Edirne Camileri ve Selimiye Sempozyumu düzenlendi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi iş birliğinde 1-2 Ekim tarihleri arasında "Vefa" teması ileEdirne Camileri ve Selimiye Sempozyumu düzenlendi.Sempozyum Diyanet İşler

GÜNDEM 5.10.2021 15:09:00 0
Edirne Camileri ve Selimiye Sempozyumu düzenlendi

Selimiye Camii’nde Cuma namazı sonrasında okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Mevlid-i Şerif’in okunmasıyla başlayan program, Balkan Kongre Merkezi’ndeki sempozyum ile devam etti.

 

“CAMİLERİMİZİ TAŞTAN, YIKILMAZ YAPARIZ”

 

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan sempozyumda açılış konuşması gerçekleştiren Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın tarihsel gelişiminden bahsetti. Sempozyuma video mesaj ile katılan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Edirne’yi tanıtarak başladığı konuşmasında, “Edirne’yi anlatmak aslında camileri anlatmakla mümkün. Çünkü biz evimizi küçük yaparız, kâgir yaparız ama camilerimizi taştan, yıkılmaz yaparız. O yüzden camilere bakarak bizim medeniyetimiz nereden geldi, nereye gidiyor bunu söylemek mümkün” dedi.

 

“EDİRNE, BALKANLARIN DOĞAL BAŞKENTİDİR”

 

Camiler ve Din Görevlileri Haftasının bu seneki temasının “vefa” olmasının vurgulanması gereken bir özellik olduğunu dile getiren Rektör Erhan Tabakoğlu, “Bu sempozyumun Edirne’de düzenlenmesi şehrimize de bir vefa örneği oldu. Edirne, Ankara’dan bakınca İstanbul’un gölgesinde, sınırlara sıkışmış bir şehir gibi görünse de Balkanların doğal başkentidir, Üsküp’ün, Sancak’ın bekçisidir. Bu mukaddes şehrin camileriyle anlatmak istediği medeniyetimizi şimdi günümüzde hatırlamış oluyoruz”cümleleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 

“EN BÜYÜK ÖRNEĞİ SELİMİYE CAMİİ”

 

Camileri, inşa ve imar etmenin fiziki yapıyı oluşturmak olmadığını ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Cami imarı aynı zamanda camilerin temsil ettiği tevhit, kulluk, barış, kardeşlik, beraberlik, yardımlaşma, dayanışma, kaynaşma gibi değerleri koruma, yaşama, onarma ve yaşatma sorumluluğunu da gerekli kılmaktadır. İslam tarihi boyunca da bu gereklilikten dolayı yerleşim mekânları hep cami merkezli planlanmıştır ki Edirne’mizde bu düşünceyi görüyoruz. Bir tarafta Eski Cami, bir tarafta Üç Şerefeli Cami, bir tarafta Muradiye Cami ve hepsinin adeta tacı olan Selimiye Cami bunun en büyük örneğidir. Edirne, diğer şehirlere örnek beldelerden birisidir.” ifadelerini kullandı.

 

“TOPLUMUN HER KESİMİNE HİTAP ETMELİ”

 

Beş yıl önce başlattıkları Cami Standartları Projesinin yakın zamanda tamamlandığını ifade eden Başkan Erbaş “Gençlerin ilgisini çekmeyen, kadınlar için elverişli ibadet yeri ayırmamış, engellileri gözetmeyen, kitap ve okuma konusunda imkânlar sunmayan, çocuklar için Kur’an öğrenme alanları bulunmayan camiler bugün maalesef işlevsel değildir. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığı olarak camilerimizin toplumun her kesimine hitap edecek nitelikte planlanmasını, herkesin rahat ve huzur içerisinde ibadetini yapabileceği şekilde tanzim edilmesini ve sosyal hizmetler sunmasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman’ın “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” isimli açılış konferansına geçildi. Açılış konuşmalarının ve Prof. Dr. Mustafa Ağırman’ın konferansının ardından sempozyumun ilk günü hediye takdimleriyle son buldu.

 

SEMPOZYUMA KATKI SAĞLADILAR

 

Diyanet İşleri Başkanlığı, Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi iş birliğinde, Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında “Vefa” teması ile düzenlenen Edirne Camileri ve Selimiye Sempozyumu’na Trakya Üniversitesi akademisyenleri de katkı sağladı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcıların 16 bildiri sunduğu sempozyumda Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Genel Sekreteri Prof. Dr. Cevdet Kılıç “Edirne Camileri, Tarih ve Edebiyat” isimli 1. oturumun başkanlığını üstlenirken İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Taha İmamoğlu ve Mimarlık Fakültesinden Arş. Gör. Muhammed Ali Başaran “Osmanlı Edirne’sinde Cami: Sosyo-mekânsal Bulgular ve Değerlendirmeler” Dr. Hasan Ali Cengiz “1746 Edirne Yangınının Dini Yapılarda Oluşturduğu Hasarlar” Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay ApaKurtişoğlu “Mescid-i Nebevi’den Dergâhlara: Bir Gül Otağı, Edirne Hasan Sezai Dergâhı” ve doktora öğrencileri ve Türk Tarih Kurumu Araştırmacıları Ahmet Ağar, Serkan Özbalkan, Veysel Aydın ve Özlem Bulut "Edirne II. Bayezid Külliyesi" isimli bildirileri ile sempozyuma katkı sağladı.

 

SERGİ AÇILIŞI YAPILDI

 

Sempozyum öncesinde, EFOD tarafında hazırlanan “Edirne’nin Anıtsal Camileri Fotoğraf Sergisi” ile Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan “Geleneksel El Sanatları Programı Mezun Öğrencileri ve Hocaları Karma Sergisi” açılışı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Vali Ekrem Canalp, Genel Sekreter ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç ile protokol tarafından yapıldı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ