Türk Metal bir ilke daha imza attı

Yerel medya temsilcilerini Didim'de bir araya getirdi. Türkiye'deki sendikacılığı farklı bir bakış açısıyla harmanlayan Türk Metal Sendikası Genel Merkezi bir ilke daha imza atarak şubelerinin bulund

GÜNDEM 19.09.2021 19:02:00 0
Türk Metal bir ilke daha imza attı

Didim’de sendikaya ait Büyük Anadolu Didim Resort Hotel’de yapılan kurultayın ilk gününde açılışı Türk Metal Sendikası Genel Başkan Danışmanı Mesut Ertugay’ın yaptığı kurultayda açılış konuşmasını yapan Pevrul Kavlak, “Bizim sizlere basın emekçilerinin desteğine ihtiyacımız var. Sesimiz olmanıza, nefesimiz olmanıza ihtiyacımız var. Bizim mücadelemize vereceğiniz her destek, yapacağınız her haber, yazacağınız her yazı emekçilerin sofrasında bir dilim daha ekmek olacaktır. Onların bebelerinin sütü olacaktır. Alın terlerinin karşılığı olacaktır” dedi.

 


SENDİKALI İŞÇİ ORANI YÜZDE 14 


Sendikalar için örgütlenmenin önemine değinen Kavlak, “Ülkemizde sendikalı işçi oranı hala yüzde 14 düzeyinde. İki milyon civarında sendikalı işçi var. Toplam 15 milyon işçinin yalnızca iki milyonu sendikalı. Bunun da ancak 1,5 milyonu toplu sözleşme düzeninden yararlanıyor. Bu durum bize şunu gösteriyor, ülkemizde işçi sınıfı içinde sendikal güvenceye sahip küçük bir azınlık var” dedi.

 

 

 
“BÜTÜN İNSANLIĞIN ÜRETENLERE BORCU VAR”


Pandemi sürecinden alnının akıyla çıkanların, bütün övgüyü, alkışı hak edenlerin başında işçi sınıfının geldiğini söyleyen Kavlak, “Emekçilerin fedakârlığı, çabası, özverisi olmasaydı, insanlık bu salgın koşullarını çok daha ağır bir şekilde yaşardı. İşçi sınıfı canı pahasına üretmeseydi, ekonominin çarkları dönemezdi.  İşçiler ölümüne çalışmasaydı, hayat olmazdı. Bu nedenle, ısrarla belirtmek istiyorum ki, bütün insanlığın işçi sınıfına, emekçilere, üretenlere borcu var. İşverenlerimiz, bacalarını tüttürenler, biz ölümüne üretirken, canımız pahasına çarkları döndürürken, salgın nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarımızı toprağa verip, tezgâhlarımıza geri dönerken, karlarına kar katanlar, toprağa verdiğimiz o canların anısına üyelerimize olan borcunu ödeyecektir. Çünkü biz, canımız pahasına çalıştık. Ölümüne çalıştık” ifadelerini kullandı. 

 


Birinci gün düzenlenen panelde ikinci konuşmacı ise Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun oldu. Altun, “Son yıllarda Türkiye genelinde sayıları her geçen gün artan iletişim fakültesi öğrencilerinin iş bulma kaygılarından ziyade sektörde yetişmiş ve kalifiye eleman açığı, iletişim fakültesi mezunu öğrencilerin her birinin hayalini süsleyen ulusal basında yer alan sevdası, yerel basının içinde bulunduğu ekonomik sarmallara rağmen bölgesinde mücadele eden demokrasinin mihenk taşı olan siz değerli çalışanları, bulunduğunuz bölgede her biriniz ayrı bir güçsünüz. Bizler de bunun farkındayız. Bizler gibi Türk Metal Sendikası Genel Başkanı sayın Pevrul Kavlak da değişen sendikacılık anlayışlıyla bunun farkında olmalı ki yurdun dört bir yanından sizleri, bizleri bir araya getirdi” dedi. Altun’un, hem medyanın geleceğine yönelik planlamayı hem de sektörün içinde bulunduğu teknolojik ve ekonomik bunalımdan çıkış yollarının devlet ve yerel yönetimler tarafından ortaya konması gerektiğini kaydettiği toplantıya Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, Çerkezköy’den gazeteci Şaban Kardeş ve Kapaklı’dan Adem Çil’in yanı sıra Mehmet Akif Aldoğan da katıldı. Türk Metal Sendikası ve yerel basın arasındaki iletişim ve bağların güçlenmesine yönelik düzenlenen ve 2 gün süren kurultaya Tekirdağ, İzmir, Bursa, Ankara, Zonguldak, Aksaray, Kocaeli, Gebze, Sakarya, İstanbul, Biga, İskenderun, Manisa, Bolu, Eskişehir, Gemlik, Gölcük, Kayseri, Karadeniz Ereğli, Kırıkkale’den sendika temsilcileri ve gazeteciler katıldı. 

 


“TÜRKİYE’DE MEDYA VE SENDİKALAR”


Kurultay kapsamında Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ’ın oturum başkanlığını yaptığı birinci oturumda “Türkiye’de medya ve sendikalar” konulu panel düzenlendi. Dün ve bugün sendikalarla medya arasındaki bağları ortaya koyan Altundağ, “Her geçen gün medyada eksilen sendika haberlerinin eksikliğini hisseden Türk Metal Sendikası olarak bugün ülkemizdeki sendikaların medyada yer bulamama eksikliğini fark etmiş, bunu İstanbul medyasının yerine Anadolu’nun sesi olan yerel medyayla gidermiş ve giderecek olmanın bilinciyle bugün burada bu panele ev sahipliği yapıyor olmaktan sizlerle olmaktan duyduğumuz  memnuniyeti sendika ve şahsım olarak dile getiriyoruz” dedi. 


SENDİKALAŞMAYA YÖNELİK SIKINTILARI DİLE GETİRDİ


Öğretim üyesi gazeteci Dr. Atilla Özsever’in de konuşmacı olarak katıldığı oturumda Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise meslektaşlarını sektörde eskiden olduğu gibi temsil ediyor olamamanın sıkıntısını dile getirerek “Demokrasimizin gelişmesinde vazgeçilmez unsurlardan biri olan özgür basının temsilcileri siz gazetecilerin patronaj karşısında sendikalaşması önündeki engellerin ve basındaki tekelleşmenin kalkması için, bireysel inanışla başlayan kitlesel bir hareketin temsilcileri olarak maalesef bizler hükümetin takındığı tutum  yüzünden başta Anadolu Ajansı’ndaki sendikalı gazeteciler olmak üzere birçok alandaki üyelerimizi kaybettik. Ama inancımızı, azmimizi ve mücadelemizi kaybetmedik” dedi ve Türkiye’de medya ve sendikalar arasındaki sendikalaşmaya yönelik sıkıntıları dile getirdi. 


“YEREL MEDYA KAN KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR”


Panelde konuşan Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker de “Yaşantının her alanında olduğu gibi medya sektöründe de habere ulaşımdan yazımına, diziminden basımına, basımından dağıtımına kadar her satırı, her sütunu ekonomiye dayalı olan gazeteler ve gazetecilik mesleği son yıllarda adeta boyut değiştirerek gelişen teknoloji karşısında bir taraftan sektörü kolaylaştırdığı gibi bir taraftan da tekelleşen sermaye karşısında yerel medya başta olmak üzere her geçen gün kan kaybetmeye devam etmektedir. Yazılı basının her geçen gün tiraj kaybettiği ülkemizde öyle ki yerel yönetimler yani belediyeler, belediye imkanlarıyla kendi bültenlerini kendi istedikleri şekilde servis ederek bir taraftan klasik gazeteciliği adeta yok ederken, diğer taraftan kopyala yapıştır gazeteciliği sektöre empoze etmeye çalışmaktadır. Sektördeki polis-adliye, sendika, ekonomi, spor ve sokak muhabirlerinin yanı sıra kaliteli editörlerin yerini kopyala yapıştır gazeteciliğin aldığı günümüzde sosyal medyanın hayatımıza hızlı girişiyle birlikte gazetecilik de adeta evrim geçirmektedir” dedi. 


“SENDİKALAR VE YEREL BASIN”


Kurultayın ikinci günü düzenlenen ‘Türkiye’de Toplu İş Sözleşmesi Düzeni ve MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’ konulu oturuma da Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Odabaş başkanlık etti. TAEM Başkanı Dr. Naci Önsal ve Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Av. Taliphan Kıymaz’ın ardından Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Faki Erdal’ın oturum başkanlığını yaptığı ‘Yerelden Genele Bakış: Sendikalar ve Yerel Basın’ konulu üçüncü oturumda Bursa Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, İzmir İz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, Eskişehir Son Haber Gazetesi Yazarı Sadi Seda, Özgür Kocaeli Gazetesi Muhabiri Süriye Çatak Tek, sendikalar ve yerel basının sorunlarıyla ilgili görüşlerini ve tecrübelerini dile getirdi. Türk Metal Sendikası Genel Mali Sekreteri Murat Salar’ın değerlendirme ve sonuç bildirgesinin ardından kurultay gazetecilerin ve sendika şube başkanlarının karşılıklı soru ve cevapları ile son buldu. Türkiye’de bir ilke imza atan Türk Metal Sendikası’nın düzenlediği Yerel Medya Kurultayı’nın ilki sendika temsilcileri ve gazetecilerin yoğun katılımıyla 17-18 Eylül tarihlerinde Büyük Anadolu Didim Resort Hotel’de gerçekleştirilirken, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın da katıldığı aile fotoğrafıyla ölümsüzleştirildi. 

 


Haber / Yener AKBABA