Dünya Emzirme Haftası etkinliklerle kutlandı

1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla Trakya Üniversitesi Hastanesi Doğum Servisi tarafından, anne sütünün ve emzirmenin önemini belirtmek ve bu konudaki farkındalığı artırmak için etkinlik düzenl

GÜNDEM 11.10.2021 17:14:00 0
Dünya Emzirme Haftası etkinliklerle kutlandı

Konu ile ilgili açıklama yapan Emzirme Eğitim Hemşiresi Tülay Cihangir Öztürk toplum ve onu oluşturan bireylerin sağlıklı yaşamasında, ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli unsur olduğunu ifade ederek “Bu denge bebeklerde daha da önem kazanmaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenmelerde ilerleyen günlerde çocukların fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimleri olumsuz etkilenmekte, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal sağlık düzeyini de etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

 

ANNE SÜTÜNÜN YERİ DOLDURULAMAZ

 

Tülay Cihangir Öztürk, son yıllarda anne sütü faydaları üzerine yapılan çalışmaların anne sütünün eşsiz bir besin olduğunu ve bebek beslenmesindeki yerini dolduramayacağını belirterek, “Diğer beslenme çeşitleri emzirmenin kanıtlanmış yararlarını sağlayamaz. UNİCEF’e göre anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölüm oranları beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla olmaktadır” şeklinde konuştu. Anne sütü ile beslenmenin bebeğe ve anneye büyük fayda sağladığını söyleyen Öztürk, “Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi, 6 aydan sonra ek gıdalara geçilse dahi 2 yaş ve üzerine kadar emzirilmesi gerekmektedir. Uzmanlar anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal, zatürre, orta kulak iltihabı, alerjik hastalıklar, daha ileri yaşlarda çıkabilecek tip 2 diyabet, bağırsak hastalıkları, astım, obezite, diş yapısı bozukluğu ve ruh hastalıklarının daha az görüldüğünü belirtmektedir. Aynı zamanda okul çağında başarılarının daha yüksek olduğunu ifade etmektedir. Anne sütü ile beslenmenin bebeğe olduğu kadar anneye de faydası olmaktadır. Annenin emzirme süresi artıkça meme kanseri ve over kanserine yakalanma oranı da azalmaktadır” dedi.

 

Haber / İrem BANÇO