Vatandaşlarda afet farkındalığı oluşturuldu

Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği ve Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (METEM) iş birliğinde Kent Park'ta kurulan stantta, vatandaşlar afetler konusunda bilinçlendirildi. Vatandaşlara afetler konusund

GÜNDEM 16.09.2021 18:45:00 0
Vatandaşlarda afet farkındalığı oluşturuldu

Çerkezköy Kent Park Etkinlik Alanı’na dün 12.00 - 22.00 saatleri arasında Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği ve METEM iş birliğinde afet bilgilendirme standı kuruldu. Stantta derneğin projeleri hakkında da vatandaşlar bilgilendirildi.

 

“ALTIN SAATLERE DİKKAT”

 

Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği Başkan Yardımcısı Rugaye Gülpınar, afetlerin her zaman, her yerde meydana gelebileceğini ve afette görevli kurumların afet sonrası ihtiyaçları hemen karşılayamayabileceğini kaydetti. Vatandaşların afette ‘altın saatler’ olarak adlandırılan ilk 72 saat için ailesi ile birlikte hazırlıklı olması gerektiğini kaydeden Gülpınar, Afet ve Acil Durum Çantasının önemine de değindi. Afet çantasında radyo, el feneri, yedek piller, düdük ve not defterinin mutlaka bulunması gerektiğini kaydeden Gülpınar, deprem sonrası ilk 6 saatte yapılacakları da şöyle sıraladı: “Deprem anında sakin kalınmalı. Balkon, merdiven ve asansörlerden uzak durulmalı. Çök, kapan, tutun hareketiyle hedef küçültülmeli. Yangın ve patlamaları engellemek için ocak, su vanası ve gaz kokusu alınmıyorsa elektrik şalteri kapatılmalı. Afet ve Acil Durum Çantası alınarak hızlıca bina terk edilmeli. E-Devlet üzerinden belirtilen en yakın toplanma alanına yürüyerek gidilmeli. Yetkililer çağrıda bulununcaya kadar toplanma alanında kalınmalı. Toplanma alanından barınma alanına geçiş için yetkililerin yönlendirmeleri beklenmeli. SMS ve internet tabanlı uygulamalar tercih edilmeli ve iletişim sistemlerinin kilitlenmemesi için operatör üzerinden arama yapılmamalı”

 

“BİLİNÇ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

 

“Amacımız afet farkındalık oluşturabilmek” diyen Gülpınar, “Vatandaşlara afet bilinç eğitimi vermeyi önemsiyoruz. Broşürler dağıtıyoruz. METEM ile iş birliği içerisindeyiz. Bu standı da METEM ile iş birliği içerisinde kurduk. Türk Tekstil Vakfı’nın TÜBİTAK projesinde biz de buradaydık. AFAD ile ilgilenen bir hocamız da var, birçok projelerimizi o hazırladı. Yanımızda oldu, hazırlığımızı çoğunlukla o yaptı. Ben de AFAD'da eğitici eğitmeniyim” dedi. Afet farkındalık eğitimini olabildiğince verebilmeye çalıştıklarını kaydeden Gülpınar, “Farkındalık oluşturmak istiyoruz. Vatandaşlarda bir bilinç oluşturmak istiyoruz. Benim için en önemli konulardan biri, kırmızı çizgiyle çizmemiz gereken; Afet Acil Durum Çantası.  Afet Acil Durum Çantamızı mutlaka hazırlamamız gerekiyor. En önemli konulardan biri. Sonrasında toplanma alanını bilmemiz gerekiyor. Aslında o kadar çok konu var ki hepsi birbirinden derin bilmemiz gereken konular” dedi.

 

“VELİLERE HİTAP ETMEMİZ GEREKİYOR”

 

Beklenen büyük İstanbul depreminin aslında Tekirdağ depremi olduğunun da altını çizen Gülpınar, “Ona göre de hazırlık yapmamız gerekiyor. Farkındalığın farkına varanlar ve kendilerini önemseyenler bireysel hazırlığını zaten yapıyor” dedi. Hiçbir şekilde vatandaşlardan ücret talep etmeden gönüllülük esası ile ellerinden geleni yaparak vatandaşları bilinçlendirmenin peşinde olduklarını kaydeden Gülpınar, “Ayın 20'sinden sonra Halk Eğitimi Merkezi'nde, Spor Gençlik Merkezi'nde, Rehabilitasyon Merkezi'nde ve kreşlerde olabildiğince afet farkındalık eğitimi vereceğiz. 1,5-2 yıla yakındır bu eğitimi veriyoruz. Tekrar okulların açılmasıyla birlikte devam edeceğiz. Aslında kreşlerde önemli ama yalnız bizim velilere hitap etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN