Yerli şanzıman üretimine start verildi

Yerli motor ve kamyon üretmek amacıyla 1979 yılında temeli atılan ve ilk üretimini 1982'de yapan Ford Otosan İnönü Fabrikası, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen, Türkiye'nin ilk ve tek yerl

GÜNDEM 20.10.2021 15:45:00 0
Yerli şanzıman üretimine start verildi

İlk yerli şanzımanın üretimi hattı, önceki gün Ford Otosan İnönü Fabrikası'nda düzenlenen törenle açıldı.

 

 

“YENİ BİR YATIRIM DEMEK, İŞ DEMEKTİR”

 

Açılışta konuşan Türk-İş Genel Sekreteri ve Genel BaşkanıPevrul Kavlak, “Türk sanayicisi ülkesine yatırım yapıyor. Katma değer yaratıyor. Gerektiğinde risk alıyor. Daha çok yatırım, daha çok üretim, daha çok istihdam diyor. Biz bu gelişmelerden büyük bir mutluluk duyuyoruz. Çünkü yeni bir yatırım demek ülkemizin kalkınmasına katkı demektir. Yeni bir yatırım demek daha çok istihdam demektir.  Yeni bir yatırım demek, iş demektir, aş demektir. O nedenle bu önemli yatırımı gerçekleştiren Koç topluluğuna da şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

 

“TÜRK MÜHENDİSLERİNİN ZEKÂSININ ÜRÜNÜDÜR”

 

Türkiye’nin ilk ve yerli şanzımanın üretiminde Türk işçisinin önemine de vurgu yapan Kavlak, “Burada tanıtımını yaptığımız bu ürün Türk mühendislerinin aklının, zekâsının, çabasının ürünüdür. Ancak unutmayalım ki bu üründe Türk işçisinin emeği, alın teri de vardır. Çünkü beyinde bilgiyle şekillenen düşünce ancak emekle hayata geçer. Çünkü emek en kutsal değerdir. Emek olmazsa işyeri olmaz, emek olmazsa, üretim olmaz, emek olmazsa hayat olmaz. Ve o emekçiler ülkemiz sanayisinin kahramanlarından biridir. Onlar Türk Metal Sendikası’nın üyeleridir. İşte onlar buradadır. Onlara da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“METAL EMEKÇİLERİNİN PAYI BÜYÜKTÜR”

 

Kavlak, “Eğer ülkemizde metal sanayi bu noktaya geldiyse milyarlarca liralık yatırım yapıyorsa, ihracat rekorları kırıyorsa, üretiyor ve kazanıyorsa bunda metal emekçilerinin payı büyüktür. Kimdir onlar? Günde üç vardiya gece-gündüz demeden çalışanlardır. Kimdir onlar? Bayramda seyranda fazla mesai yapanlardır. Kimdir onlar? İşyerlerine namusu gibi sahip çıkanlar, önce işyerim diyenlerdir. Ülkeleri için fabrikaların yaşaması için işyerlerinde huzur olması için çalışma barışı için gerektiğinde fedakârlık yapanlardır. Pandeminin en yoğun yaşandığı günlerde herkes evine kapandığında ölümü göze alıp canları pahasına çalışanlardır. Canları pahasına üretenlerdir” şeklinde konuştu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ