Albayrak: Manda yetiştiriciliğini canlandırdık

Mandacılığı Geliştirme Projesi ile yok olmaya yüz tutmuş olan manda yetiştiriciliğini yeniden canlandırdıklarını kaydeden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Tarım ve hayv

GÜNDEM 25.10.2021 18:25:00 0
Albayrak: Manda yetiştiriciliğini canlandırdık

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Tekirdağ Manda Yetiştiricileri Birliği ile 2015 yılından bu yana sürdürmekte olduğu ve Saray’ın Güngörmez, Safaalan ve Bahçeköy mahallelerini kapsayan Mandacılığı Geliştirme Projesi ile söz konusu mahalledeki 61 manda yetiştiricisine toplam 168 gebe manda verildi.

 

“TOPLAM MALAK SAYISI 600 BAŞA ULAŞTI”

 

Mandacılığı Geliştirme Projesi'nin başladığı 2015 yılından bugüne kadar 500 tonun üzerinde manda sütü elde edildiğini kaydeden yetkililer, “Saray’da 2014 yılında proje başlarken 411 baş olan manda sayısı 2020 yılı itibariyle bin 353 baş olmuştur. Aynı yıllar için il genelindeki manda sayısı 561 baştan bin 622 başa çıkmıştır. Proje öncesinde Bahçeköy Mahallesi’nde mandacılıkla uğraşan kimse yokken projeyle birlikte 8 işletme açılmış ve 48 baş manda varlığına ulaşılmıştır. 6 yıllık yapılan projeksiyona göre toplam malak sayısı 600 başa ulaşmıştır” dedi.

 

“ÜRETİCİLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR”

 

Proje kapsamında mandaların refahı için Güngörmez Mahallesi’nde 6 adet, Safaalan Mahallesi’nde ise 2 adet olmak üzere toplam 8 adet gölet yapıldığını da belirten yetkililer, “Mandaların daha yoğun olduğu Güngörmez Mahallesi’ne 1 tonluk süt soğutma tankı alındı. Ayrıca bir bölgesel kültür unsuru olarak geliştirilmeye çalışılan kırsal turizmin çok önemli bir aracı haline getirilmiştir. Gelir düzeyi ve eğitim seviyesine bağlı olarak hızla değişmekte olan beslenme alışkanlıklarında aranan ürün haline gelen manda sütü ve eti bölgemiz üreticilerinin daha çok ilgisini çeker hale geldi” dedi.

 

 

 

“TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ ŞEHİRLERİ ARASINDA”

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da, "Tekirdağ, tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin önemli şehirleri arasında yer alıyor. Biz de bu gerçekten hareketle tarım ve hayvancılığı 5 vizyonumuz arasına alarak önemli projeleri hayata geçirdik. Bu projeler arasında yer alan Mandacılığı Geliştirme Projesi de bizim ve manda yetiştiriciliği yapan vatandaşlarımızın büyük ve olumlu geri dönüşler aldığı projelerimizin başında geliyor” ifadelerini kullandı.

 

“ÖNEMLİ BİR KÜLTÜRÜ YAŞATMIŞ OLDUK”

 

Saray’ın Güngörmez, Safaalan ve Bahçeköy Mahallelerinin iklim ve ekoloji bakımından manda yetiştiriciliğine çok uygun olduğunu da belirten Başkan Albayrak, “Bu mahallelerde öteden beri manda yetiştiriciliği yapılmaktaydı fakat son yıllarda ciddi bir azalma söz konusuydu. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak hem kaybolmaya yüz tutmuş bir genetik kaynak korunup geliştirilirken onun getirdiği bir kültürü de yaşatmış olduk hem de bölge halkının gelir kaynaklarının çeşitlendirilip arttırılmasına katkı sağladık. Tekirdağ için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Haber / Buse SERİN