Dünyada 50 milyon kişi Alzheimer hastası

Sinsi bir hastalık olan Alzheimer, yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte giderek artış gösteriyor. Şu anda Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyada 50 milyondan fazla kişide bunama mevcut ve bunun yü

YAŞAM SAĞLIK 28.09.2021 16:09:00 0
Dünyada 50 milyon kişi Alzheimer hastası

 Prof. Dr. Nebil Yıldız, 65 yaş üzerinde yüzde 1-2’lerde olan Alzheimer hastalığı sıklığının, 80 yaş üzerinde yüzde 20’lere, 85 yaş üzerinde ise yüzde 30-40’ların üzerine çıktığını belirterek “Demans/ bunama, daha çok 65 yaş üzerinde görülen bir durum olmakla beraber daha erken yaşlarda görülebiliyor” dedi.

 

“GENELLİKLE 65 YAŞ SONRASINDA BAŞLIYOR”

 

Alzheimer hastalığının bir beyin hastalığı olduğunu ve birincil demansların en sık sebeplerinden birisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nebil Yıldız, “Bellek, dikkat, farkında olma, planlama ve yürütme, yargılama, fikir yürütme, benzerlik ve farkları belirleme, soyutlama, konuşma, anlama, okuma, yazma, hesap yapma, yön belirleme, beş duyuyla algılama, tanıma, şekil çizme, giyinme, temel aktiviteleri yönetme, taklit edebilme gibi fonksiyonlarda ve davranışlarda, kişilik özelliklerinde, önce birinde sonra diğerlerinde sinsi bir şekilde başlayıp ilerler. Alzheimer genellikle 65 yaş sonrası, yeni öğrenilen şeylerin hafızada tutulmasının zorlaşmasıyla başlar ancak daha farklı bir bilişsel özelliğin bozulmasıyla da, daha seyrek de olsa 65 yaşından önce de başlayabilir” dedi.

 

2 İLE 5 SENE ARASINDA ALZHEİMER HASTALIĞINA EVİRİLİYOR

 

65 yaş üzerinde hafif bilişsel bozukluk rastlama oranının yüzde 15’lerin üzerine çıktığını dile getiren Prof. Dr. Nebil Yıldız, “Bunların da özellikle unutkanlıkla seyredenlerin yüzde 15 kadarı iki, yüzde 30 kadarı beş sene içinde Alzheimer hastalığına eviriliyor. Öte yandan, hafif bilişsel bozuklukları gösterenlerde bu durum stabil de kalabiliyor ya da normale de dönebiliyor. Alzheimer hastalığında beyindeki değişiklikler, klinik çok fazla belirti vermeden, yaklaşık 20 yıl gibi bir süre önce başlarken, metabolizma değişiklikleri yaklaşık 18 yıl, beyin hacim değişiklikleri yaklaşık 13 yıl önceden başlıyor. Bu süre içinde beyin bu durumu dengeliyor, herhangi bir anormallik fark edilmiyor. Daha sonra da sinsi bir şekilde yavaş yavaş belirti vermeye başlıyor. Belirti vermeden önceki değişiklikleri saptayabilecek teknolojiler geliştirildi ve bunu ortaya koyabilecek tetkik olanaklarında giderek yaygınlık kazanması sürecine girildi” diye konuştu.

 

UNUTKANLIĞIN CİDDİ OLDUĞUNU GÖSTEREN BELİRTİLER 

 

Kronik uyku eksikliği/bozukluğu, kaygı/endişe durumu, depresyon, kullanılan bazı ilaçlar, yetersiz beslenme gibi nedenlerin, sistemik bazı hastalıkların da unutkanlıklara, konsantrasyon güçlüğüne yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Nebil Yıldız, “Altta yatan durumun düzeltilmesi, çoğu zaman bu sorunun giderilmesine yardımcı olur. Eğer; çok iyi tanıdığınız kişi ve yer isimlerini unutuyorsanız, aynı sohbette cümleleri ve hikayeleri tekrar tekrar anlatıyorsanız, normal günlük rutininizi unutuyorsanız, kişilik, davranış, duygu durum  değişikliği yaşıyorsanız, sık kullandığınız eşyayı nereye koyduğunuzu bulamıyorsanız, tanıdığınız bir kişinin ismini hatırlayamıyorsanız, sık sık odaları karıştırıyorsanız, iyi bildiğiniz yerleri bulmada sorunlar yaşıyorsanız, hem bu sorunların saptanması hem de daha ciddi durumların ortaya çıkarılabilmesi için mutlaka profesyonel yardım almakta fayda var” şeklinde konuştu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU