Tabakoğlu: Önce güzel ahlak sahibi olmak gerekiyor

Trakya Üniversiteler Birliği'ne üye üniversitelerin iş birliği ile "Diyar-ı Rum'dan Rumeli'ye Üç Gönül Eri: Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Ahi Evran" başlıklı bir panel düzenlendi. Trakya Ã

GÜNDEM 18.10.2021 15:41:00 0
Tabakoğlu: Önce güzel ahlak sahibi olmak gerekiyor

Trakya Üniversiteler Birliği'ne üye Trakya, Kırklareli, Çanakkale Onsekiz Mart, Tekirdağ Namık Kemal ve Bandırma Onyedi Eylül üniversiteleri tarafından TÜB etkinlikleri kapsamında "Diyar-ı Rum'dan Rumeli'ye Üç Gönül Eri: Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Ahi Evran" başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Kırklareli Üniversitesi ev sahipliğinde çevrim içi gerçekleştirilen ve üniversitenin resmi YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan panelde, Türk dil, kültür ve medeniyet tarihinde önemli bir yere sahip olan Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran hayatı, çok yönlü kişiliği ve eserleri ile ele alındı.

 

“BİR GÖNÜL İŞİ”

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, güzel ahlak sahibi olmanın bir öğreti bir gönül ve sabır işi olduğunu dile getirerek, önce güzel ahlak sahibi olmak sonrasında da gönülde var olan güzel ahlakı etraftaki diğer insanlarla paylaşmak gerektiğini söyledi. İslam'da bulunan kâmil insan anlayışına ancak bu şekilde ulaşılacağını belirten Rektör Tabakoğlu, “Güzel ve kâmil insan içini nurlu tutar. Yol yokken, iz yokken Adriyatik’e kadar gider. Burada bir ihtiyaç var, burada bir muhtaç var der ve bir aşevi kurar, bir okul kurar. Camileriyle, köprüleriyle, hanlarıyla ve kervansaraylarıyla bir medeniyet inşa eder. Bizim medeniyetimiz de böyle kuruldu. Önce insanları irşâd ettiler. Günümüzde bu gönül insanlarına çok ihtiyaç var. Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Ahi Evran ve diğer tüm Gönül erlerini saygıyla, sevgiyle ve muhabbetle anıyorum. İnşallah değerli konuşmacılar, onları bize tekrar anlatacaklar. Sadece onlar değil Sarı Saltuklar, her bir beldede Balkanlar’a birer tohum gibi yayılmış manevi şahsiyetler etraflarına nur, rahmet, bereket saçmaya devam edecekler” dedi.

 

“NİCE GÖNÜLLERE GİRMESİNE VESİLE OLMUŞTUR”

 

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin de, Yunus Emre'nin vefatının 700, Hacı Bektaş-ı Veli'nin vefatının 750. ve Ahi Evran'ın doğumunun 850. yıl dönümünde tüm dünyada anılmasının gurur verici olduğunu belirterek, “Bir olalım, iri olalım, diri olalım’ sözleriyle Hacı Bektaş-ı Veli, ‘İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmezsen, bu nice okumaktır’ deyişiyle Yunus Emre ve ‘Eline, beline, diline sahip ol’ öğüdü ile Ahi Evran asırlardır inanç, yaşam ve ahlak anlayışının yer tutmasına ve nice gönüllere girmesine vesile olmuştur” ifadelerini kullandı.

 

“ÖNEMLİ BİR YAPI TAŞI OLDULAR”

 

Programın son açılış konuşmasını yapan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ise, “Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Ahi Evran; sözlü ve yazılı edebiyatta vermiş oldukları çok değerli eserlerle Anadolu’nun Türk ve İslam kültürüyle bütünleşmesini ve bu kültürün nesilden nesile aktarılarak korunmasını sağladıkları gibi Türk ve İslam kültürünün Balkan coğrafyasına yayılmasında da önemli bir yapı taşı olmuşlardır” dedi.

 

SUNUMLAR YAPILDI

 

Panelde açılış konuşmalarının ardından İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, " Fütüvvetnâmelerdeki Kıssaların Diliyle Ahilik ", Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Şahin, “Yunus Emre'nin Hayatı ve Tesirleri" başlıklı sunum yaptı. Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Maden ise "Hikmet Kapısı Hacı Bektaş Veli'nin Hayatı, Eserleri ve Fikirleri" başlıklı birer konuşma gerçekleştirdi.

 

Haber/Buse SERİN