Özkaya: 5 yıldır kira ödemeden faaliyet gösteriyor

Keşan Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü Av. Orkan Özkaya, Keşan Belediyesi'nin Sebze Meye Hali'ndeki işyerlerine yönelik olarak gerçekleştirdiği 2021 yılı kira güncellemesi sonrası, yüksek

GÜNDEM 26.10.2021 17:34:00 0
Özkaya: 5 yıldır kira ödemeden faaliyet gösteriyor

Av. Orkan Özkaya, Keşan Belediyesi’nin kira bedeli artışı konusunda kiracılarını yasal zeminde koruduğunu belirterek, yüksek artış yapıldığı iddiasında bulunan ve habere konu olan kişinin tüm çağrılara rağmen dönem dönem yapılan yapılandırma uygulamalarından yararlanmadığını da söyledi.

 

“GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

 

Keşan Belediyesi yönetiminde bulunan Keşan Yaş Sebze ve Meyve Hali ile ilgili basında yer alan ve gerçeği yansıtmayan yüksek kira artışları iddialarına ilişkin olarak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına konu ile ilgili bir açıklama gereği duyduklarını belirten Av. Orkan Özkaya, iddia edilen kira artış oranının ortalama yüzde 20 olduğunu belirtti. Kira sözleşmesini 2016 yılından bu yana güncellemeyen bir esnafın, kira artış oranın yüzde 60 olarak yapıldığını iddia etmesi üzerine kamuoyunu bilgilendirmek istediklerini ifade eden Av. Orkan Özkaya, “Keşan Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde toplam 56 adet işletmemiz mevcut. Bu işletmelerden 28 tanesinin sözleşme süreleri son bulmuştur. Bunların içinden 13 tanesi sözleşmesini yenilemiş, 15 tanesi de sözleşmelerini yenilemeleri için tebligat yapılmıştır. 55 adet işyerinin toplam yıllık kira tahakkuk miktarı 486 bin TL. iken Belediyemizin mevcutta toplam kira alacağı ise 400 bin TL’dir. Belediyemizin Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde çalışan personel gideri ise yıllık 720 bin TL’dir” dedi.

 

“KİRA ARTIŞI YÜZDE 20 OLARAK GERÇEKLEŞMİŞTİR”

 

Açıklamasının devamında, 2016 yılından bu yana kira sözleşmesini güncellemeyen işyerleri için 2021 rayiçlerine göre kira belirlemesi yapıldığını ve aradaki bu farkın sanki yıllık yüzde 60 artış yapılmış gibi yansıtıldığını ifade eden Özkaya, “Sözleşmesi biten 28 adet işyerinin şu anki aylık toplam kira bedeli 24 bin TL’dir. Sözleşmeleri yenilendikten sonra bu 28 işyerinin toplam aylık kira bedeli 29 bin TL. civarında olacaktır. Hal böyle iken bu işyerlerinin tamamı için ortalama kira artışı iddia edildiği gibi yüzde 60 değil yüzde 20 olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca habere konu olan kişinin mevcutta geçerli bir sözleşmeleri bulunmayıp aslen fuzuli işgal konumundadır. Yine bu kişinin sözleşmesi aslen 2013 yılında 3 yıllık yapılmış ve 2016 yılında son bulmuştur. Sözleşmenin geçerli olduğu 3 yıllık dönemde ise sadece 3 aylık bir kira ödemesi yapıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca yakın dönemde yürürlüğe giren borç yapılandırma kanunundan yararlanılmadığı da anlaşılmaktadır. Güncel borcun kapatılmadan tekrar sözleşme yapılması da mevzuat uyarınca mümkün değildir. Bu açıdan da iddia edilen hususlar gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

 

“TÜM KİRALARIN EŞİT OLMASI MÜMKÜN DEĞİL”

 

Açıklamasında, Keşan Belediyesi’nin, vatandaşın bir kuruşuna sahip çıkan bir anlayışla ve mevzuat hükümlerine uygun olarak hareket ettiğinin altını çizen Av. Orkan Özkaya, “Şu anki mevcut tüm kiraların eşit olması da mümkün değil. Çünkü büyüklük olarak ve farklı türde işyerleri mevcut. Aynı boyut ve türdeki işyerlerine ait aylık kiralar ise doğal olarak eşitlenmektedir. Bazı kiracılarda 380 TL, bazı kiracılarda 550 TL, depo olarak kullanılan işyerlerinde ise bazı kiracıların aylık kirası 980 TL. iken bazılarının da 3 bin TL olması sebebi ile herkese kira artış oranı farklı yansımaktadır. Burada izlenen süreç, hal mevzuatına göre daha önceden sözleşmesi bulunan kiracıların süresi dolan sözleşmelerinin güncel kira değerleri üzerinden yenilenmesidir. Gerekli evrakları tamamlayarak idaremiz ile sözleşmesini yenilemek isteyen kişiler ile ilgili olarak bir sorun oluşması söz konusu değildir. Ancak kamu tüzel kişiliğini haiz olan idaremiz ile yapılacak sözleşme yenileme işleminde, mevcut işyerine ait önceden kira borcu bulunması halinde, sözleşme yenilenmesi mevzuat gereği mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

 

“İVEDİLİKLE BAŞLATILACAK”

 

Av. Orkan Özkaya açıklamasının sonunda, yapılan tebligatların devlet ihale kanunu madde 75 hükmüne göre, işyerleri kamu malı sayıldığından, usule göre kaymakamlık eliyle ve kolluk marifetiyle tebligat yapıldığını belirterek, 2021 yılında ihalesi yapılan 710 Bin TL’lik çatı bakım ve onarım işinin de ivedilikle başlatılacağını söyledi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ