Türkel: Haklı olduğumuz davada geri adım atmayacağız

Çerkezköy'de gelerek aylardır Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Adkotürk fabrikası önünde grev yapan işçilere destek veren Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı M

GÜNDEM 27.09.2021 19:34:00 0
Türkel: Haklı olduğumuz davada geri adım atmayacağız

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Çerkezköy’e gelerek Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Adkotürk isimli fabrikada çalışan 21 işçinin sendika üyesi olduğu gerekçesiyle işten çıkartıldığı iddiasıyla grevde olan işçilere destek verdi. Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, bugün saat 13.00’da grev yapan işçilerle birlikte basın açıklaması yaparken, açıklamaya Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak ile Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden de destek verdi.

 

“BİZİM YÜREKLERİMİZ İNCİNDİ”

 

İşçilerin geçtiğimiz günlerde Tekirdağ Valiliği önünde şiddete maruz kaldığını ifade eden Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, “Bizim yüreklerimiz incinmiştir. Fiziki anlamda yaralar geçiyor, gönül yarası geçmiyor. Devletin şefkatini bekleyen insanların devletin şiddetini görüyor olmaları gönül yarasına yol açmıştır. Diliyorum devlet en kısa sürede bunu telafi eder. Devlet, işçinin yasal haklarını savunmak için sağlıklı bir şekilde kullanması için elinden gelen çabayı göstermek zorundadır. Devlet budur. Biz böyle bir devlet bekliyoruz” dedi.

 

 

“DEMOKRATİK HAKLARIMIZI SONUNA KADAR KULLANACAĞIZ”

 

Yıllarca yargıda hak arama mücadelesi verdiklerini, 4 yılın sonunda yargıda kazandıklarını ifade eden Türkel, “Devletin işverene yaptırımı var mıdır? İşçiler demokratik haklarını kullandığında eylem yaptıklarında, ‘gidin haklarını yargıda arayın’ diyenlere buradan çağrıda bulunuyoruz. Bizler yargıdan haklar arayarak buralara geldik. Bundan sonra bizim hakkımızı almak isteyen işverenlere karşı demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” ifadelerini kullandı. Genel Başkan Türkel, işverenin Ağustos ayında pandemiyi bahane ederek işçileri ücretsiz izne gönderdiğini, sendikalaşmayı duyduktan sonra Kod29 uygulamasını devreye sokarak işçileri kıdemsiz ve hukuk dışı yollarla işten çıkardığını iddia ederek “Yetkimiz çıktığı zaman işvereni görüşmeye çağırdık ama gelmedi. Bizi de greve mecbur etti” dedi. Fabrikadaki çalışanların işverenin baskıları nedeniyle eyleme katılamadığını söyleyen Türkel, “İşveren üyeleri istifa ettirmek için baskı yapacak, devletin organları ortada yok. İşçileri zorla baskı yaparak kapı dışarıya atacak, devletin organları ortada yok. Şikayet ettiğimizde ‘yargıya gidin’ diyorlar” dedi.

 

“KİMSE VATANSEVERLİĞİMİZİ SORGULAMASIN”

 

Haklı oldukları davada geri adım atmayacaklarını söyleyen Türkel, “Kimse bizim vatanseverliğimizi sorgulamasın. Biz alın teriyle, emeği kazanmak isteyen işçiler olarak emeğinin karşılığı alın teri ile çocuklarına iyi bir gelecek sağlamaya çalışan ve çırpınan işçileriz. Yeteri kadar sömürüldük. Artık bıçak kemiğe kadar dayandı. Biz işçiler yeteri kadar ezildik, sömürüldük. Bu sermayeler ülkede ayrıcalıklı olarak yeteri kadar korundu. Artık hukuk devleti olamıyorsak, hiç değilse kanun devleti olarak yasaların uygulandığı bir ülkede yaşamak istiyoruz. Siz kanun ve hukuk devleti adına görev yapıyorsanız lütfen görevinizi gereğini yerine getiriniz. Şiddet uygulamayın” dedi.

 

 

“SERMAYE DÜŞMANI DEĞİLİZ”

 

Baskılardan asla yılmayacaklarını, yasaların ve anayasanın vermiş olduğu hakları sonuna kadar kullanacaklarını söyleyen Türkel, “Yetmedi uluslararası sözleşmeden doğan hakları da sonuna kadar savunacaktır. Bizi hiçbir baskı ve tehdit hiçbir şekilde geri adım attırmayacaktır. Bu sendika Ankara’nın göbeğinde 80 gün boyunca eylem yapmış bir sendikadır. Bizi kimse durdurmaya kalkmasın. Biz sendika olarak şiddeti reddeden bir anlayışa sahibiz. Biz hakkı, hukuku, endişeleri ortadan kaldırmış yüreği ile mücadele sahip çıkan sendikayız. Devletin bütün organlarının bizim mücadelemize saygı duymasını bekleyen ve isteyen bir sendikayız” dedi. Sermaye düşmanı olmadıklarını ifade eden Türkel, “Bu ülkeye yatırım yapan herkesi saygı ile karşılarız. Ancak bu ülkenin yasalarına ve anayasasına da saygılı olmalarını bekleriz. Bir an önce çalışanların anayasal haklarına saygılı olun. Elimizi uzattık, toplu sözleşme masasında sizi bekliyoruz” dedi. Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, basın açıklamasının ardından grev çadırında işçilerle sohbet etti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU