Ergene Nehri'nde yapılan su analiz sonuçları açıklandı

Edirne'de Uzunköprü Belediyesi'nin, Ergene Nehri'nde yaptırdığı su analiz sonuçları açıklanırken, raporda, nehrin kimyasal oksit su ihtiyacının yüksek ve su kalitesinin 4'üncü sınıf olduğu be

GÜNDEM 18.10.2021 16:10:00 0
Ergene Nehri

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, Ergene Nehri'ndeki suyun çok kirli olduğunun sonucuna varıldığını ifade etti.

 

AZOT KONSANTRASYONLARI DA YÜKSEK

 

Bu analizden o bölgede, Ergene Nehri'nin o kısmında, kimyasal oksit su ihtiyacının yüksek ve su kalitesinin 4'üncü sınıf olduğunun anlaşıldığını dile getiren Tecer, dikkat çeken bir başka verinin ise azot konsantrasyonlarının yüksek oluşu olduğunu ifade etti. Bunun da o bölgedeki tarımsal faaliyetlerden ve organik atıklara dayalı endüstrinin fazla olmasından kaynaklanan bir durum olduğunu belirten Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Biliyorsunuz azot, denizlerde müsilaja sebebiyet veren nutrient maddedir” dedi.

 

 

“YOĞUN BİR KİRLİLİK YAŞANIYOR”

 

Bunların fazla olmasının, organik kirlilik açısından tehlikeli bir durum olduğunu gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Tecer, “Ağır metallerde çok kirli bir su sınıflamasına ilişkin veriler göremiyorum ama krom sadece, toplam krom burada biraz dikkat çekiyor. O bölgeyi, üçüncü sınıf su kalitesine kadar düşürmüş durumda. Fakat biliyoruz ki, bu bölgede Ergene Nehri ve kollarını besleyen derelerde evsel atık suların, sanayi atık sularının, tarımsal gübrelerin ve besin maddelerinin deşarj edilmesine bağlı yoğun bir kirlilik yaşanıyor. Uzunköprü'deki analiz sonuçları da farklı bir şey söylemiyor aslında” ifade etti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU