MTN Plastik'ten yeni yatırım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, cumartesi günü Maxicells şirketi tarafından Silivri'de hayata geçirilen Plazma Ürünleri Üretim Tesisi'nin temel atma töreni ile Çerkezköy'de global markalara kalıp v

GÜNDEM 31.10.2021 16:12:00 0
MTN Plastik

İlaçta yerlileşmeyi hedefleyen "Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi" kapsamında Maxicells firması tarafından Silivri'de hayata geçirilen Plazma Ürünleri Üretim Tesisi'nin temel atma töreninde konuşan Bakan Varank, tam kan bağışından elde edilen ancak kullanılmayıp çöpe giden plazmaların bu fabrikada değerlendirileceğini kaydetti. Bu projenin vatandaşların sağlığına yönelik katkılarının ekonomik katkısının çok çok üzerinde olduğını belirten Varank, “İnşallah Maxicells liderliğinde Türkiye'nin ilk kan ürünleri biyoloji laboratuvarı da kurularak önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar burada geliştirilecek” dedi.

 

 

“172 DÖNÜM ARAZİ ÜZERİNE İNŞA EDİLİYOR”

 

Son dönemde devasa tesislerin açılışlarının ardı ardına gerçekleştiğini ifade eden Varank, “550 milyon avro yatırım değerine sahip plazma üretim tesisinin temel atma töreniyle karşınızdayız. Bu tesis, yaklaşık 66 bin metrekare kapalı alan sahip olacak ve 172 dönüm arazi üzerine inşa ediliyor” diye konuştu.  Fabrikanın kendi alanında dünyada 13’üncü tesis olacağını dile getiren Varank, “Bu tesis ile birlikte dünyada sadece 12 merkezde üretilen, maalesef Türkiye'de üretimi daha önce gerçekleştirilemeyen kan ürünleri üretilecek. Üretime geçtiğinde 450 vatandaşımıza ekmek kapısı olacak bu yüksek teknolojili tesis, Türkiye'den her yıl yurt dışına ödenen 1,2 milyar liralık rakamın yurt içinde kalmasını sağlayacak. Plazma ürünlerindeki en önemli husus olan kan tedariki konusu da Türk Kızılay'ı ile yapılan anlaşma neticesinde çözülmüş olacak” ifadelerini kullandı.

 

 

YENİ YOL HARİTASI İLAN EDİLECEK

 

Ülkelerin büyük bir dönüşümden geçen sağlık sektörüne büyük çaplı yatırımlar yaptıklarına ifade eden Bakan Varank, “İlaç ve tıbbi cihazda ticaret hacmi 2 trilyon doların üzerinde. Bilhassa pandemiyle birlikte sektörün ekonomik ve stratejik önemi net bir şekilde görüldü. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Mili Teknoloji Hamlesi öncülüğünde kendi kendimize yetebilen bir ülke olma yolunda adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz” dedi. Akıllı yaşam ve sağlık alanındaki yeni yol haritasının gelecek yılın başında ilan edileceğini bildiren Varank, "Bu sene Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile hemoglobinden aglutinan serumlarına, çocuk felci aşılarından insülin içeren ilaçlara, ultrason cihazından bilgisayarlı tomografi cihazlarına kadar birçok ürünün geliştirilmesi için çağrıya çıktık. Sonuçlarını yakın zamanda açıklayacağımız hamle programıyla katma değeri yüksek bu ürünlerden yerli ve milli olarak üretebileceklerimizi ülkemizin ürün yelpazesine kazandıracağız” dedi. Teknoloji merkezlerine KOSGEB aracılığıyla ciddi destekler verdiklerini ifade eden Varank, “İlaç, sağlık ve medikal sektöründe yer alan AR-GE merkezlerimize sağladığımız muafiyetler, vergisel avantajlar şu anda 600 milyon liranın üzerine çıkmış durumda. Bunun yanında sağlık, tıbbi cihaz ve ilaç sektöründeki AR-GE projelerini TÜBİTAK aracılığıyla desteklemeye de devam edeceğiz.2020 yılında AR-GE harcamalarının milli gelire oranı da yüzde 1,09'a yükseldi. Bu oran, 2002 yılında sadece binde 5'ti. Asıl önemli olan ise bu AR-GE harcaması ve yatırımlarının özel sektör öncülüğünde artıyor olması” dedi.

 

 

YATIRIMA DAVET ETTİ

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gerek Türkiye'de yerleşik gerekse global firmaları yatırım yapmak üzere Türkiye'ye davet ederek “Ülkemiz; Cumhurbaşkanımızın liderliğinde oluşturduğu rekabetçi iş ortamıyla, cazip teşvikleriyle, güçlü finans sistemi ve makroekonomik yapısıyla yatırımlarınız için karlı ve güvenli bir liman konumdadır. 'Gelin buradaki fırsatları hep birlikte değerlendirelim, hep birlikte kazanalım' diyorum” dedi.

 

ÇERKEZKÖY’DE AÇILIŞA KATILDI

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Silivri’deki temel atma töreninin ardından global markalara kalıp ve parça üreten MTN firmasının Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni yatırımını açtı. Açılışta konuşan Bakan Varank, Türkiye'nin plastik kalıp üretiminde dünyanın birçok ülkesine ihracat yaptığını belirterek “Bugün çok hızlı bir şekilde geçtiği için sadece kurdele kesebiliyoruz. Yalnız MTN firması kalıpçılık ve katma değerli plastik parçaları anlamında çok önemli işlere imza atan Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinin kesişim noktasında, Çerkezköy OSB'de yeni yatırımını tamamladı. Türkiye'nin kilogram başına ihracat değeri 1 eurolar civarında iken bu firmamızın kalıptaki ihracat değeri 58 dolar. Plastik parçalarda 5,8 dolar. Dolayısıyla katma değer nasıl oluşturulur bunu görmek isteyen gelsin bu firmamızı ziyaret etsin” dedi.

 

 

“BÜYÜK BİR GAYRETLE ÇALIŞIYORUZ”

 

Firmanın 1997 yılında kurulduğunu fakat yeni yatırımını şimdi tamamladığını ifade eden Varank, “Biliyorsunuz orada da büyük tartışma var. 97 yılında kurulmuş firma yeni yatırım yapamaz diyenler var. Ama bunu görmek isteyenler nasıl yeni yatırım oluşturuyormuş gelip görebilirler. Ülkemizi katma değer üretimle, katma değer oluşturarak, gelişen büyüyen, refahını da tüm milletiyle paylaşan bir ülke haline getirmek için büyük bir gayretle çalışıyoruz. Buradaki en büyük destekçilerimize ve onların fedakar çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. Bu firmanın şehrimize, ülkemize, ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

“ÜRETİM TEKNOLOJİLERİNİ DE GELİŞTİRİYORUZ”

 

Türkiye’de muhalefetin 19 yılda fabrika açılmadığını iddia ettiğini söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Ne diyor muhalefet? ‘Türkiye'de 19 yılda hiç fabrika açılmadı.’ Biz sadece fabrika açmıyoruz, üretim teknolojilerini de geliştiriyoruz. MTN firması hem kalıpçılık hem de plastik parçalar alanında dünyaya örnek olacak işleri kendi teknolojisini geliştirebilen bir firmamız. Üreterek büyüyen Türkiye'nin önemli markalarından. Bu elimde gördüğünüz parça TESLA'ya gidiyor. Biz Türkiye'nin otomobili projesini niye başlattık? Biz otomotiv endüstrisindeki dönüşümü kendimiz yakalayalım, yüzde yüz fikri mülkiyet hakları bize ait olan bir markayı oluşturalım ki endüstri bize çalışsın, bizim markamıza çalışsın istiyoruz. Bir yanda dünyada üretimle gündeme gelirken, bir yandan da kendi markalarımızı, daha katma değerli üretimlerimizi yapacağımız alanlara da yatırım yapıyoruz. Keşke 3-5 saatimiz olsaydı da firmanın bütün detaylarını dinleyebilseydik” ifadelerini kullandı.

 

FABRİKAYI GEZDİLER

 

MTN firmasından etkilendiğini kaydeden Varank, “Yeni nesil üretim, farklı materyalleri aynı anda kalıba dökebilmek önümüzdeki dönemde endüstrinin dönüşeceği alanlar. MTN bunu başarmış ve bu teknolojiyi dünyaya yayabilecek kapasiteye sahip. Ben kendilerine teşekkür ediyorum” dedi. Bakan Varank ve beraberindekiler açılışın ardından fabrikayı gezerek yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

 

AÇILIĞA YOĞUN KATILIM

 

Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, MTN Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Güler, MTN Plastik Genel Müdürü Ender Yalçın, MTN Kalıp Genel Müdürü Şahan Eçin, MTN Plastik Genel Müdür Yardımcısı Mücahit Kartal, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU