Üzüm kenti Kırklareli

Kırklareli'de bağ bozumu mevsimi ile birlikte 2017 yılında coğrafi işaret tescil belgesi alınmış olan yöresel ve tarihi ürünü hardaliye ve şarap üretimi hızlandı. Kırklareli Tarım ve İl M?

GÜNDEM 24.09.2021 16:16:00 0
Üzüm kenti Kırklareli

Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, tarih boyunca; bağları, hardaliyesi ve şarapları ile anılan Kırklareli’de eski haritalarda "Şarap Yolu" adı ile anılan, Üsküp beldesinden Kıyıköy ve İğneada limanlarına uzanan tarihi bir yol olduğu belirtilerek, “Tarih boyunca üretilen ürünler bu yol üzerinden limanlarımıza, oradan da Avrupa'nın çeşitli şehirlerine ihraç edilmekteydi. Bugün de ilimizde üretilen hardaliye ve senelik 600 ton şarap hem ülke içinde tüketime sunulmakta hem de Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. 2020 yılında ilimizde faaliyet gösteren şarap üretim tesislerinden Almanya, İngiltere, İsviçre ve Tayvan'a 7 bin 595 şişe, yaklaşık 6 ton şarap ihracat yapılmış olup 86 bin dolar ihracat geliri sağlanmıştır” denildi.

 

2017 YILINDA COĞRAFİ İŞARET ALDI

 

Üzümden elde edilen diğer bir ürün olan hardaliyenin de üzüm suyuna hardal ilave edilerek hazırlanan alkolsüz bir içecek olduğu belirtilen açıklamada “Kırklareli'nde eski dönemlerde üzümlerin iyice olgunlaştığı bağbozumu zamanında geleneksel yöntemler kullanılarak üzüm şırasını koruyabilme amacıyla üretilen bir içecektir. Kırklareli Hardaliyesi'ni özel kılan Kırklareli'nde üretilen özellikle tatlı ve kokulu Cabarnet, Merlot, Şiraz, Öküzgözü, Pamit, Papazkarası, Cardinal ve Alphonse çeşidi üzümlerin çekirdekleri ve kabukları ile birlikte ezilerek, hardal tohumu ve vişne yaprağının fermentasyonu ile elde edilen her yaş grubu bireyin tüketebildiği alkolsüz bir içecek oluşudur.  2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşareti alarak Kırklareli iline tescil edilmiştir. Tarihi çok eski yıllara dayanan hardaliye hakkında Evliya Çelebi'nin seyahatname isimli meşhur kitabında, hardaliyeden bahsettiği bilinmektedir. 1938 yılında Kırklareli'ye geldiğinde kendisine ikram edilen hardaliyeyi içen Atatürk; "Hardaliyeyi milli içecek haline getiriniz" diyerek Kırklareli halkına vasiyetini bildirmiştir.  Hardaliye içerdiği bol mineral ve vitamin sayesinde vücudumuzdaki reaksiyonların düzenlenmesinde büyük rol oynar. 2020 yılında ilimizde yaklaşık 184 ton hardaliye üretilerek tüketime sunulmuştur” ifadelerine yer verildi.

 

“İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BEKLİYORUZ”

 

İl Müdürlüğü yetkilileri, “Doğası ve iklim özellikleri ile bağcılık için oldukça elverişli olan ilimizdeki potansiyeli çıkarmak, gelişen teknoloji ile yetiştirilen hammaddeleri katma değerli ürünler haline getirmek için her türlü desteği vermek adına üreticilerimizi ve girişimcilerimizi il müdürlüğümüze bekliyoruz” dedi.

 

Haber / İrem BANÇO