Okul dönemi çocukları korona virüsten korunmak için nasıl beslenmeli?

Uzun bir aranın ardından çocuklar yüz yüze eğitime başladı. Okula dönüşle birlikte aileler çocuklarını hastalıklara karşı koruma konusunda biraz endişe yaşıyor. Beslenme Uzmanı Ecem Tuğba ?

YAŞAM SAĞLIK 27.09.2021 19:05:00 0
Okul dönemi çocukları korona virüsten korunmak için nasıl beslenmeli?

Çocuklar ister yeni eğitim-öğretim yılına online öğrenimle başlasın, ister fiziksel olarak okula geri dönüyor olsun, soğuk algınlığı ve grip mevsimi yaklaşırken hastalıkların her zaman ebeveynler için büyük bir endişe kaynağı olduğunu kaydeden Beslenme Uzmanı Ecem Tuğba Özkan, “Bu yıl pandemi sebebiyle daha hassas olan aileler çocuklarını, sınıfta veya evde karşılaştıkları diğer tüm mikroplara karşı korumaya yardımcı olmak için, bazı besin ve vitaminlere ihtiyaç duyarlar. Bağışıklık sistemi güçlü çocuklarda enfeksiyonlara yakalanma riski düşüktür ve enfeksiyon sonrası toparlanma daha hızlıdır. Kötü beslenme ve yetersiz uyku da enfeksiyon riskinde artışa neden olur” dedi.

 

ÖNERİLERDE BULUNDU

 

Beslenme Uzmanı Ecem Tuğba Özkan, bağışıklık sistemini güçlendirmek için şu önerilerde bulundu: “Her besin grubundan mutlaka günlük olarak tüketim yapılmalı, besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Et ve et ürünleri iyi pişmiş olarak tüketilmelidir. Her gün mutlaka 3 porsiyon taze sebze ve meyve tüketimi olmalıdır. Beyaz undan yapılmış ekmekler yerine tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir. Günlük En az 1,5-2 litre su tüketilmelidir.  Haftada 3 gün kurubaklagil, en az 2 gün ise yağlı balıklar tercih edilmelidir. Hergün 1 avuç badem, fındık, fıstık tüketilmelidir.”

 

MEYVE VE SEBZELER

 

Meyve ve sebzelerin, hücreleri hasar ve hastalıktan koruyan çeşitli antioksidanlar içerdiğini kaydeden Beslenme Uzmanı Ecem Tuğba Özkan, “Antioksidan bakımından zengin besinler arasında brokoli, yeşil sebzeler, ıspanak, lahana, karalahana gibi besinler bulunur. Bu güçlü besinler A, C, E, B2, B6, K, potasyum, folat, magnezyum, potasyum ve çinko gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir.  Her gün 3-4 porsiyon sebze ve meyve tüketimi önerilir” dedi.

 

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN PROBİYOTİKLER VE PREBİYOTİKLER

 

Bağırsaklarda milyonlarca bakteri bulunduğunu söyleyen Beslenme Uzmanı Ecem Tuğba Özkan, “Probiyotikler, sağlıklı ve sağlıksız bakteriler arasında daha iyi bir denge oluşturmaya yardımcı olur.  Yoğurt, fermente gıdalardan kefir ve lahana turşusu en iyi probiyotik kaynaklarına örnektir. Ayrıca elma sirkesi de iyi bir probiyotik kaynağıdır.  Bunlara ek olarak, çocuklarınızın prebiyotik aldığından emin olmalısınız. Prebiyotikler, iyi bakterilerin beslenmesini sağlayan bitki lifleridir. En iyi prebiyotik kaynakları yeşil muz, tatlı patates, kuşkonmaz, fındık ve diğer yağlı tohumlar, ceviz, kabak çekirdeği, chia tohumu ve öğütülmüş keten tohumlarıdır.  Diyetisyen veya doktor önerisiyle bu besinleri tüketmeyen çocuklara uygun probiyotik kullanımı tavsiye edilir” bilgisini verdi.

 

HEKİM TARAFINDAN ÖNERİLMEDİKÇE RBİR TAKVİYE KULLANMASINA İHTİYACI YOK

 

Yeterli ve dengeli beslenen bir çocuğun tespit edilmiş bir vitamin veya mineral eksikliği yoksa hekim tarafından önerilmedikçe rutinde bir takviye kullanmasına ihtiyacı olmadığını belirten Beslenme Uzmanı Ecem Tuğba Özkan, “Seçici ve tek tip beslenen, diyetini çeşitlendiremediğiniz bir çocuğun beslenmesinde ihtiyaç duyduğu içerikleri alması için takviyeler yardımcı olabilir. Multivitaminler piyasada çok fazla çeşitte bulunmaktadır. Alırken dikkat etmemiz gereken noktalar ürün içeriği, günlük gereksinimi ne kadar karşıladığı, içeriğindeki maddelerin formu, onay alınan kurumlar, marka güvencesi ve fiyat skalasıdır. Buna en iyi örnek D Vitaminidir. Çocuklar yaz aylarında güneş ışığından D Vitamini alabilirken, soğuk aylarda ve okul yılı boyunca yetersizlik oluşabilir. Bu nedenle, bağışıklığı desteklemek ve kalsiyum emilimine katkı sağlamak için D vitamini takviyesi önerilir. D Vitamini düzeyini bir kan testi ile kontrol ettirmeniz ve sonucuna göre bir sağlık uzmanının size uygun D Vitamini dozu planlaması gerekir” dedi.

 

ÇOCUKLAR İÇİN GÜNDE YARIM ÇAY KAŞIĞI TÜKETİM ÖNERİLİR

 

Çocuklar ve ergenler için önerilen günlük ortalama D vitamini miktarlarını ‘Doğumdan 12 aya kadar: 10 mcg (400 IU), 1-12 yaş arası çocuklar: 15 mcg (600 IU), 13-19 yaş arası gençler: 15 mcg (600 IU)’ olarak sıralayan Beslenme Uzmanı Ecem Tuğba Özkan, “Çinko: Genellikle protein bazlı gıdalarda bulunur. Bu nedenle kırmızı et ve kümes hayvanları en iyi kaynaklardan bazılarıdır. Aynı zamanda fasulye ve kuruyemişler de çinko için iyi bir bitkisel kaynaktır. Çinko diyette eser mineraldir ve bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklığı artırır. Okul dönemi çocuklarının yaklaşık günlük olarak 7,5 mg çinko alması gerekmektedir. Zerdeçal: Zerdeçaldaki ana biyoaktif madde olan curcumin, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Biyoyararlanımının yüksek olması için karabiber ile beraber tüketilmesi etkili sonuçlar yaratabilmektedir. Bu yüzden zerdeçal karabiber ile kullanıldığında vücut daha iyi emilim sağlar. Çocuklar için günde yarım çay kaşığı tüketim önerilir” dedi.

 

BESLENME DIŞI İPUÇLARI

 

Çocukların okul yılı boyunca sağlıklı kalmasına yardımcı olabilecek önerilerin sadece yiyecekler ile ilgili olmadığını kaydeden Beslenme Uzmanı Ecem Tuğba Özkan, “Çocuklar için iyi bir uyku alışkanlığı çok önemlidir. Uyku, vücudumuzun dinlendiği, yenilendiği ve iyileştiği zamandır. Bağışıklık sistemimizin en iyi şekilde çalışmasını sağlamanın önemli bir parçasıdır. Egzersiz yapmak vücudunuzun hastalıklara karşı direncinin artmasına yardımcı olur. Çocuklarınızın pandemi koşullarında kendisi için en doğru ve güvenli egzersizi tercih ettiğinden emin olun. Çocukların sağlıklı olmasına yardımcı olmanın bir yolu da, devam eden pandemi ve çocuklar üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, stres ve kaygıyı en aza indirmektir. Hastalanma endişelerinden arkadaşlardan ayrılma stresine kadar, bu süreç çocuklar için de zor bir dönemdir ve farkındalık sağlamak onlara yardımcı olabilir. Bu belirsiz zamanlarda yaşayabilecekleri olumsuz duyguları en aza indirmek için birlikte bu konu üzerine sohbet edip, onların duygularını dinleyerek yardımcı olabilirsiniz” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ