İpsala pirinci için AB Coğrafi İşaret Tescili başvurusu yapıldı

Daha önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen İpsala Pirinci için AB coğrafi işaret tescili başvurusu yapıldı.

GÜNDEM 28.10.2021 18:01:00 0
İpsala pirinci için AB Coğrafi İşaret Tescili başvurusu yapıldı

 

Trakya Kalkınma Ajansı’nın koordine ettiği coğrafi işaret çalışmaları kapsamında Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından İpsala Pirincinin AB coğrafi işaret tescili için başvuru yapıldı. Bu ürün tescil edildiğinde Trakya’da AB coğrafi işaret tescili almış ilk ürün olacağını belirten yetkililer, “Şu anda Türkiye’de 7 ürün AB coğrafi işaret tescili almış durumda, 25 ürün için de tescil başvuru süreci devam ediyor” dedi.

 

13 ÜRÜN BAŞVURU AŞAMASINDA

 

İpsala pirincinin Trakya’nın AB tarafından tescil edilen ilk ürünü olmaya çok yaklaştığını belirten Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Daha önce yurtiçinde Trakya’nın 20 ürününe coğrafi işaret aldık, 13 ürün de başvuru aşamasında bulunuyor. Ayrıca 10 ürüne daha coğrafi işaret almayı planlıyoruz ve bunun ön çalışmaları içerisindeyiz. Ürünlerimizin sadece sınırlarımız içinde değil sınırlarımız ötesinde de değer görmesi için coğrafi işaret tescili süreçlerini AB’ye taşıdık. Sürecin başından beri beraber çalıştığımız Keşan TSO ile birlikte dosyamızı hazırladık ve sürecin AB nezdinde koordinasyonunu sağlayacak olan Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim ettik. Onlar da AB ilgili kurumları nezdinde süreci başlattılar. Bu sürecin sonunda İpsala Pirinci AB tarafından coğrafi işaret tescili alan ilk ürün olacak. İnşallah daha sonra diğer ürünlerimiz de İpsala Pirincini takip edecek” dedi.

 

İPSALA PİRİNCİ

 

İpsala Pirinci, Edirne ili İpsala ilçesinde, güneyde Enez ilçe sınırından başlayarak kuzeyde Sarıcaali Köyüne kadar uzanan ova ile Gala Gölünden kuzeydoğuya doğru Koyuntepe Köyünün altına kadar uzanan ovada yetişiyor. İpsala İlçesinde, toplam 250 bin dekarlık sahada çeltik tarımı yapılıyor.

 

Haber / Menşure KARDEŞ