Cumhuriyet'i korumak ve ilelebet yaşatmak bizlerin yegâne görevidir

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Tekirdağ'da da törenle kutlandı. Valilik makamında düzenlenen tebrikat töreninin ardından kutlamalar, Ordu Evi önünde düzenlenen programla devam etti. Törende konuşan Vali Aziz Yı

GÜNDEM 29.10.2021 18:07:00 0
Cumhuriyet

Vali Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Yenilmez, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın halkı selamlaması ile başlayan tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un kutlama mesajlarının okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım yaptı.

 

 

“KENDİSİNE EN UYGUN YÖNETİM BİÇİMİNE KAVUŞMUŞTUR”

 

29 Ekim 1923’ün, Türk milletinin yüksek karakterinin tecelli ettiği Cumhuriyet idare şeklinin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildiği tarih olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bugün, bu yüce mirasın Türk milletine emanet edilişinin 98. yıldönümünü kutluyoruz.29 Ekim 1923'te ilan ettiğimiz Cumhuriyetimiz, Kurtuluş Savaşı boyunca genç, yaşlı, kadın, erkek demeden verilen can siperane bir mücadelenin eseridir. Cumhuriyetimiz, dönemin imkânsızlıkları ve zorluklarına rağmen, Gazi Mustafa Kemal liderliğinde dönemin emperyalist güçlerine karşı kazanılmış büyük zaferler sonucu kurulmuştur. İlanından itibaren Cumhuriyet, Türk Milleti’nin geleceğini belirlemiş ve şekillendirmiştir.  Cumhuriyet yönetimi, ulus egemenliği ve hukukun üstünlüğüne dayalı, eşitlik ilkesini esas alan özgürlükçü bir yönetim biçimidir. Cumhuriyet rejimlerinde vatandaşların temel hak ve özgürlükleri, en geniş biçimde devletin teminatındadır. Halkın, seçme ve seçilme hakkı vardır. Seçme ve seçilme hakkı Anayasal güvence altına alınmıştır. Cumhuriyet yönetimiyle, Türk Milleti kendisine en uygun yönetim biçimine kavuşmuştur” dedi.

 

 

“YEGANE SEBEBİ CUMHURİYETTİR”

 

Büyük Türk Milletinin bekasının ve çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının yegâne sebebinin Cumhuriyet olduğunu vurgulayan Vali Yıldırım, “Yaşadığımız sıkıntılı günlerden sonra emek, mücadele ve fedakarlıkla kurduğumuz Cumhuriyet sayesindedir ki, bugün haklı olarak büyük bir Millet ve Devlet olmanın gururunu yaşıyoruz. Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan Devletimiz, kurulduğu günden bu yana hızla büyümüş, gelişmiş, kalkınmış ve özellikle son dönemlerde dünyanın imrenerek baktığı dev projeleri hayata geçirmiştir. Devlet ve Millet işbirliğiyle, dünyanın en güçlü ekonomisine ve ordusuna sahip ülkeler arasına girmeyi başarmıştır” diye konuştu. Vali Yıldırım, “Her yerde ve her ferdimizle Milletçe, Devletimizin bekası Milletimizin refahı için çalışmaya, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile her alanda yarışmaya ve evrensel insanlık değerlerinin korunmasına, savunulmasına öncülük etmeye, mazlumların yanında, zalimlerin ve vatan hainlerinin ise karşısında olmaya azimli ve kararlıyız. Bunun için gerekli olan güce, yeterli akla, birikime ve tecrübeye sahibiz.Millî Mücadele’yi zafere taşıyan, Cumhuriyetimize hayat veren ruhun, tıpkı 98 yıl önce olduğu gibi bugün de dipdiri yaşadığına müşahede etmekteyiz. Tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanıyla istiklaline ve istikbaline sahip çıkan Milletimiz, geçmişte olduğu gibi günümüzde de birlik ve beraberliğini koruyarak birbirine daha sıkı bağlarla bağlanmış ve kenetlenmesini bilmiştir.15 Temmuz ihaneti karşısında, Milletimizin 251 şehit ve 2 bin 196 gazi pahasına gösterdiği şanlı direniş, işte bu ruh ve kenetlenmenin ifadesidir. O gece kadını-erkeği, genci-yaşlısıyla milletimizin tüm fertleri; iradelerine, değerlerine, Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkmışlardır. Türk Milleti, bir kez daha iradesine pranga vurdurmayacağını, kendi istiklali üzerinde hiç kimsenin müdahil olamayacağını canını ortaya koyarak bütün dünyaya ilan etmiştir” ifadelerini kullandı.

 

 

“BİZLERİN YEGANE GÖREVİDİR”

 

“Cumhuriyet'i korumak ve ilelebet yaşatmak bizlerin yegâne görevidir” diyen Yıldırım, daha güçlü ve daha müreffeh yarınlara ilerlemek adına Devlet ve Millet olarak birlik ve beraberliğin öneminin bilincinde olduklarını, bu bilinçle mücadelelerini sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Yıldırım, “Herkes şundan emin olmalıdır ki, buna hiçbir güç engel olamayacak ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti sonsuza kadar yaşayacaktır.Bu vesileyle, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve canlarını Türkiye Cumhuriyeti Devleti, demokrasi ve bağımsızlık uğruna feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, Cumhuriyetin 98. kuruluş yıldönümü ve Cumhuriyet Bayramınızı en içten duygularımla kutluyorum” dedi.

 

“CUMHURİYETİ BİZ BÖYLE KURDUK”

 

Vali Aziz Yıldırım’ın konuşmasının ardından öğrenciler Atatürk ve Cumhuriyet konulu şiirleri okudu. Şiirlerin okunmasının ardından il genelinde “Cumhuriyet” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Vali Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.Tekirdağ Bilim ve Sanat Merkezi müzik öğretmenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan Cumhuriyet Oratoryosunun sunulmasının ardından Tekirdağ Kadriye Nazif Gölge Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan “Cumhuriyeti Biz Böyle Kurduk” temalı müzik eşliğinde canlandırma gösterisi sunuldu. Süleymanpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün hazırlayıp sunduğu Halk Oyunları Gösterisinin ardından kutlama programı tören birliklerinin geçit töreni ile son buldu.

 

Haber / Cengizhan KÜPELİOĞLU