Tekirdağ geleceğini tasarlıyor

Tekirdağ Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında hazırlanan 'Tekirdağ Geleceğini Tasarlıyor' projesi kapsamında kurulan atölyelerin açÄ

GÜNDEM 13.10.2021 17:59:00 0
Tekirdağ geleceğini tasarlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında daha önce sözleşmesi imzalanan “Tekirdağ Geleceğini Tasarlıyor” projesinin ilk aşaması olan ve 10 okulda bulunan atölyelerin kurulumu tamamlandı.

 

 

AÇILIŞ ÇORLU’DA YAPILDI

 

Atölyelerin açılışı Çorlu Havuzlar Ortaokulu’nda yapıldı. Açılışa Vali Aziz Yıldırım, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, kurum müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’ın konuşmalarıyla devam etti. Şahin, kurulumu tamamlanan atölyelerde geleceğin kodlamacıları, tasarımcıları, müzisyenlerive sporcularının yetişeceğini söyledi. Şahin, “Kalkınma Ajansı olarak sosyal gelişimi destekleme projesi çerçevesinde yaklaşık 2 milyon yüz bin TL’lik projenin yüzde 85’ini kalkınma ajansı bir kısmını da Milli Eğitim Müdürlüğümüzle beraber finansmanını sağlayarak toplam 10 okulda farklı konularda fenden, bilimden, matematikten, kültürel alandaki ve spor alanındaki farklı yaklaşımların birleşimi olan FETEMM Atölyelerinin kurulduğu bir projeyi bugün burada açılışını yapmak üzere bulunmaktayız. Çocuklarımız, öğretmenlerimizin teorik olarak anlattıklarını FETEMM Atölyelerinde birebir kendileri yazılımıyla, donanımıyla öğrenme imkanı bulacak” dedi.

 

 

“GÜZEL BİR ÇALIŞMA ORTAYA ÇIKTI”

 

Açılışta konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da bu projenin öğrencilerimizi geliştireceğini düşündüklerini belirterek “Kalkınma Ajansımızın bütün yönetimine, Sayın Valilerimize, Belediye Başkanlarımıza, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarımıza, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi. Güzel bir çalışmanın ortaya çıktığını söyleyen Vali Yıldırım, “Edirne ve Kırklareli’nde de buna benzer çalışmalar var. Bu atölyelerin tamamı öğrencilerimizin hizmetinde ancak bu atölyeler sadece Trakya Kalkınma Ajansı’nın gayret ve finansman katkılarıyla kurduğumuz kadarıyla kalmamalıdır. Devam etmeli imkanımızın ulaşamadığı diğer okullarda da okul aile birlikleri, okul yönetimleri, yerel yönetimlerle birlikte bu tür atölyelerin sayısı artırılmalıdır.Hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından tasarım atölyeleri gezildi.

 

10 OKULDA ATÖLYELER KURULDU

 

Yapılan açıklamada “Proje kapsamında Çerkezköy, Çorlu, Kapaklı ve Süleymanpaşa’da toplamda yaklaşık olarak 5 bin  öğrencisi bulunan 10 adet okula; öğrencilere üretim kültürünü aşılamak, düşündüğünü hayata geçirebilen, yenilikçi, yaratıcı, girişimci, eleştirel düşünebilen ve problem çözebilen bireyler yetiştirerek ekonomik ve sosyal gelişmeyi desteklemek amacı ile 25 adet "Tasarım Beceri Atölyesi"  kuruldu. Bunların 6 tanesi Yazılım Tasarım Atölyesi, 5 tanesi FETEMM (Fen, Teknoloji, Matematik, Mühendislik) Atölyesi, 3 tanesi Ahşap ve Metal Atölyesi, 2 tanesi Müzik Atölyesi, 1 tanesi Drama- Eleştirel Düşünce Atölyesi, 2 tanesi Müzik-Drama- Eleştirel Düşünce Atölyesi, 1 tanesi Görsel Sanatlar Atölyesi, 2 tanesi Salon Sporları Atölyesi, 1 tanesi Açık Hava Sporları Atölyesi, 2 tanesi de Tabiat ve Hayvan Bakım Atölyesi olarak kullanılacak. Sınıfların alt yapı/tadilat çalışmaları Kalkınma Ajansı desteği ile tamamlandı ve yapılacak uygulamalar için gerekli olan ekipman donanımı sağlandı.Bu aşamadan sonra proje kapsamında Tekirdağ İl MEM öğretmenleri ve Tekirdağ NKÜ’ nün akademisyenleri işbirliği ile atölyelerin kurulduğu okullarda görev yapan 46 öğretmene Kodlama, Steam (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik), Baskı ve Grafik Tasarım, Akıl ve Zeka Oyunları, 3D Tasarım, Drama, Masal Anlatıcılığı, Müzik ve Dans, Geleneksel Türk El Sanatları, Spor, Oryantiring (harita yardımı ile yön bulma sporu), Ahşap ve Metal İşleri, Fidan Dikimi, Organik Tarım ve Hayvan Bakımı, Peyzaj Eğitimi konularında eğitici eğitimleri verilecek. Ardından atölyeyi kullanacak olan ilgili branş öğretmenleri her okul için kurs egzersiz programı hazırlayarak bu program kapsamında öğrenciler atölyelerde çeşitli uygulamalar yapacak. Hedef grupta bulunan öğrencilerin gelişimini ölçebilmek adına 500 öğrenciye ön test uygulaması gerçekleştirilmiş olup proje sonunda son testler gerçekleştirilecek.Öğrencilerin bir sonraki eğitim kurumuna doğru yönlendirilebilmesi amacı ile her okulun 2 kurum/işletme/işyerine işbaşı gözlem ziyaretinde bulunması planlanıyor. Atölyelere toplamda 200 veli davet edilerek çocukları ile kaliteli zaman geçirmelerini teşvik etmek maksadı ile bir takım etkinlikler düzenlenecek. Proje sonuçlarının yaygınlaştırılabilmesi adına bir sergi tertip edilerek proje süresince atölyelerde yapılan etkinliklerde ortaya çıkan ürünler sergilenecek.Toplam bütçesi 2 milyon 85 bin TL olan projenin yüzde 85’i Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak ve proje 3 Mart 2022’de sona erecek” denildi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU