Vali Yıldırım: Camiler manevi şifa ve mutluluk yuvalarıdır

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım, Tekirdağ İl Müftülüğü tarafından Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Camiler ve Din Görevlileri" Progra

GÜNDEM 4.10.2021 17:44:00 0
Vali Yıldırım: Camiler manevi şifa ve mutluluk yuvalarıdır

Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Açılış konuşmasını İl Müftüsü İsmail İpek yaptı.Müftü İpek’in ardından konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “Bilindiği gibi camiler, Allah’a ibadet etmek için toplanılan manevi şifa ve mutluluk yuvalarıdırlar. İbadet etmenin yanında, dini ve beşerî ilimlerin idrak edildiği, toplumsal barışın, huzur, adalet ve hakkaniyet duygularının geliştiği mekânlardır.Dil, renk, ırk, makam, sosyal statü farkı gözetilmeden inanan insanların bir araya geldiği, manevi huzura kavuştukları yerlerdir. Bütün bu fonksiyonlarıyla beraber, camiler aynı zamanda yardımlaşma ve dayanışma duygularını kazandığımız ve kardeşlik bağlarımızı artıran mekanlardır. Bu yönleriyle birlik ve beraberliğimizin önemli sembolleridirler” dedi. 

 

 

“TEKİRDAĞ’DA DERİN İZLER BIRAKMIŞ ÜÇ KEMAL’DEN BİRİ YAHYA KEMAL BEYATLI”

 

Vali Yıldırım, Yahya Kemal Beyatlı’nın Süleymaniye’de Bayram Sabahı adlı şiirine yer vererek sözlerine şöyle devam etti:“İslam tarihi boyunca şehirler, cami merkezli planlanmıştır. Dolayısıyla cami, şehrin merkezini belirler, şehir planının kurucu öğesidir ve şehir, caminin etrafında şekillenir. Çevresinde yaşanan şehir hayatı, caminin bir devamı olarak gelişir. İstanbul, o görkemli tarihine ruhunu veren Sultanahmet’ten, Süleymaniye’den, Edirne; Selimiye’den, Diyarbakır ve Bursa Ulu Cami’lerinden ayrı görülemez. Tekirdağ’da derin izler bırakmış üç Kemal’den biri olan Yahya Kemal Beyatlı, bir bayram sabahı, sabah namazını kılmak için geldiği Süleymaniye’de şehrin, tarihin, caminin ruhunu yüreğinde hissetmiş ve hislerini Süleymaniye’de Bayram Sabahı adlı şiirinde şöyle ifade etmiştir.Ulu mâbed! Seni ancak bu sabah anlıyorum; Ben de bir vârisin olmakla bugün mağrûrum; Ulu mâbedde karıştım vatanın birliğine. Çok şükür Allaha, gördüm, bu saatlerde yine Yaşayanlarla beraber bulunan ervâhı, Doludur gönlüm ışıklarla bu bayram sabahı.”

 

 

VALİ YILDIRIM 15 TEMMUZ’U DA UNUTMADI

 

Yıldırım 15 Temmuz’a da değinerek “Bizler, caminin değerleriyle kurulan bir medeniyetin varisleriyiz. Sadece ibadetlerimiz değil, tarihimiz, edebiyatımız, örf ve adetlerimiz camiyle iç içedir. Nitekim İstiklal mücadelemizin en önemli birleştirici merkezlerinden biri camilerimiz olmuştur. Aynı şekilde 15 Temmuz hain darbe girişiminde, minarelerinden yükselen salâlarıyla camilerimizin ne kadar önemli olduğu açıkça görülmüştür” dedi.

 

DİN GÖREVLİLERİNE TEŞEKKÜR ETTİ

 

“Bu güzide mekânları anlamlı kılan en önemli unsur ise peygamberlerin yürüdükleri yolu adım adım takip eden din görevlileridir” diyen Vali Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Din görevlileri; mihrapta namazımızı kıldıran, minberde ve kürsüde öğütlerini dinlediğimiz, kendisinden Kur'an-ı Kerim öğrendiğimiz, manevi rehberlerimizdir.  Dinî değerlerin bilinmesi, erdemlerin yaşanması, güzelliklerin artması için çalışmayı hayatının gayesi edinen din görevlileri, toplumumuzun manevi inşasında çok önemli bir görev üstlenmektedir. Kur’an-ı Kerim’de ‘İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.’ (Diyanet İşleri Başkanlığı Meali-Bakara Suresi 104. Ayet ) buyrulmuştur. Din görevlileri, Kur’an-ı Kerim’de ifade edilen bu topluluğun temsilcileridir.Bu önemli misyonu yerine getirirken gösterdiğiniz samimiyet ve gayretten dolayı teşekkür ediyor, bu gayret ve samimiyetinizin Mahşer Günü karşılık bulacağına inanıyorum.Geçmişten günümüze, camilerimizin maddi ve manevi îmârı için gayret gösteren din görevlilerinden vefat edenlere Yüce Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı, hayırlı ve huzurlu bir ömür diliyorum.Bu vesileyle, başta ilimiz Tekirdağ olmak üzere tüm İslam coğrafyasında görev yapan din görevlilerimizin Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nı kutluyorum. İyiliklerin, hayırların artması, kardeşliğimizin pekişmesi için yaptıkları özverili çalışmalarda başarılar diliyorum.”

 

 

ÜLKE GENELİNDE 43 BİN KİŞİ KATILDI

 

Tekirdağ ValisiAziz Yıldırım’ın ardından Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile ilgili konferans veren Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşleyen konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “son iki yıldır sadece ülkemizin değil, bütün dünyayı kasıp kavuran salgın hastalık esnasında ülkemiz genelinde 43 bin arkadaşımızın katılmış olduğu Vefa Destek Ekipleriyle evine ekmek alamayanın evine ekmek götüren, ilacını alamayanın evine ilacını yetiştiren, hastaneye gidemeyince arabasıyla hastaneye götüren, halini soran, telefon rehberine kaydettiği cemaatini düzenli aralıklarla arayıp da ihtiyacı olup olmadığını tespit etmeye çalışan, çocuklarının olmadığı yerlerde evladı gibi yaşlıların yanında olan, camisinin bir bölümünü sosyal market haline getirip fakirin yetimin yoksulun yanında yer alan almaya çalışan bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Rabbim emeklerinizin karşılığını irşad eylesin.”

 

DİN GÖREVLİLERİNE BAŞARI BELGELERİ VERİLDİ

 

İşleyen’in konuşmasının ardından Din Görevlilerine Vali Yıldırım’ın eşi Güllühan Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından başarı belgesi verilirken, İl Müftülüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren din görevlilerine de ödülleri Vali Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından verildi. Daha sonra cami yaptıran hayırsever vatandaşlara Vali Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından plaket taktim edildi. Hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından program sona erdi.Programa Vali Aziz Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım’ın yanı sıra Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşleyen, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Osman Kılıç, İl Müftüsü İsmail İpek, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Üzgün, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ülkü Uslu, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Haber / İrem BANÇO