Bu baharatlar bağışıklık sistemini destekliyor

Havaların soğumaya başladığı bu günlerde özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar da artış gösteriyor. Mevsim değişikliğinin yol açtığı ısı dengesizlikleri ve okullard

YAŞAM SAĞLIK 1.11.2021 17:36:00 0
Bu baharatlar bağışıklık sistemini destekliyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı E. Tuğba Kumaş, baharatların sağlığa faydaları hakkında bilgi verdi. 

 

ZERDEÇAL

 

Zerdeçalın vitamin ve mineraller bakımından zengin bir baharat olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen E. Tuğba Kumaş, “A vitamini, E vitamini, β-karoten, C vitamini ve B grubu vitaminleri içermektedir. Zerdeçalın antioksidan, antiviral ve antienflamatuar özelliği bulunmaktadır. Bu etkileriyle zerdeçal bağışıklık sistemini korur ve kuvvetlendirir.  İçeriğinde bulunan kurkumin polifenolü sayesinde çeşitli kanserler, antilipidemi, Parkinson hastalığı, mide bağırsak sistemi problemleri, Alzheimer, diyabet, obezite, Multiple skleroz gibi sağlık sorunlarında koruyucu ve tedavici edici etkiye sahiptir” dedi.

 

ZENCEFİL

 

Zencefilin C vitamini, magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum ve fosfor içerdiğini kaydeden Kumaş, “Yapılan deneysel araştırmalarda zencefilin sahip olduğu antioksidan etkilerin standart antioksidan maddelerle karşılaştırılabilecek kadar yüksek olduğu tespit edilmiştir. İçerdiği C vitamini ile bağışıklığı desteklemektedir. Zencefil soğuk algınlığını önler ve tedavisinde yardımcıdır. Balgam söktürücüdür ve öksürüğe iyi gelir. Soğuk algınlığı ve grip mevsiminde hastalıklara karşı koruyucu olarak da tüketilebilir. Antioksidan etkileri sayesinde bağışıklık sisteminde bir çeper görevi görebildiği, kansere karşı koruyucu olduğu ve yaşlanmayı azaltıcı etkilerinin olduğunu yapılan çalışmalarda gözlenmiştir. Tip 2 diyabetik hastalarda insülin direncini düzenleyerek hastalarda olumlu sonuçlar sağlamıştır” bilgisini verdi.

 

KEKİK

 

Kekiğin esas olarak aromatik bir bitki olarak dünya mutfaklarında sıkça kullanıldığını ancak tıbbi bir bitki olarak da ön plana çıktığını söyleyen Uzman Diyetisyen E. Tuğba Kumaş, “Kekik zengin bir lif, kalsiyum, demir, manganez ve A, B6 ve C vitaminleri kaynağıdır. Güçlü bir antibakteriyel ve iltihap önleyicidir ve bu özellikleriyle bağışıklık sistemini desteklemektedir. Özellikle grip, bronşit, boğaz ağrısı, öksürük ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları hastalıklarında fayda sağlamaktadır” diye konuştu.

 

NANE

 

Nanenin anti-mikrobiyal etki gösterdiğini söyleyen Uzman Diyetisyen E. Tuğba Kumaş, “Manganez, A ve C vitaminin çok iyi bir kaynağıdır. Aynı zamanda folat, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, omega 3 yağları ve B2 vitaminlerinden zengindir. A ve C vitaminlerini bolca içeren nane, kuru veya yaş hali ile bağışıklık dostudur. Enfeksiyon giderici etkiye sahip olan nane çayı ile kış mevsimi sağlıklı ve verimli şekilde geçirilebilir” dedi.

 

KARANFİL

 

Karanfilin A, K, E, B6 vitaminleri ile kalsiyum, manganez, potasyum ve sodyum mineralleri bakımından zengin olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen E. Tuğba Kumaş, “Karanfilin antioksidan gücü yüksektir ve çok iyi bir ağrı kesici, bakteri ve iltihap önleyicidir. İçeriğinde ki K ve C vitaminleri bağışıklık sisteminin desteklenmesinde rol oynar. Vücut direncini düştüğü soğuk havalarda karanfil tüketmek, birçok mevsimsel rahatsızlığa karşı koruma sağlar” bilgisini verdi.

 

KIRMIZI BİBER

 

Kırmızı biberin diyetsel antioksidanların (flavonoidler,  fenolik asitler, karotenoidler,  A vitamini, askorbik asit, tokoferoller) en büyük kaynaklarından biri olduğunu  söyleyen Uzman Diyetisyen E. Tuğba Kumaş, “Kırmızı biber aynı zamanda doğal bir antibakteriyel ajan olarak kullanılmaktadır. Bu özellikleriyle bağışıklığı destekler ve güçlendirir” dedi.

 

Haber / Buse SERİN