Kılıçdaroğlu: Kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm olacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Lüleburgaz'da düzenlenen Roman Kanaat Önderleri Buluşması'na katıldı. Trakya'da yaşayan Romanların kanaat önderlerinin katıldıÄ

GÜNDEM 17.09.2021 20:05:00 0
Kılıçdaroğlu: Kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm olacak

Roman Buluşması’nın açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kimlikler üzerinden siyaset yapmayı asla doğru bulmadıklarını belirterek, “İnanç üzerinden siyaset yapmayı asla doğru bulmadık. Yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmayı asla doğru bulmadık. Ama bir kişi veya bir kitle kimliğinden ötürü ötekileştirilirse, inancından ötürü ötekileştirilirse biz buna karşı çıkarız. Hiç kimse kimliğinden, inancından, yaşam tarzından ötürü ötekileştirilmemeli. Herkesin kimliği kendi şerefidir, herkesin inancı kendisine aittir. Yaşam tarzına siyasetçi saygı duyar. Bugüne kadar hep sosyal kimlikler üzerinden siyaset yapmaya özen gösterdik” dedi.

 

“EYLEM PLANI HAZIRLADIK”

 

Herkesin farklı sorunlarının olduğunu ama Romanların sorununun tarihsel derinliği olan bir nitelikte olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bugünün sorunu değil geçmişten buyana katlanıp gelen bir sorunlar kümesiyle karşı karşıyasınız. Bir; bu sorunu nasıl çözeceğiz. Bir sorunu çözmeye niyetliyseniz önce sorunun aktörlerinden sorunu dinleyeceksiniz. Böyle bir uygulama yaptık. Romanlara yönelik eylem planı hazırlığı yapalım dedik. Romanlara ait bütün sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini aldık. Yetmedi o dünyada araştırma yapan akademisyenlerin de görüşlerini aldık. Bir taslak Romanlara yönelik eylem planı çıktı. Bu eylem planını Merkez Yönetim Kurulunda tartıştık, sonra bunu aldık Parti Meclisinde tartıştık ve Parti Meclisi belgesi haline dönüştü. Yani artık bizim için değiştirilemez bir metne dönüştü. Sonra biz onu aldık Belediye Başkanlarımıza gönderdik” dedi.

 

“BU SORUNU ÇÖZECEĞİZ”

 

Temel sorunları belirlediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Eğitim ciddi bir sorun. Sağlık ciddi bir sorun. İstihdam ciddi bir sorun. Barınma ciddi bir sorun. Sosyal yardım ya da sosyal hizmetlerden yararlanma ciddi bir sorun. Ayrımcılık konusu da ciddi bir sorun. Bu sorunlara kilitlendik ve bu sorunların çözülmesi lazım. Çözülmesi lazım ki, herkes anayasa diyor ya demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. Bir sosyal hukuk devletinde yaşadığını anlasın. Devlet bana sahip çıkacak ben vergi veriyorum, hepiniz vergi veriyorsunuz. Fırından ekmek alırken vergi veriyorsunuz. Elektrik düğmesine bastığınızda vergi veriyorsunuz. Musluğu açtığınızda vergi veriyorsunuz. O zaman sosyal devlet dediğimiz yani güçsüzleri koruyan devlet dediğimiz devletin harekete geçmesi lazım ve sizin sorunlarınızı çözmesi lazım. Yapmadılar. Yapamazlar zaten. Ama biz yapacağız ve kararlıyız bu sorunu çözeceğiz” diye konuştu.

 

“50 YILDIR UYGULANMIYOR”

 

Sorunun çözümünün temel anahtarının Aile Destekleri Sigortası olduğunu ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, “Aile Destekleri Sigortası şu; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yaşayan hiç kimse aç ve açıkta kalmayacak. İşin Türkçesi bu. Aile Destekleri Sigortasını biz mi keşfettik, yani Cumhuriyet Halk Partisi mi keşfetti? Hayır efendim. Aile Destekleri Sigortası Uluslararası Çalışma Örgütü’nün kabul ettiği 102 sayılı sözleşme. Türkiye Cumhuriyeti Devleti parlamentoda 102 sayılı sözleşmeyi onaylamış ve ben gereğini yapacağım demiş. 9 sigorta dalından oluşuyor. İşsizlik sigortası, yaşlılık sigortası, emeklilik sigortası, sağlık sigortası, iş kazaları sigortası, meslek hastalıkları sigortası gibi uzuyor. 9. sigorta dalı Aile Destekleri Sigortası. 1971’de kabul edilen ve uygulanacağı taahhüt edilen Aile Destekleri Sigortası 50 yıldır uygulanmıyor. Çünkü fakir sadece bizim ülkemizde değil ki pek çok ülkede var. Ama oralarda özellikle demokrasisi, insan hakları gelişmiş olan ülkelerde Aile Destekleri Sigortasını getirerek kişinin onurluca kendi toplumunda yaşamasının ortamını hazırlıyor kimseye muhtaç olmadan, kimseye el avuç açmadan. 50 yıldır niye uygulanmıyor? Bu da önemli bir soru. Yoksulluğu bitirmek değil yoksulluğu yönetmek istiyorlar da onun için. Yoksulluğu bitirmek istemiyorlar. Fakir hep fakir kalsın, ona biraz makarna vereyim, kömür veriyim o da oyunu bana versin. Hep aç kalsın ben ona verdikçe oyunu bana versin. Bu insan haklarına aykırıdır, ahlaka aykırıdır, erdeme aykırıdır, irfana aykırıdır. Birisini sürekli muhtaç hale getirmek, bir siyasi partiye bağımlı hale getirmek kadar yanlış bir şey yoktur” şeklinde konuştu.

 

“EĞİTİME AĞIRLIK VERMEMİZ GEREKİYOR”

 

Eğitimle ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, “Birincisi eğitime erişmek zor. İki, okula devam zor. Çocuğu okula başlatıyorsunuz bir süre sonra çocuk okula gelmiyor veya anne baba çocuğu koyacak yer bulamıyor yanında taşıyor bir sorun yaşıyor yani. Onu da şöyle aşmayı düşünüyoruz, çocuğunu okula kaydederse ve çocuk devamlı gelirse çocuğa burs vereceğiz, bir para vereceğiz. Okula gelmezse parasını keseceğiz. Böylece aile hem bir gelir elde edecek, hem çocuk devamlı olarak okula gelecek ve iyi bir eğitim alacak. Bunu yapacağız. Yazın defterin bir tarafına yani bunu havadan söylemiyorum bir tarafa kaydedeceksiniz Allah nasip eder iktidara gelince göreceksiniz bunların tamamının nasıl karşılandığını. Bu sadece Romanlar için değil doğu güneydoğudan giden geçici işçiler var. Fındık toplamaya giden var, çay toplamaya giden var, zeytin toplamaya giden var onlarında çocukları var. Aynı şeyi yapacağız. O çocukların eğitilmesi lazım, pırıl pırıl olması lazım o çocukların. Çünkü eğitim bir kişiye, topluma sınıf atlatan tek olaydır, sınıf atlatır. O nedenle eğitime ağırlık vermek gerekiyor” dedi.

 

“FAKİR MAHALLELERE POZİTİF AYRIMCILIK YAPACAKSINIZ”

 

Kılıçdaroğlu, “Belediye Başkanlarımıza şunu söyledim. Bulunduğunuz beldede size oy versin vermesin hiçbir ayrımcılık yapmayacaksınız. Herkese eşit davranacaksınız. Efendim bu mahalle bana oy vermedi ben onların burnundan getireyim, yollarını yapmayayım, çöplerini toplamayayım. Hayır. Herkese eşit davranacaksınız ama fakir mahallelere pozitif ayrımcılık yapacaksınız. Onlara biraz daha fazla hizmet götüreceksiniz. Peki pozitif ayrımcılığı hak eden mahalleler büyük kentlerde nereler? Roman mahalleleri götürülmüyor. Bu hizmetin gitmesi lazım, ayrımcılığın bu bağlamda kalkması lazım ve bu mahallelerde söyledim yoksul mahallelerden başlayarak kreş, çocuk bakım evleri açacaksınız. Anne diyelim çiçek satacak, çocuğu oldu nereye koyacak? Oraya getirecek kreşe koyacak, çocuk bakımevine koyacak, çocuk beslenecek, altı temizlenecek, arkadaşlarıyla oynayacak, yetenekleri varsa öğretmen tarafından keşfedilecek annede akşam gelecek çocuğunu alacak evine gidecek. Bu kadar basit. Çok mu pahalı? Hayır efendim. Çok mu zor? Hayır efendim. Bunların tamamını yapmak mümkün” dedi.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM, YERİNDE DÖNÜŞÜM OLACAK”

 

Kentsel dönüşümle ilgili de konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Başka bir şey daha kentsel dönüşüm. Şimdi kentsel dönüşümü şöyle yapıyorlar, Romanlar bir yerde mi oturuyor, orada rant mı ortaya çıktı Romanları sürüyorlar şehrin dışına oraya gene lüks evler yapıyorlar başkaları gelip oturuyor gene Romanlar şehrin dışında. Niye kardeşim? Sulukule bunun en güzel örneği. Niye? O rantı yaratan kim? Romanlar. Yıllardır orada yaşayan kim? Yine Romanlar. Kentsel dönüşüm yapacağız ne olacak? Romanları gene şehrin dışına sürelim burası çok değerlendi burada sırtı kalınlar gelip onlar oturacaklar. Niye kardeşim? Bütün Belediye Başkanı arkadaşlarıma söyledim kentsel dönüşüm yerinde dönüşüm olacak yerinde. Romansa Roman, Roman değilse Roman değil. Erzurumlu, Karslı, Mardinli neyse. Büyük kentlerde biraz mahalleler böyle ayrışıyor. Erzurumlular bir tarafta, Karslılar bir tarafta, Bingöllüler bir tarafta herkesin belli bir mahallesi var kendi kültürünü yaşıyor saygı duyuyoruz bunlara. Kentsel dönüşüm yapacaksanız yerinde yapacaksınız. Çünkü o mahallenin kendine özgü bir kültürü var o kültürü yaşatmamız lazım. O mahallede oturanlar çocuklarını askere göndermiş, o mahallede oturanlar birbirlerine komşuluk ilişkisi geliştirmişler giderler gelirler. O mahallede oturanların taziyeleri olur, ölümleri olur. O mahallede oturanların düğünleri olur. Şimdi siz bunları yer ile yeksan ediyorsunuz her birisini bir tarafa savuruyorsunuz. Bu olmaz. Görüyorsunuz halkın partisi olma yönünde adım atıyoruz. Daha da yapacağız” diye konuştu.

 

“SİYASETİN AHLAKLI ZEMİNDE BÜYÜMESİ VE GELİŞMESİ LAZIM”

 

Siyaset kurumunun iyi bir sınav vermediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Siyasetin her şeyden önce ahlaklı olması lazım. Siyaset ahlaklı zeminde büyümesi lazım siyasetin, gelişmesi lazım. Eğer kokain ticareti yapan mafya baronlarına siyasetçi ses çıkarmazsa, kilolarca kokain bulunur savcı korkudan soruşturma açmazsa, hapishanedeki Zindaşti baronu hapishaneden çıkarır serbest bırakırsanız, adam kaçtıktan sonrada uyduruk bir tutuklamayla tutuklamaya kalkarsanız orada siyasetçi iyi bir sınav vermiş değildir. Ne olur? Siyasetçi baronlar tarafından satın alınır. Siyasetçi satın alınmazsa bunların hiçbirisi olmaz. O nedenle siyasetin ahlaklı zeminde büyümesi lazım ve gelişmesi lazım. Belki bunları hiçbir siyasetçiden duymadınız ama bu kardeşinizden duydunuz. Bunları yapacağız, hayata geçireceğiz en ufak bir endişeniz olmasın. Öyle efendim paramız yok, imkanımız yok biz bunu yapamayız. Para var efendim niye para yok. Elin oğluna para varda niye size yok? Sırtı kalınlara dünyanın parası veriliyor da size niye verilmiyor? Kaldı ki, siz bedava bir şey istemiyorsunuz. Bana iş ver çalışacağım diyorsunuz. İstihdam yarat çalışacağım, çocuğum okula gidecek. Gidecek tabi. Bütün bunların tamamını yapacağız göreceksiniz Allah izni ve sizin desteğinizle. Beraber halkın desteğiyle biz bunu yapacağız ve gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

 

“DOĞRU KULLANILIRSA PARA DA VAR, İMKAN DA VAR”

 

Bu çalıştayın kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Önemli olan var olan sorunların akılcı yöntemlerle çözülmesidir. Sorun var mı? Evet var. Çözülmesi lazım evet çözülmesi lazım. Bakın, son 19 yılda Londra’daki bir avuç tefeciye ödenen para 197 milyar dolar. Faiz ödemişiz 197 milyar dolar. İkinci Türkiye’yi inşa edersiniz. Merkez Bankası’nda buharlaşan para 128 milyar dolar. Kime gitti, kim aldı, hangi kurdan aldı? Para yok. Onlara para var size gelince para yok. Para var kardeşim. Doğru kullanılırsa para var, imkan var, her şey var bu ülkede. Bütün mesele ne dedik? Siyasetin ahlaki zeminde yürümesini sağlamaktır. Siyaseti kirlilikten arındıracağım. Bu konuda çok kararlıyım. Öyle milletin temsilcisi meclise gelecek ihale takipçiliği yapacak, rüşvet alacak, rüşvetle beslenecek. Bunlara izin vermeyeceğiz. İlk çıkaracağımız kanun siyasi ahlak kanunu olacak. Onu da yapacağız. Göreceksiniz çok güzel şeyleri yapacağız, beraber yapacağız. Sakın umutsuz olmayın çözeceğiz her şeyi” dedi.

 

BALKAN GÖÇ ANITI’NIN AÇILIŞINA DA KATILDI

 

Lüleburgaz’da Balkan Göç Anıtı Açılışı’nın açılışına da katılan Kemal Kılıçdaroğlu, Lüleburgaz’da vatandaşlarla da bir araya geldi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU