Edirne'de çeltik hasadı yapıldı

Edirne'de damlama sulama yöntemi ile yamaç arazide ekimi yapılan çeltiklerin hasadı Edirne Valisi Ekrem Canalp'ın katılımıyla yapıldı. Vali Canalp burada yaptığı açıklamada Türkiye'ye

GÜNDEM 1.10.2021 18:12:00 0
Edirne

Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Kumdere köyünde çiftçi Ekrem Ege tarafından damlama sulama yöntemi ile bu yıl ilk defa ekimi yapılan ve tüm Türkiye’ye örnek olan çeltiklerin hasadı yapıldı. Hasat etkinliğinde İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt bölgede ekimi yapılan damlama sulama çeltik ekimi hakkında kısa bir bilgi verdi.

 

DEZAVANTAJLARI ORTADAN KALDIRIYOR

 

Edirne Valisi Ekrem Canalp da çeltik ekim alanında basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Burada bahar döneminde ekimini yapmış olduğumuz damla sulama çeltik ekim alanındayız.  Bu alanda İpsala’nın ve Edirne’nin geleceğine yeni bir boyut katacak örnek bir etkinliği yapıyoruz. Edirne her yıl Türkiye’nin çeltik ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor, bu yöntemle bunun çok daha ötelere taşınabileceğini, Türkiye’nin yüzde 45 çeltik üretimini değil yüzde 65’ini 70’ini karşılayabilecek bir potansiyeli bünyesinde barındıran bir uygulama olduğunu sizlerle paylaşmıştık.  Bir arazinin çeltik tarlası olabilmesi için düz olması havuz şeklinde suyun biriktirmek şeklinde olması gerekiyordu. Şu anda hali hazırda çeltik ekiminin yapıldığı araziler düz alanlardır. Burada yapılan damla sulama yöntemi bu şekildeki bir dezavantajı ortadan kaldırıyor, bu yöntemle yamaç arazilerde artık çeltik ekim alanı oluyor. Bu yöntemle buharlaşmadan kaynaklanan su kaybının önüne geçmiş oluyoruz. Burada örnek ve deneme çalışması yaptık ve aynı zamanda erken hasat edilebilen ürünler ekerek ikinci ürün alma imkânı doğdu” dedi.

 

 

DÖNÜM BAŞINA 600-700 KİLOGRAM VERİM ALDIK

 

Önümüzdeki yıllarda Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün damlama sulama ile yapılan çeltik tohumlarının ıslahı ve bölge şartlarına uygun tohum üretme konusunda çalışmalar yapacağını dile getiren Vali Canalp, “Bu örnek çalışmayı İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz vasıtası ile diğer tüm ilçelere yaygınlaştırmak için çalışmaları başlatacağız. Buradan bu uygulamaya hayata geçiren çiftçimize ve diğer emeği geçen tüm kamu kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi. Edirne’de ilk defa damlama sula metodu ile çeltik ekimi yapan Ekrem Ege ise, ilk defa denemesini yaptıkları çalışmadan gayet memnun olduklarını, dönüm başına 600-700 kilogram arasında verim beklediklerini belirterek önümüzdeki yıl damlama sulama yöntemi ile ekim alanlarını genişleteceğini ifade etti.

 

ÇELTİK HASADI YAPTILAR

 

Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ve diğer davetliler çeltik tarlasına giderek ürünü incelediler. Vali Canalp ve Milletvekili Aksal daha sonra biçerdövere binerek çeltik hasadı yaptılar.

 

Haber / Menşure KARDEŞ