Aygun: Tekirdağ Şehir Hastanesi'nde kamu, zarara uğratıldı

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Kamu Özel İşbirliği modeli ile inşa edilen Tekirdağ Şehir Hastanesi'nde kamunun zarara uğratıldığını, bunun Sayıştay'ın 2020 Sağl

GÜNDEM 1.10.2021 18:31:00 0
Aygun: Tekirdağ Şehir Hastanesi

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Kamu Özel İşbirliği modeli ile inşa edilen Tekirdağ Şehir Hastanesi’nde kamunun zarara uğratıldığını savunarak “Bu, Sayıştay’ın 2020 Sağlık Bakanlığı denetim raporunda ortaya konuldu” dedi. Kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması gerekirken, şirketlerle Türk Lirası yerine döviz cinsinden sözleşmeler yapılmakla kalınmadığını kaydeden Aygun, döviz cinsinden borçlanma oranlarında bile kamunun zarara uğratıldığını savundu.

 

 “TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN HAKKI YENİYOR!”

 

Geçtiğimiz yıl hizmete açılan Tekirdağ Şehir Hastanesi’nin ilk kullanım bedelinin hesaplanmasında Şirket’in döviz borçlanma oranının Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün döviz borçlanma oranından fazla olduğunun saptandığını kaydeden Aygun, şirkete fazladan ödeme yapıldığını ifade ederek “Bu, tüyü bitmemiş yetimin hakkının yenmesidir. Bu paralarla Tekirdağ’ın en büyük eksiği olan Onkoloji Hastanesi açılabilirdi” ifadesini kullandı. Kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması gerektiğine işaret ederek Yabancı Para Birimi ile Borçlanma Oranlarında (YP) standart olmadığını, şirketler lehine fazla ödemeler yapıldığını kaydeden Aygun, “Tekirdağ Şehir Hastanesi’nin kullanım bedeli ödemesinde görevli şirket tarafından YP oranı yüzde 73,457873 olarak bildirilmiştir. Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü’nce ödemede şirketin belirlediği YP oranını esas almıştır. Oysa 25.01.2020 tarih ve 31019 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2049 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ekinde yer alan yönetmelik ile tadil sözleşmeleri yapılmış ve görevli şirkete ödenecek YP oranı yüzde 72,5823173 olarak belirlenmiştir” dedi.

 

“KAMU KAYNAKLARI ŞİRKETLERE ÇARÇUR EDİLEMEZ”

 

Bu nedenle ilk kullanım bedelinin yeniden hesaplanarak, düzeltici işlemlerin tesis edilmesi ve daha düşük kur oranı üzerinden ödeme yapılması gerektiğini kaydeden Aygun, “Yani fazla ödeme, şirketten alınmalıdır. Kamu kaynakları şirketlere çarçur edilemez” diye konuştu.

 

“İÇ KONTROLDE BÜYÜK ZAAFİYET VAR”

 

Sayıştay Raporu’na göre ilk kullanım bedelinin yanlış hesaplanmasındaki hatanın Sağlık Bakanlığı’ndan kaynaklandığını, hastane yönetimini zamanında bilgilendirmediğini, hastane yönetiminin de ilgili Şirket’in YP oranını esas alarak fazladan ödeme yaptığını vurgulayan Aygun, iç kontrolde büyük zafiyet olduğunu dile getirdi.

 

YENİDEN HESAPLANMASI GEREKİYOR

 

Milletvekili Aygun, Tekirdağ Sağlık Yerleşkesi’ndeki inşaatların yer tesliminden önce başladığını, bu yolla şirketlerin da işletme dönemini uzatma hakkı kazandığını ifade ederek, “İnşaat dönemi sürelerinin ve işletme sürelerinin inşaat işlerine fiilen başlanan tarihler esas alınarak yeniden hesaplanması gerekiyor. “Milletin kaynakları şirketlere peşkeş çekilemez” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ