Kamu alımları son beş yılda yüzde 50 arttı

Devlet Malzeme Ofisi'ne Tedarikçi Olunması Hususunda Bilgilendirme Toplantısında konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, "Kamu alımları küresel düzeyde ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaların

GÜNDEM 22.09.2021 14:59:00 0
Kamu alımları son beş yılda yüzde 50 arttı

Kamu-Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası birlikteliğiyle Çorlu Halk Eğitimi Merkezi’nde Devlet Malzeme Ofisi’ne Tedarikçi Olunması Hususunda Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eken, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Tedarikçi ve Müşteri İlişkileri Daire Başkanı Ümit Cengiz Uysal, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal ve sanayiciler katıldı.,

 

DETAYLARINI VE AVANTAJLARINI AKTARDI

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, alternatif pazar arayışı içerisinde olan üyeler ile Devlet Malzeme Ofisi'ni buluşturacak projenin detaylarını ve avantajlarını sektör temsilcilerine aktardı. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal da toplantıda yaptığı konuşmada, Tekirdağ’ın güçlü sanayi ve üretim altyapı ile, hemen hemen tüm sektör ve alt sektörlerde ihtiyaç duyulan ürünleri üretebilen bir sanayi yapısına sahip olduğunu ifade ederek “İlimizde faaliyet gösteren sanayi işletmeleri düşük teknoloji, orta teknoloji, ve yüksek teknoloji olarak kabul edilen bütün teknoloji düzeylerinde üretim yapmaktadırlar. İlimizde ara malları, yatırım malları ve nihai ürünler olmak üzere ürünler üretilmekte, üretilen bu ürünler hem ülke içine, hem de yurt dışına satılmaktadır. Ülkemizde Kamu alımlarının önemli bir kısmı DMO tarafından yapılmaktadır. DMO tarafından satın alınan ürünler incelendiğinde, İlimizde üretilen binlerce ürünün Devlet Malzeme Ofisi’ne satılabileceği görülmektedir” dedi.

 

“AMAÇ DEVLET MALZEME OFİSİ’Nİ TANITMAK”

 

Akçal, bu toplantının amacının Tekirdağ’daki sanayicilere Devlet Malzeme Ofisi’ni tanıtmak, ofisin hangi ürünleri satın aldığı ve nasıl tedarikçi olunacağı hususlarında bilgilendirerek, firmaların Devlet Malzeme Ofisi’ne mal satmalarını sağlamak olduğunu ifade etti.

 

“MÜMKÜNSE ÜRETİMİ, İSTİHDAMI İKİYE KATLAYALIM”

 

Toplantıda konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da “Hani meşhur bir söz var ya yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır. Sizler eğer Tekirdağ, Türkiye sanayisini bu duruma getirmişseniz çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ben buna inanıyorum ve sizin de buna canı gönülden inandığınızı biliyorum. Zaman zaman firmaları ziyaret ettiğimde arkadaşlarımıza soruyorum kaç işçi çalıştırıyorsun diye. Örneğin 300 işçi, 500 işçi yapabilmek için ne istersiniz devletten. Bizden ne istiyorsunuz. Mümkünse üretimi ikiye katlayalım, istihdamı mümkünse ikiye katlayalım. Bunun için ne istersiniz. Devlet bana şu imkanları sağlasın daha fazlasını yapabilirim. Biz bunu sağlarsak istihdamı şu kadar artırırız, üretimi bu kadar artırırız, ekonomiye bu kadar katkımız olur. Bunların söylemek istediğiniz zaman bizim kapımız, gönlümüz, telefonumuz her zaman açık bunu bilesiniz” dedi.

 

 

“O KAPASİTEMİZ, O KABİLİYETİMİZ VAR”

 

Devlet Malzeme Ofisi’nin Türkiye’de bütün kamu kurumlarının malzemelerini temin ettikleri bir kurum olduğunu dile getiren Vali Yıldırım, “DMO’nun ciddi bir kalitesi var, vermiş olduğu hizmet dolayısıyla. Biz bu kuruma güvenerek oradan gönül rahatlığıyla tedarik yapabiliyoruz. Ama biz Tekirdağ sanayicileri olarak firmalarımızla, üretim kapasitemizle DMO’nun tedarikçi olarak sağladığı aracı olduğu malların üretimini yapmaya hazırız. Özellikle de yurtdışından getirilen, ithal edilen malzemeleri biz burada yapabiliriz. Tabi ki nitelikli çok farklı donanımda ürünler olabilir, onları da öğrenip yaparız. O kapasitemiz, o kabiliyetimiz var. O kadar başarılı girişimcilerimiz var ki, bu girişimcilerimizle onların kendi oluşturdukları firmaların içerisindeki AR-GE birimlerinde çalışan başarılı mühendis arkadaşlarımızla biz bu işi yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

“KOBİ’LERİN DESTEKLENMESİ SAĞLANACAK”

 

Vali Yıldırım, “Devlet Malzeme Ofisi kataloğunda Tekirdağ’da üretim yapan sanayicilerimizin inşallah ismini daha çok duyacağız diye ümit ediyorum. Tekirdağ mevcut sanayi altyapısı, üretim yetenekleri ile Devlet Malzeme Ofisi’nin ihtiyaç duyacağı birçok ürünü tedarik edebilecek durumdadır” dedi. Kamu alımlarının küresel düzeyde ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılalarının yüzde 15-20'sini oluşturduğunu dile getiren Yıldırım, “Avrupa Birliği'nde bu oran yüzde 14, OECD ülkelerinde ise yüzde 12 seviyelerindedir. Ülkemizde ise Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 7'si kamu alımlarından oluşmaktadır. Ülkemizde kamu alımları son beş yılda yüzde 50'lere varan bir artış göstermiştir. Hem bütçedeki önemli payları hem de pek çok farklı sektörü ilgilendiren politika sonuçları nedeni ile ülkeler ve işletmeler için kamu alımları büyük öneme sahiptir. Tekirdağ’daki sanayicilerimizin ürettikleri ürünler tercih edilerek hem kamu kurum ve kuruluşları için ayrılan kaynaklar etkin ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmış olacak hem de bölgesel kalkınmaya katkıda bulunulacak ve firmalarımızın ve küçük ve orta büyüklükte işletmelerin (KOBİ) desteklenmesi sağlanacaktır” dedi. Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından Tedarikçi ve Müşteri İlişkileri Daire Başkanı Ümit Cengiz Uysal tarafından Devlet Malzeme Ofisi’nin tanıtımı, kamu alımlarının ülkemizdeki ve dünyadaki yeri ve devlet malzeme ofisine tedarikçi olunması konularında sunum yapıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU