o zalim hatıraların üzerine yeniden bir direnç koymuşlardır. Bu direnç, bağımsızlık benim karakterimdir diyen Ulu Önder Atatürk’e inançla olmuştur. Ellerinde inançlarından, imanlarından ve umutlarından başkaca hiçbir şey kalmayan soylu bir millet Atatürk’ün adeta kültür zemin hazırladığı o zemin bir milletin karakteridir sözüne atıfla zorlu bir direnişi göstermiştir. Küllerinden doğan bir Anadolu; bağımsızlık uğruna nesi var nesi yok önceki seferlerden, taarruzlardan, acılardan, ölenlerden elinde her ne kaldıysa yeniden sırtlanarak Milos’ta, Trakya’nın her köşesinde onca acıların üzerine önce fedai örgütleri tarafından hemen ardından Kuvayı- Milliye’nin parçası olmuştur. Bugün 1 Kasım’da 99’uncu seneyi devriyesini kutladığımız bu azmin, vakarlığın gururunu bize yaşama şansı vermişlerdir. Kendilerini rahmet ve minnetle anıyoruz. Nurlar içinde yatsınlar. Kurtuluş’umuzun 99’uncu seneyi devriyesi hepimize kutlu olsun” dedi.

 

KURTULUŞ GÖSTERİSİ SAHNELENDİ

 

Saray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, sahneledikleri temsili kurtuluş gösterisinde Hürriyet Kızı’nı kurtarırken sahneledikleri performansla beğeni topladı. Temsili gösterinin devamında, Hürriyet Kızı’ndan alınan Türk Bayrağı grup başkanı tarafından Saray Kaymakamı Adem Ünal’a takdim edildi. Temsili kurtuluş gösterisinin ardından temsili birlik komutanı günün anlam ve önemine yönelik konuşma yaptı. Hürriyet Kızı’nın okuduğu şiirle devam eden programda, yine Hürriyet Kızı tarafından protokole çiçek takdim edildi. Kahramanlık şiirleri ve kurtuluş şiirleriyle devam eden program, Saray Kaymakamlığı Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinin Trakya yöresi gösterisi ile son buldu.

 

ERGENE’DE DE TÖREN DÜZENLENDİ

 

1 Kasım Ergene’nin düşman işgalinden kurtuluşu da tören ve etkinlikler ile kutlandı. Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması ile başlayan kutlama programı, Marmaracık Düğün Salonu’nda devam etti. Saat 10.00’da Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, günün anlam ve önemi belirten konuşmaları ve şiirlerin okunmasıyla devam etti. Halk oyunları gösterisinin ardından Beren Bebek Çocuk Akademisi Çocuk Korosu ile program sona erdi.  

 

Haber / Buse SERİN